Energiatehokkuus
Julkisivut

BLOGI

Julkisivuyhdistyksen viesti ympäristöministeriöön: Korjausrakentamista edistettävä taloustukitoimin

artikkelikuva: Julkisivuyhdistyksen viesti ympäristöministeriöön: Korjausrakentamista edistettävä taloustukitoimin

Julkisivuyhdistyksen perustajajäsen Petri Ahonen ja hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen tapasivat ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen erityisavustaja Emma-Stina Vehmasen joulukuussa 2023.


Valtion tulisi Julkisivuyhdistyksen kannanoton mukaan myöntää taloyhtiöille esimerkiksi avustusta julkisivujen energiakorjauksiin ja lisä- ja täydennysrakentamiseen sekä taata halpakorkoisia lainoja. Tämä ja muut kannanotossa esitetyt toimenpiteet saivat myönteisen vastaanoton myös ympäristöministeriössä, kun Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen ja lähivuosina 30 vuotta täyttävän yhdistyksen perustajajäsen ja hallituksen jäsen Petri Ahonen tapasivat joulukuussa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen erityisavustaja Emma-Stina Vehmasen.

Avustuksia ja taloyhtiölainojen takauksia

”Kannanottomme keihäänkärkenä ovat olleet avustukset, mutta erityisesti valtion takaus taloyhtiöiden lainoille olisi hyvä keino. Pankit ovat tällä hetkellä tosi tarkkoja ja vaativia lainoituksissaan, eivätkä kaikki taloyhtiöt välttämättä saa lainaa. Kysymys ei ole siitä, etteikö pankki saisi lainarahojaan takaisin, mutta jos taloyhtiö lähtee autioitumaan korjaamattomuuttaan, siitä lähtee liikkeelle erittäin negatiivinen kierre”, Petri Ahonen totesi.

Tähän näkökulmaan Emma-Stina Vehmanen kertoi esimerkiksi Euroopan investointipankin takausjärjestelmän valmistelusta ja takausjärjestelmän saamisesta keinoksi edistää rakennusalan toimintaa.

”Tällä hetkellä odotetaan, että investointipankin takausväline voisi tulla markkinoille keväällä, ehkä huhtikuussa. Siitä on ollut aikaisemminkin puhetta, mutta valmistelu on kestänyt pitkään. Kysymys olisi noin 700 miljoonan euron suuruisesta, taloyhtiöille, kotitalouksille ja yrityksille tarkoitetusta takauslainavälineestä. Se voisi helpottaa rahoituksen saamista juuri tällaisiin energiatehokkuusinvestointeihin”, Vehmanen kertoi.

Laadukkaita ja kestäviä korjauksia

”Energiatehokkuuden parantaminen, energiankulutuksen pienentäminen ja päästöjen vähentäminen – näissä asioissa on selkeä peruste sille, miksi korjausrakentamista pitäisi tukea. Myös se on tärkeää, että tehdään laadukkaita ja kestäviä korjauksia, että rakennukset kestävät tulevaisuudenkin ilmastossa kasvavissa saderasituksissa”, Stina Hyyrynen korosti.

Emma-Stina Vehmasen mukaan tilanne on hyvin tiedossa ympäristöministeriössä ja Julkisivuyhdistyksenkin esittämät toimet hyvin ajankohtaisia, aiheellisia ja olleet esillä erilaisissa työryhmissä ja virkamiespalavereissa.

”Yritämme löytää uusia rahoitustapoja. Se on tosi tärkeää, koska EU-tasolta tulee niin paljon velvoitteita, joihin pitää löytää rahoituskeinoja, millä velvoitteisiin pystytään vastaamaan", Vehmanen vielä totesi viitaten mm. EU:ssa esillä olleeseen rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin (EPBD), josta Euroopan parlamentti ja komissio ovat päässeet alustavaan sopuun.

Julkisivuyhdistyksen pyrkimyksenä on edistää hyvää julkisivurakentamista. Myös julkisivujen korjaamisen edistäminen on tärkeä tavoite, koska taloyhtiöiden julkisivujen korjaustarve on laskennallisesti 5,6 miljoonaa neliömetriä. Yhdistyksen vuosittain teettämän Julkisivujen Markkinat – tutkimuksen mukaan julkisivukorjaustarpeesta toteutui vuonna 2022 vain 3,1 miljoonaa neliömetriä eli noin puolet tarpeesta. Lisäksi korjaustarpeeseen tulee joka vuosi kasvua.

Lue lisää ministeriövierailusta ja ajankohtainen kannanotto osoitteesta: www.julkisivuyhdistys.fi/uutishuone

Teksti ja kuva: Riina Takala-Karppanen, sihteeri / Julkisivuyhdistys – JSY RY

CTA

Julkaistu: 01/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »