mainos_1054

Automaatio
Energiatehokkuus
Raput (valaistus)
Turvallisuus (valaistus)
Yhteiset tilat (valaistus)

Taloyhtiön valaistus kuntoon iltojen pimentyessä

artikkelikuva: Taloyhtiön valaistus kuntoon iltojen pimentyessä

Pimenevät illat herättävät huomaamaan taloyhtiöiden piha-alueiden ja yhteistilojen valaistuksen puutteet ja parannustarpeet. Nyt on korkea aika selvittää, onko nykyinen pihavalaistus ajan tasalla, vai olisiko sitä tarpeen saneerata. Asiasta keskustellessa on hyvä huomioida valaistuksen ohjauksen tuoma lisäarvo, kuten energiansäästö.

KIINTEISTÖN VALAISTUSKULUJA voidaan hillitä merkittävästi siirtymällä led-valaisimiin sekä sisällä että ulkona.

”EU-tasolta ajetaan siirtymää led-valaistukseen voimakkaasti eteenpäin. EU:n ROHS-direktiivi tulee poistamaan markkinoilta viimeisetkin elohopeaa sisältävät valaisimet, kuten purkauslamput ja vastaavat vuoteen 2027 mennessä. Lisäksi tänä vuonna astui sisävalaistuksen osalta voimaan direktiivi, joka poistaa perinteiset loisteputket ja pienloisteputket markkinoilta”, Signify Finland Oy:n aluemyyntipäällikkö Päivi Vaittinen toteaa. Signify eli entinen Philips Lighting on maailman johtava valaistuksen asiantuntija.

Led-valaistukseen siirryttäessä puhutaan yleensä lähinnä energiansäästöstä, mutta harvemmin huomioidaan, että ledien polttotunnit ovat paljon pidemmät kuin perinteisissä valonlähteissä. Eli led maksaa itsensä takaisin myös huoltotarpeen vähentymisen kautta.

”Nykyään on saatavilla langattomia valaistuksen ohjausjärjestelmiä.

Vanhaa valaisintekniikkaa vielä runsaasti käytössä

Vaittisen mukaan taloyhtiöiden valaistuksessa on kuitenkin vielä valtavasti vanhaa valaisintekniikkaa käytössä Suomessa.

”EU:n direktiivimuutosten vuoksi taloyhtiöiden olisi hyvä alkaa valmistella lediin siirtymistä, jotta valaistuksen uusimiset voidaan sisällyttää PTS-suunnitelmiin”, Vaittinen sanoo.

Valaistusta parannettaessa pitäisi ajatella isoa kuvaa.

”Jos valaisinrunko itsessään on jo 20–30 vuotta vanha, on järkevää uusia koko valaisin eikä pelkästään valaisimen sisuskaluja. Muuten voidaan muutaman vuoden jälkeen joutua uusimaan koko vanha valaisin”, Vaittinen toteaa.

Osassa LED-valaisimissa on käytössä älykästä tekniikkaa, jonka ansiosta ne voidaan liittää älykkäisiin valaistuksen ohjausjärjestelmiin. Nykyään on saatavilla langattomia valaistuksen ohjausjärjestelmiä, jolloin voidaan korvata pelkästään valaisimet, eikä ohjaukseen tarvita erillistä lisäkaapelointia.

Häikäisyn ehkäiseminen tärkeätä ulkovalaistuksessa

Ensimmäinen asia ulkovalaistuksen osalta pimeään vuodenaikaan siirtyessä on tarkistaa, että ulkovalaistus on kunnossa, eli ovatko valaisimet ehjiä ja valaiseeko valaistus riittävästi kulkuteitä. Turvallisuusnäkökulma on aina mukana ulkovalaistuksessa sekä ihmisten että omaisuuden osalta.

Valon optimoiminen oikeisiin paikkoihin on samalla kertaa osa energiansäästöä kiinteistössä, eli valaistaan juuri sitä, mitä pitää valaista eikä muuta.

Vaittisen mukaan ulkoalueille on ohjeistukset, kuinka paljon lukseja valaistuksen pitäisi pimeällä antaa. Kunnissa ja kaupungeissa on ohjeistukset ulkovalaistuksen valaistustasoista, joihin taloyhtiö voi tukeutua. Kaikista tärkeintä on varmistaa, että piha-alueen kulkuteillä on riittävästi valoa. Näin pihoilla on turvallista liikkua.

”Valaistus on myös viihtyvyystekijä. Vaikka kaunista valaisinta onkin mukava katsella, valaisimen ulkomuodon ei tulisi olla hankinnassa ainoa määrittävä tekijä, vaan sen tekniset ominaisuudet tulisi huomioida. Valaistuslaskelmalla varmistetaan, että valaistus on kohteeseen soveltuva. Hyvin tärkeätä on varsinkin valaistusta uusittaessa varmistaa, että valaistus ei häikäise. Laskelmalla pystytään myös osoittamaan, että valittu optiikka estää ikkunoihin häiritsevästi heijastuvan takavalon. Myös häikäisysuojilla voidaan estää takavalon syntyminen”, Vaittinen toteaa.

Vaittisen mukaan taloyhtiöiden valaisimiin on valittavana useampaa värilämpötilaa. Näistä piha-alueilla käytetään joko lämpimämpää 3 000 kelviniä tai viileämpää valkoista 4 000 kelviniä. Taloyhtiölle jää päätettäväksi, kumpaa he haluavat itse käyttää.

”Valaistuslaskelmalla varmistetaan, että valaistus on kohteeseen soveltuva.

Automaattinen valaistuksen ohjaus trendinä

”Maksimaalinen energiansäästö saavutetaan myös valaistuksen ohjauksella. Yksinkertainen tapa tehdä ulkovalaisimesta astetta älykkäämpi on lisätä multisensori valaisimen alapinnan Zhaga-liittimeen. Siinä on tutkaan perustuva liiketunnistin ja hämärätunnistusmahdollisuus. Multisensori ei tarvitse erillistä ohjauskaapelointia. Näin ulkovalaistukseen voidaan luoda langaton ohjausverkko, joka keskustelee valaisinten kesken”, Vaittinen kertoo.

Valaistukselle voidaan asettaa myös taustataso, jos halutaan, että pihalla ei koskaan ole täysin pimeätä. Valaistus pystytään ohjaamaan niin, että se on aina esimerkiksi kymmenen prosentin tasolla päällä pimeään aikaan.

”Kymmenen prosentin tasolla ihminen pystyy vielä näkemään ja toimimaan, mutta samalla kuitenkin energiaa säästyy. Kun liikettä havaitaan, valaistus syttyy täydelle teholle. Ulkovalaistuksessa talven aikana saavutettava energiansäästö on kuitenkin hyvin pihakohtaista. Pihoilla, joilla liikutaan enemmän pimeällä ja valaistus on ollut päällä öisin, säästö saattaa olla hyvinkin merkittävä ohjausjärjestelmäratkaisulla”, Vaittinen toteaa.

Jos pihalla ei juurikaan ole liikkujia yöllä, voi miettiä, onko taustavalaistus edes tarpeellinen.

”Älykkäät ohjausjärjestelmät mahdollistavat ohjauksen myös kahden asuinkerroksen välillä.

Energiansäästöä ja turvallisuutta

Myös sisävalaistuksessa kannattaa miettiä valaistuksen ohjausta, varsinkin rappukäytäviin.

”Vanhoissa painonappijärjestelmissä et välttämättä ole päässyt omalle ovelle, kun valot ovat jo sammuneet. Älykkäät ohjausjärjestelmät mahdollistavat ohjauksen myös kahden kerroksen välillä niin, että ei synny pimeitä kohtia portaikossa liikuttaessa, samalla kun energiansäästö maksimoidaan”, Vaittinen sanoo.

Kun puhutaan älykkäistä ohjausjärjestelmistä sisätiloissa, ohjauksen tuoman energiansäästön hyödyksi lasketaan Vaittisen mukaan karkeasti noin 30 prosentin säästö, eli ohjausjärjestelmän hankkiminen maksaa itsensä varsin nopeasti takaisin.

Teksti: Jari Peltoranta
Kuvat: Signify Finland Oy

Julkaistu: 11/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »