Julkisivut

BLOGI

Julkisivumarkkinoita taas tutkittu

Hyvin suunnitellulle julkisivukorjaukselle varmemmin rahoitusta

Teksti: Riina Takala-Karppanen

artikkelikuva: Julkisivumarkkinoita taas tutkittu

Julkisivuremontti 2012 -kilpailun voitti tamperelaisen Asunto Oy Näsinamuri (ennen-jälkeen), jonka julkisivukorjaushanke toteutettiin oppikirjamaisen hienosti kuntotutkimuksesta hankesuunnitteluun, energiatehokkuustavoitteella, asukkaita kuunnellen, taloudellisesti ja hallitun laadukkaasti.
Kuva: Julkisivuremontti-kilpailun materiaalit / JSY


Taloyhtiöt eivät edelleenkään korjaa julkisivuja niin paljon kuin laskennalliseksi korjaustarpeeksi on arvioitu. Hankkeita on nyt kuitenkin vireillä hieman enemmän kuin viime vuonna. Energiaremontit voivat lisätä julkisivujen korjaamista.

Julkisivuyhdistyksen – JSY ry:n vuosittain teettämä Julkisivukorjaamisen markkinat Suomessa 2023-tutkimus on valmistunut. Sen antama kuva rakennusalasta ja uudisrakentamisesta on melko synkkä.

Taloyhtiöiden julkisivukorjaushankkeissa arvioidaan tänä ja ensi vuonna pientä kasvua, mutta riskinä on, että taloyhtiöt joutuvat siirtämään hankkeitaan rahoitusvaikeuksien vuoksi.

”Jos taloyhtiöllä on hyvä korjaushistoria, rahoitusta varmaankin saa. Sen sijaan jos korjaustarpeessa on jääty jälkeen ja nyt taloyhtiön pitäisi korjata samalla kertaa paljon, rahoituksen saaminen voi olla tiukkaa. Taantuvilla alueilla tämä korostuu, vaikka kasvualueillakin on samanlaista ilmiötä ollut havaittavissa”, johtava asiantuntija Markku Riihimäki Julkisivuyhdistyksen toimeksiannosta toteuttaman tutkimuksen tehneestä Forecon Oy:stä toteaa.

Julkisivukorjaushanke on syytä valmistella hyvin: ”Julkisivukorjaushankkeen valmistelussa tärkein työväline on kuntotutkimus, joka määrittää korjaustarpeen lähtötilanteen ja nostaa esiin eri korjausvaihtoehdot. Korjaamiselle on tärkeä asettaa tavoitteet ja tarkastella korjausvaihtoehtoja tavoitteiden ja käyttöiän kannalta. Tänä päivänä hankkeissa on syytä huomioida myös hiilijalanjälki ja miten varautua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin”, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen ohjeistaa.

JUKO-ohjeistokansio on tässä erinomainen, taloyhtiön ja suunnittelijoiden käyttöön tarkoitettu ohjekokonaisuus. Kansion sisältöä päivitetään ja täydennetään parhaillaan, mutta vanhallakin versiolla pääsee hankkeessa hyvin liikkeelle.

Korjaamista vähemmän tarpeeseen nähden

Julkisivujen uudisrakentamisen määrä oli viime vuonna noin 8,7 miljoonaa euroa ja korjaamisen 3,1 miljoonaa euroa. Korjausrakentamisessa kasvua oli hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Tänä vuonna korjausrakentamisen määrän arvioidaan hieman kasvavan jääden noin 3,2 miljoonaan neliömetriin.

Julkisivuja pitäisi tutkimukseen sisältyvän korjaustarvelaskelman mukaan tehdä tällä hetkellä noin 5,6 miljoonaa neliötä. Laskennallisesti julkisivukorjaamisen pitäisi lähes kaksinkertaistua nykytasosta ja varsinkin rappauksissa jopa nelinkertaistua.

”Ensi vuonna julkisivujen korjaamisen kokonaismäärän arvioidaan kasvavan 3,5 miljoonaan neliömetriin. Vaikka hankkeita näyttää olevan vireillä hieman enemmän juuri nyt ja jatkossakin, kasvu jää edelleenkin vaatimattomaksi ja alle laskennallisen korjaustarpeen”, Riihimäki huomauttaa.

Puulla vankka asema

Tutkimuksen mukaan julkisivukanta oli viime vuonna yhteensä 593 miljoonaa neliötä, josta suurin osuus on puulla, sen jälkeen tiilellä, metallilevyillä ja betonilla.

Korjausrakentamisessa puulla on suurimman materiaalin asema. Puu saa myös korjatessa osuutta hieman muilta materiaaleilta elinkaaren aikana, joten sen osuus rakennuskannassa arviolta kasvaa. Myös rappaus saa puun tavoin osuutta muilta julkisivumateriaaleilta korjaamisessa.

JUKO-ohjeistokansio löytyy: www.julkisivuyhdistys.fi

Maksullisen Julkisivujen markkinat Suomessa 2023 -tutkimusraportin voi tilata: julkisivuyhdistys.fi/tietoa-julkisivuista/markkinatutkimus/

Teksti: Riina Takala-Karppanen / Sihteeri

julkisivuyhdistys logo

Julkaistu: 09/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »