mainos_1061

Automaatio
Ilmanvaihto

BLOGI

Automaation rooli ilmanvaihdon kehityksessä

artikkelikuva: Automaation rooli ilmanvaihdon kehityksessä

Asiantuntijana artikkelissa toimi toimitusjohtaja Petteri Virranta, Virranta-Yhtiöistä.


Automaatio on vahvasti läsnä ilmanvaihtojärjestelmissä Suomessa. Ilmanvaihdon automaatio mahdollistaa tarpeenmukaisen ilmanvaihdon, joka parantaa sisäilman laatua ja vähentää energiankulutusta. Automaation myötä ilmanvaihtojärjestelmien äly kehittyy jatkuvasti, ja uusia toimijoita ja innovaatioita tulee markkinoille.

Ilmanvaihdon automatisointi on vähentänyt energiankulutusta mm. säätämällä ilmanvaihtoa tarpeen mukaan ja minimoiden ylikulutuksen. Lisäksi etäohjaus ja etävalvonta ovat automaation kehityskohteita, ja laitteiden energiatehokkuus paranee jatkuvasti.

Automaation hyödyntäminen ilmanvaihtojärjestelmissä on yleistynyt myös taloyhtiöissä ja yksityisasiakkaiden kohteissa. Automaatiojärjestelmien ketteryys, helppo asennus ja kohtuullinen hinta ovat vaikuttaneet tähän kehitykseen. Haasteita voivat kuitenkin aiheuttaa vanhat kohteet, joissa on jo olemassa olevia ratkaisuja, mutta uudet automaatiojärjestelmät taipuvat nykyään hyvin myös vanhoihin kohteisiin.

Taloyhtiöissä IV-automatiikan älyohjaus alkaa olla ajankohtaista n. 20-60-vuoiaille taloyhtiöille esimerkiksi julkisivuremonttien yhteydessä. Kohteet ovat usein sellaisia, joissa on painovoimainen- tai koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Automatiikka soveltuukin saneerauskohteisiin, joka on iso murros taloyhtiöiden näkökulmista. Uusissa kohteissa sitä vastoin tulevat jo valmiiksi nykypäiväiset ratkaisut.

Virranta-yhtiöillä on 30-vuoden kokemus ja vankka osaaminen alalla. Meillä tehdään IV-saneerauksia, päivitetään järjestelmät nykyaikaan ja tarjotaan automaatiojärjestelmiä. Ratkaisut pohditaan usein yhteistyössä remonttien yhteydessä. Tarpeet arvioidaan yksilö- ja kohdekohtaisesti. Pysymme ammattitaidolla ajan hermoilla ja käytämme kohteeseen sopivia ratkaisuja laajan verkostomme avulla sekä seuraamme alan toimijoiden laitteistoja ja innovaatioita.

Virranta-yhtiöiden ilmanvaihto-osaaminen on täydentynyt myös uudella ilmanvaihdon katsastusmallia, joka on tehty Ympäristöministeriön Terveet tilat -hankkeen puitteissa. Katsastusmalli liittyy tiiviisti mm. julkisten rakennusten kohteisiin, mutta myös muihinkin kohteisiin. Katsastuskoulutusta on ollut kehittämässä ja järjestää Suomen LVI-liitto SuLVI ry. Koulutusmallilta odotetaan paljon. Kun kiinteistönomistajat havahtuvat tähän malliin, se on lopulta pieni hinta siitä, että varmistutaan, missä kunnossa asuinrakennuksen keuhkot ovat ja se on elinehto rakennuksen toiminnalle. IV-järjestelmiä on jouduttu purkamaan turhan paljon, vaikka ne eivät ole elinkaarensa päässä. Katsastuskonsepti voi tässä olla tähtiroolissa havaitsemaan ajoissa piilevät ongelmat.

Virranta-Yhtiöt ovat Suomen LVI-liitto SuLVIn kanssa tiiviissä yhteistyössä ilmanvaihdon kehittämisessä. Osaamista jaetaan yhteistyöllä.

Asiantuntijana artikkelissa toimi toimitusjohtaja Petteri Virranta, Virranta-Yhtiöistä. Virranta-yhtiöt on ilmanvaihto- ja sisäilmapalvelujen asiantuntija- ja urakointiyritys. ”Teemme ilmanvaihtojärjestelmien huolto-, puhdistus- ja säätötöitä sekä vanhojen ilmanvaihtokoneiden ja

Teksti: Kaisa Hannula /Suomen LVI-liitto SuLVI Ry

Julkaistu: 03/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »