mainos_1061

Energiatehokkuus
Sähkösaneeraus

Sähköjärjestelmän saneeraus parantaa turvallisuutta ja asumisviihtyvyyttä

artikkelikuva: Sähköjärjestelmän saneeraus parantaa turvallisuutta ja asumisviihtyvyyttä

KUVA: SHUTTERSTOCK


Mikäli kiinteistön sähköjärjestelmä ei toimi luotettavasti tai se ei varustelunsa puolesta vastaa nykyajan vaatimuksia, talossa ilmiselvästi tarvitaan hyvin suunniteltua ja ammattimaisesti toteutettua sähkösaneerausta. Etenkin vanhoissa rakennuksissa sähköjen uusiminen saattaa olla tarpeen jo turvallisuussyistä

MAHDOLLISET VIAT ja ongelmat kaikentyyppisten rakennusten sähkösysteemeissä pitäisi tunnistaa ja korjata ajoissa.

Keravalaisen JTK-Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Jani Korttila katsookin, että kiinteistöjen sähkösaneerauksia ei missään nimessä kannata lykätä liian pitkälle tulevaisuuteen. Hänen yrityksellään on kokemusta sekä omakotitalojen että taloyhtiöiden sähköjen uusimisesta.

”Monesti saneeraustyöt kiinteistöissä aloitetaan vasta siinä vaiheessa, kun sähköjärjestelmät ovat jo päässeet huonoon kuntoon. Vanhoissa järjestelmissä tai laitteistoissa voi kuitenkin olla piileviä ja vakavia sähkö- tai paloturvallisuusriskejä”, Korttila varoittaa.

Toisaalta sähkösaneeraus on tarpeen myös silloin, kun vanha sähköjärjestelmä ei vastaa kiinteistön asukkaiden ja nykypäivän sähkölaitteiden tarpeisiin. Varsinkin yli 30 vuotta vanhoissa kiinteistöissä tulee vastaan tällaisia tilanteita – kuten myös kaapeleiden ja laitteiden ikääntymisestä aiheutuvia ongelmia.

”Uudemmissakin taloissa voi olla saneerattavaa, sillä sähkötekniikka kehittyy nopeasti. Olemassa olevan sähköjärjestelmän kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti”, suosittaa Korttila. Mikäli kiinteistön sähköjärjestelmä ei toimi luotettavasti tai se ei varustelunsa puolesta vastaa nykyajan vaatimuksia, talossa ilmiselvästi tarvitaan hyvin suunniteltua ja ammattimaisesti toteutettua sähkösaneerausta. Etenkin vanhoissa rakennuksissa sähköjen uusiminen saattaa olla tarpeen jo turvallisuussyistä.

”Nykyisissä kiinteistöissä sähköä kulutetaan enemmän ja eri tavoin kuin takavuosina.

Tekniikka ajanmukaiseksi

Nykyisissä kiinteistöissä sähköä kulutetaan enemmän ja eri tavoin kuin takavuosina. Kymmeniä vuosia sitten asennetut sähköjärjestelmät ja liitännät eivät todennäköisesti enää riitä kaikille uusille sähkö- ja elektroniikkalaitteille, joita talossa tarvitaan.

Vanhentuneen järjestelmän uusiminen voi parantaa turvallisuuden lisäksi asumisviihtyvyyttä ja energiatehokkuutta. Ajanmukainen tekniikka toisaalta ylläpitää tai jopa lisää kiinteistön arvoa.

”Periaatteena saneeraustöissä on, että sähköjärjestelmät kunnostetaan aina voimassa olevien määräysten mukaisiksi.”

Korttilan mukaan saneerauksen yhteydessä kiinteistöihin asennetaan tyypillisesti muun muassa vikavirtasuojakytkimiä ja automaattisulakkeita sekä uusia pistorasioita. Vikavirtasuoja katkaisee sähkönsyötön vikatilanteissa ja parantaa siten mahdollisuuksia selvitä hengissä sähköiskuista.

Kerrostaloissa yleisimpiä korjaustarpeita löytyy esimerkiksi kellaritiloista, nousulinjoista sekä pää- ja huoneistokeskuksista. Kylpyhuoneiden sähköt uusitaan usein kokonaan linjasaneerausten yhteydessä. Myös taloyhtiön antenni- ja televerkot voivat kaivata uusimista.

Piha-alueillakin kenties tarvitaan nykyaikaisempia pihavalaisimia tai sähköautojen latauspisteitä.

”Sähkösaneeraus kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen.


Kuva: Pexels

Lisää pistorasioita

Monissa kiinteistöissä sähköjärjestelmät alkavat olla elinkaarensa lopulla esimerkiksi 40 vuoden käytön jälkeen.

elinkaarensa lopulla esimerkiksi 40 vuoden käytön jälkeen. ”Vaikka sähköt näyttäisivät toimivan, se ei välttämättä takaa, että asiat olisivat kunnossa”, Korttila tähdentää.

Pistorasioiden lisääminen kiinteistöissä helpottaa sähkölaitteiden käyttöä. Vanhoissa rakennuksissa saattaa olla toisinaan puutteita myös pistorasioiden maadoituksissa.

”Jos pistorasioita ei ole tarpeeksi, asukkaat kenties alkavat käyttää jatkojohtoja. Siinä on kuitenkin riskinsä, sillä jatkojohdot voivat lisätä sähköpalojen vaaraa”, Korttila arvioi.

Joissakin omakotitaloissa sähköt on ehkä tuotu kiinteistöön ilmajohdoilla, jotka usein ovat alttiita salaman aiheuttamille ylijännitteille ja sähkökatkoille tai muille vaurioille.

”Kun kiinteistöön asennetaan ylijännitesuojia, ne poistavat riskejä jo aika paljon.”

Korttila muistuttaa, että muiden sähkösaneeraustöiden yhteydessä olisi hyvä tarkistaa ja tarvittaessa uusia myös rakennuksen antenni- ja televerkot.

”Kun vahvasähkökaapeleita reititetään, muita kaapeleita voidaan samaan aikaan vetää samoille nousulinjoille ja muille reiteille. Jos tehdään erilliset remontit, rakenteita joudutaan avaamaan myöhemmin uudelleen, mikä varmasti lisää taloyhtiölle aiheutuvia kustannuksia.”

Suunnittelua ja seurantaa

Sähkösaneeraus kannattaa Korttilan mukaan suunnitella huolellisesti etukäteen, jotta saadaan aikaan hyvä ja toimiva kokonaisuus.

”Suunnittelun osuus projektin kustannuksista on suhteellisen pieni. Sähköjärjestelmät on hyvä saada sellaiseen kuntoon, että ne vastaavat asukkaiden ja kiinteistön muiden käyttäjien tarpeita pitkälle tulevaisuuteen”, hän toteaa.

Saneerauksen jälkeenkin laitteiden ja kaapeleiden kuntoa tulee seurata, jotta mahdolliset vaurio- tai vikatilanteet ehditään havaita ajoissa.

”Systemaattisen huollon ja kunnossapidon myötä järjestelmät pysyvät paremmin kunnossa. Jos esimerkiksi laitteissa ei ole turhaa pölyä, oikosulusta aiheutuva kipinä ei pääse sytyttämään laajaa tulipaloa.”

”Jos taas sähkölaitteet kuumenevat enemmän kuin niiden pitäisi, kyse saattaa olla liitosongelmasta, joka voidaan havaita lämpökamerakuvausten avulla”, Korttila muistuttaa.

”Monesti sähköjärjestelmien kunnossapitoa ei ennakoida riittävästi. Oikein ajoitetuilla huolloilla sähköjärjestelmille olisi mahdollista saada esimerkiksi 20 vuotta lisää käyttöaikaa.”

Osaavat ja koulutetut ammattilaiset asialle

Usein taloyhtiön sähkösaneeraus toteutetaan esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä.

Kun sähköjärjestelmiä saneerataan, tekijöiden osaamisesta ei kannata tinkiä. Sähkösaneeraus on monivaiheinen ja haastava projekti.

Töiden valmistuttua urakoitsijan velvollisuuksiin kuuluvat vielä käyttöönottotarkastus sekä tarkastuspöytäkirjan luovutus.

”Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on viime kädessä taloyhtiön hallituksella. Sähkötöihin on syytä valita yksinomaan kokeneita ja luotettavia ammattilaisia, joiden kanssa tehdään saneeraustöistä sitten kirjallinen sopimus.”

”Taloyhtiön huoltomies ei saa tehdä mitään sähköasennuksia. Niissä töissä tarvitaan aina koulutettuja sähköalan ammattilaisia”, Korttila korostaa.

Teksti: Ari Mononen

Julkaistu: 09/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »