Lämmitys (maalämpö)

Keskisyvillä kaivoilla maalämpöä pienemmillekin tonteille

artikkelikuva: Keskisyvillä kaivoilla maalämpöä pienemmillekin tonteille

Maalämpöjärjestelmiä on ollut aiemmin hankala tai jopa mahdoton toteuttaa ahtaille tonteille. Rototecin keskisyvissä energiakaivoissa käytetään jo hyväksi todettua teknologiaa, joka mahdollistaa esimerkiksi kaukolämmöstä siirtymisen ekologiseen ja taloudelliseen geoenergiaan myös näissä tapauksissa.

Maalämpöön siirtyminen on taloyhtiön suunnitelmissa, mutta tontin koko ja lämmitysjärjestelmän vaihtaminen käytännössä vielä aiheuttaa päänvaivaa? Tämä on tuttu tilanne monessa kaupungissa ja kunnassa ympäri Suomen. Mutta onneksi tilanteeseen on löytynyt toimiva ratkaisu: Rototecin keskisyvät energiakaivot.

”Käytännössä tontin koko on ollut aiemmin taloyhtiöille kohtalonkysymys, että onko maalämpö edes relevantti vaihtoehto. Mutta keskisyvien energiakaivojen myötä, aiemmin mahdottomina kuopattujakin hankkeita on nyt mahdollista toteuttaa”, kertoo Rototecin Suomen maajohtaja Panu Lallukka.

Syvemmältä maankuoresta saadaan enemmän maalämpöä kallioperän korkeamman lämpötilan takia. Monesti teknisesti ja taloudellisesti paras vaihtoehto on tavanomaisten 300–400 metriä syvien ja ns. keskisyvien eli 500–700 metristen energiakaivojen yhdistelmä eli hybridikaivokenttä. Hybridikentän mitoittaminen ja toteuttaminen edellyttää kuitenkin tavallista energiakaivokentän toteutusta syvällisempää ymmärrystä ja oikeaa kalustoa.

Rototec Oy
Rototecin Suomen maajohtaja Panu Lallukka.

”Yli kilometriin ulottuvia energiakaivoja on useampi toimija pilotoinut, mutta ne ovat toistaiseksi käytännössä aina olleet teknisesti tai kaupallisesti ongelmallisia. Meidän lähestymistapamme on mennä hieman syvemmälle kuin tavallisissa kaivoissa jo hyväksi todetulla ja toimivalla suljetulla U-keruuputkella. Ja sieltä sitten päästään käsiksi sinne houkutteleviin lämpötiloihin. Esimerkiksi kun poraamme tuonne 600 metriin, niin siellä kallion lämpötila on jo noin 17 astetta näillä leveysasteilla”, Lallukka taustoittaa.

Rototec onkin vahva edelläkävijä keskisyvien energiakaivojen ja hybridikenttien toteuttamisessa Suomessa.

”Käytämme periaatteessa samaa teknologiaa, josta meillä on Pohjoismaissa kokemusta jo reilun 70 000 energiakaivon verran,” Lallukka sanoo.

Rototec Oy

Säästöä kustannuksissa

Taloyhtiöissä yksi syy siirtyä maalämpöön on saada säästöä käyttökustannuksiin verrattuna esimerkiksi kaukolämpöön. Ympäristöystävällinen, riippumaton ja taloudellisesti kannattava maalämpö onkin erinomainen valinta taloyhtiöille ja kiinteistöille niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Viime aikoina on nähty selvästi, että investointikustannukset maalämpöön ovat tulleet alas verrattuna viime vuoteen ja esimerkiksi kaukolämpöenergian hinta on ollut nousussa.

”Mitä olen kentältä kuullut, siellä ollaan oltu ilahtuneita keskisyvien kaivojen mahdollisuuksista. Kun useammissa hankkeissa kaukolämpö on meinannut jäädä maalämmön rinnalle, niin nyt tällä ratkaisulla päästään rinnakkaislämmityksestä kokonaan eroon. Siinä saadaan aikaan selkeää säästöä, kun liittymästä perusmaksuineen voidaankin irtautua”, Lallukka kertoo.

Myös suuremmilla tonteilla syvemmillä energiakaivoilla voidaan säästää maanrakennuskustannuksissa, jos esimerkiksi pitkällä mutta kapealla tontilla voidaan välttää louhintatyötä energiakaivojen vaakaputkistojen reitiltä tekemällä syvempiä energiakaivoja lähemmäs lämmönjakohuonetta.

”Markkina ei ole välttämättä aiemmin ollut kypsä keskisyville kaivoille, mutta meillä on selkeä tavoite toteuttaa keskisyviä kaivoja ympäri Suomen ja auttaa asiakkaita siirtymään kestävämpiin ratkaisuihin”, Lallukka päättää.

Lisätietoja: www.rototec.fi

Julkaistu: 04/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »