mainos_998

Kiinteistöhuolto
Piha-alue (jätehuolto)

Lähelle tuotu lajittelu on helppoa asukkaalle ja isännöitsijälle

artikkelikuva: Lähelle tuotu lajittelu on helppoa asukkaalle ja isännöitsijälle

Jätelaki velvoittaa kunnan järjestämään yhteistoiminnassa pakkausten tuottajayhteisöjen kanssa asumisessa syntyvän lasi-, metalli-, muovi- ja kartonkipakkausjätteen erilliskeräyksen vähintään jokaiselta taajamassa sijaitsevalta kiinteistöltä, jossa on viisi tai useampi asuinhuoneisto.


Vuoden 2023 aikana lähes koko maassa taloyhtiöissä asuvien pakkausjätteiden lajittelumahdollisuudet ovat parantuneet. Kunnat ovat aloittaneet pakkausjätteiden erilliskeräyksen vähintään 5 huoneiston asuinkiinteistöiltä. Yhteistyössä pakkaustuottajien kanssa toteutettu keräys on tuonut monen taloyhtiön pihaan uusina metallin sekä lasi-, muovi- ja kartonkipakkausten keräysastiat. Kunnat ja pakkaustuottajat toteuttavat palvelua jätelain velvoittamana.

Muutos on saattanut aiheuttaa päänvaivaa kiinteistöillä mm. jätehuoltoon varatun tilan uudelleenjärjestämisessä. Lisää tilaa ei lajittelumahdollisuuksien luomiseen ei tarvita, sillä jätemäärän ei pitäisi kasvaa. Vanha jätekertymä vain jaetaan uusiin lajitteluastioihin. Esimerkiksi sekajäteastioiden määrää vähentämällä saa lisää tilaa hyötyjätteille.

Suomen Kiertovoima ry
Monin paikoin alueellisissa jätehuoltomääräyksissä vaaditaan kiinteistöjen jätetilojen lukitukseen jätehuollon yleisavainta. Se helpottaa jätteenkuljettajan työtä ja jättää painavat avainniput historiaan.

Jätetilan suunnittelussa kannattaa kääntyä oman alueellisen jätelaitoksen puoleen. Sieltä saa ohjeita ja vinkkejä jätehuollon järjestämiseen. Taannoin valmistui myös RT-kortti ”Asuinkiinteistön jätehuolto”, joka on hyvä apu sekä saneerauskohteisiin että uudisrakentajalle.

Suomen Kiertovoima ry
Hyvä taloyhtiön jätehuone on rakennettu palo- ja liikenneturvallisuus huomioiden. Sinne mahtuvat kaikki tarvittavat jäteastiat ja niillä on helppo asioida. Jätekatoksen siisteyttä lisää se, että haittaeläimien pääsy on estetty esimerkiksi verkoilla. Ohjeita rakentamiseen saa RT-kortista.

Biojätteiden erilliskeräystä on ollut aiemminkin alueellisten jätehuoltomääräysten velvoittamana useamman huoneiston asuinkiinteistöiltä. Ensi vuoden heinäkuusta lähtien taloyhtiöiden ei enää tarvitse kilpailuttaa biojätteen kuljetusta. Sen tekee kunnan jätelaitos taloyhtiön puolesta.

Suomen Kiertovoima ry
Jätelaki on tuonut uusia velvoitteita kunnille. Kunnat puolestaan tuovat jätehuollon palvelut asukkaan lähelle ja helpoiksi. Kaiken takana on tavoite nostaa kierrätysastetta.

Bio- ja pakkausjäteastioiden tyhjennykset saadaan hoidettua sujuvasti, kun jätehuoltoviranomaisella ja palvelua tuottavalla toimijalla on riittävät tiedot kiinteistöistä. Isännöitsijöiden kannattaakin aktiivisesti olla yhteydessä kunnan jätehuoltotoimijoihin sekä päivittää tarvittavia tietoja. Kuntien jätelaitoksilla on myös runsaasti asukkaiden lajittelua ohjaavaa tietoa ja materiaalia.

Lisätietoja: kivo.fi

Kuntien jätelaitokset löytyvät täältä!

Asuinkiinteistön jätehuolto RT-kortti >>>

Julkaistu: 11/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

LUE MYÖS

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 4/2023

KITA - Kiinteistö & talotekniikka
mainos_1017



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »