mainos_1105

Energiatehokkuus
Isännöinti & hallitus

Taloyhtiön energiaremontti – miten siitä päätetään?

artikkelikuva: Taloyhtiön energiaremontti – miten siitä päätetään?

Lakimies Hanna Vieruaho Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ltä.


Kun taloyhtiössä herää kiinnostus energiahanketta kohtaan, sitä ryhdytään valmistelemaan taloyhtiön hallituksessa. Hallituksen toimivaltaa rajaa asunto-osakeyhtiölain säännös, jonka mukaan se tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen muun muassa niihin toimiin, jotka ovat epätavallisia tai laajakantoisia.

Yhtiökokouksessa on tehtävä päätökset myös sellaisista uudistuksista, jotka vaikuttavat merkittävästi osakkeenomistajien yhtiövastikkeisiin tai muihin asunto-osakkeiden käyttöön liittyviin kustannuksiin.

”Energiaremonteista on siis päätettävä yhtiökokouksessa. Taloyhtiön ei tosin tarvitse välttämättä odottaa mahdollisesti kuukausien päästä pidettävään varsinaiseen yhtiökokoukseen, vaan asia voidaan viedä myös ylimääräisen yhtiökokouksen päätettäväksi”, Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n lakimies Hanna Vieruaho selventää.

Yhtiökokouskutsu lähetetään vähintään kaksi viikkoa ennen itse kokousta. Kutsussa on selkeästi kerrottava, mitä asioita kokouksessa käsitellään. Tämän tiedon tulee olla niin tarkkaa, että osakkeenomistajat voivat sen perusteella tehdä päätöksiä ja käyttää äänioikeuttaan kokouksessa.

Yleensä riittää yksinkertainen ääntenenemmistö

Energiahankkeesta, kuten maalämpöön siirtymisestä tai aurinkopaneelien hankkimisesta, päätetään yleensä niin sanotulla yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Tällöin kyse on tavanomaisesta uudistuksesta, jossa osakkeenomistajien maksuvelvollisuus ei muodostu kohtuuttoman ankaraksi. Kaikkien osakkeenomistajien suostumusta ei siten tarvita.

”Tietyissä tilanteissa energiahankkeet saattavat edellyttää yhtiöjärjestyksen muuttamista. Näin voi olla silloin, kun hankkeessa tehdään muutoksia tilojen hallintaoikeuksiin tai puututaan osakashallinnassa oleviin tiloihin, kuten osakekohtaisiin kylmäkellareihin”, Vieruaho sanoo.

Yhtiöjärjestysmuutoksia koskeva päätöksenteko vaatii tavanomaisesti 2/3 äänienemmistön. Jos taas aikeena on puuttua osakkaan hallintaoikeuteen tai vastikeperusteisiin, päätös vaatii kyseisen osakkaan suostumuksen.

Lisätietoja: www.kak-laki.fi

Julkaistu: 01/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »