mainos_1024

Valvonta & Suunnittelu

BLOGI

Kerrostalon korjauksen ideakilpailu 2023 ratkesi: Arkkitehtiopiskelijoiden ideoita lisäkerrosrakentamisessa

artikkelikuva: Kerrostalon korjauksen ideakilpailu 2023 ratkesi: Arkkitehtiopiskelijoiden ideoita lisäkerrosrakentamisessa

Palkitut opiskelijat vasemmalta lukien 3. palkinto Suvi Raski ja Sarianna Vuorinen, 2. palkinto Lauri Antila ja 1. palkinto Riku Miettusvaara. Kuvasta puuttuu Carita Kukkonen.


Arkkitehtiopiskelijoille suunnattu Kerrostalon korjauksen ideakilpailu 2023 on ratkennut. Kilpailussa palkittiin 3 ehdotusta, joissa oli ideoitu oululaisen, vuonna 1959 valmistuneen Asunto Oy Laitakulman kolmikerroksinen asuin- ja liikekerrostalon korjaamista. Voittajat julkistettiin 20.3.2024 Julkisivuyhdistyksen hybridiseminaarissa.

Kuudennentoista kerran järjestetyssä Kerrostalon korjauksen ideakilpailussa palkittiin seuraavat ehdotukset ja tekijät:

palkinto (2500,- €) nimimerkki Fokka, tekijöinä Catarina Kukkonen ja Riku Miettusvaara.

palkinto (1500,- €) nimimerkki Yhdistelmä, tekijänä Lauri Antila.

palkinto (1000,- €) nimimerkki Keidas, tekijöinä Suvi Raski ja Sarianna Vuorinen.

Kaikki ovat Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön opiskelijoita.

Kaikissa ehdotuksissa oli esitetty yhdestä kolmeen kerroksista lisäkerrosrakentamista vanhan rakennuksen päälle. Lisäkerrosrakentaminen oli suunniteltu puurakenteisena, mikä on kevyt rakenneratkaisu. Lisäkerrosten uusilla asunnoilla voidaan kattaa taloyhtiön korjauskustannuksia, mikä voi olla taloyhtiölle korjaushankkeen toteuttamisen edellytys.

Arkkitehtonisesti ehdotuksissa oli käytetty kahdenlaista lähestymistapaa: toisissa ratkaisuissa oli pyritty säilyttämään vanhan rakennuksen julkisivuarkkitehtuuri osana vanhaa kokonaisuutta ja toisissa ratkaisuissa julkisivua oli jäsennelty kokonaisvaltaisesti uudenlaiseksi, jolloin vanha julkisivu jää uuden julkisivun sisään.

Ehdotuksessa ”Fokka” tuomaristo piti onnistuneena ja mielenkiintoisena puistonpuoleista julkisivua. Parvekevyöhyke toi julkisivulle kokonaan uuden ilmeen, mutta vanhan julkisivun hahmo säilyi hivenen taustalla. Nauhamaisen ikkuna-aukotuksen säilyttämistä pidettiin hyvänä ja arkkitehtonisesti raikkaana ratkaisuna.

Toisen palkinnon saaneessa ehdotuksessa ”Yhdistelmä” tuomaristo piti julkisivun sommittelua ja materiaalimaailmaa tasapainoisena ja rauhallisena sekä kaupunkikuvaan liittymistä onnistuneena.

Kolmannessa palkittavassa ehdotuksessa ”Keidas” oli kaksi lisäkerrosta, jotka oli ratkaistu julkisivussa mansardikattoaiheella. Julkisivujen käsittely toi tuomariston mielestä rakennukselle uuden ilmeen ja tiilien uudelleenkäyttöä pidettiin raikkaana ideana.

Tuomaristo painotti arviossaan, että ympäristön huomiointi ja ratkaisun liittyminen kaupunkikuvaan ovat keskeisiä tavoitteita julkisivujen korjaamisessa ja uudistamisessa.

Julkisivuyhdistys-JSY ry

Kestävää korjaamista yhteistyössä

Kerrostalon korjauksen ideakilpailun tavoitteena on ollut löytää korkeatasoisia, monipuolisia ja toteuttamiskelpoisia ratkaisuja 1960-1970 -luvun rakennuskannan korjaamiseen. Korjaamisella ja täydennysrakentamisella voidaan saavuttaa rakennuskannalle pitkä elinkaari.

”Rakennus on aina kokonaisuus, estetiikan lisäksi eri materiaaleja ja toimintoja. Kestävä korjausrakentaminen ylläpitää ja jatkaa rakennusten käyttöikää, mahdollistaa muuntojoustavia ratkaisuja niin toiminnallisuuden kuin rakenteidenkin osalta”, arkkitehti SAFA Maritta Koivisto totesi Rakennustuoteteollisuuden edustajana kilpailun tuomaristossa.

Julkisivuyhdistys on järjestänyt kilpailua vuodesta 2002 alkaen. Tällä kertaa järjestelyistä vastasi Oulun yliopiston Arkkitehtuurin yksikkö.

”Perinteeksi muodostunut vuosittainen kilpailu edustaa Julkisivuyhdistyksen kannalta merkityksellistä ja käytännönläheistä yhteistyötä, jota on tehty pitkään niin arkkitehtiopiskelijoiden kuin yliopistojen sekä asuinkiinteistörakennuttajien ja -omistajien kanssa”, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen korosti.

Kerrostalon korjauksen ideakilpailun tulokset: www.julkisivuyhdistys.fi/uutishuone

Teksti:
Riina Takala-Karppanen, Sihteeri
Julkisivuyhdistys – JSY ry

CTA

Julkaistu: 03/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »