mainos_1047

Energiatehokkuus
Sähkösaneeraus

BLOGI

Laitteet oppivat reagoimaan sähkön hintaan automaattisesti

Kirjoittaja: Mikko Arvinen

artikkelikuva: Laitteet oppivat reagoimaan sähkön hintaan automaattisesti

Flinkenbergin tuotepäällikkö Juho Huttusen mukaan suuret kuluttajamassat eivät vielä ole tiedostaneet hintaohjauksen mahdollisuuksia.


Lämminvesivaraajien ja lämpöpumppujen ohjaukseen käytettävässä tekniikassa on otettu huima askel eteenpäin.

Erilaisia ohjausjärjestelmiä, joiden avulla myös omakotitaloasujat voivat hyödyntää automaattisesti pörssisähkön hintavaihteluita, on tarjolla jo runsaasti.

Pörssisähkön seuraavan päivän hinnat päivitetään Nord Pooliin kahdelta iltapäivällä, joten hinta on tiedossa aina 10 – 34 tuntia etukäteen vuorokauden ajasta riippuen. Jos vaikkapa lämminvesivaraajan tulee olla vuorokauden aikana neljä tuntia päällä, monet ohjausjärjestelmät osaavat valita siihen edullisimmat tunnit automaattisesti hakemastaan pörssisähkön hintatietodatasta. Muulle lämmitykselle voidaan puolestaan määritellä hintarajat, joiden ylittyessä tai alittuessa lämmitystä joko lisätään tai vähennetään annetulla vaihteluvälillä.

Hintaohjaus voidaan toteuttaa esimerkiksi keskukseen lisättävällä releellä, pistorasia-adapterilla tai joissakin tapauksissa myös taloautomaatiojärjestelmän päivityksellä.

Älyreleitä keskuksiin

Oy Flinkenberg ab:n ja Green Energy Finland oy:n kehittämä GEF Vision -energianhallintajärjestelmä perustuu keskukseen liitettävään releeseen, jota säädetään mobiilisovelluksella laitteeseen sisäänrakennetun NB IOT -yhteyden kautta.

”Laite on DIM-moduulin kokoinen. Se sopii myös esimerkiksi väylään liitettyjen Mitsubishin ilmalämpöpumppujen ja joidenkin maalämpöpumppumallien ohjaukseen. Hintarajojen ja muiden haluttujen sääntöjen asettamisen jälkeen järjestelmä toimii täysin automaattisesti”, Flinkenbergin tuotepäällikkö Juho Huttunen kertoo.

Iittalalainen termostaattivalmistaja Taelek oy on kehittänyt sekä sähkölämmitystä pörssisähkön hintatietodatan mukaan ohjaavan älytermostaatin että lämminvesivaraajan ohjaukseen sopivan älyreleen.

”Tämä kolmivaiherele on täsmätuote lämminvesivaraajille pörssisähkön hyödyntämiseen. IP44-luokiteltu rele asennetaan laittamalla se yksinkertaisesti lämminvesivaraajan syöttökaapelin väliin, joten keskukselle ei tarvitse tehdä mitään muutoksia”, yrityksen toimitusjohtaja Tapio Ristimäki kertoo.

Pörssisähkön hintaan reagoiva Tsense-järjestelmä voidaan yhdistää myös yhtiön aiemmin valmistamiin, Bluetooth-yhteydellä varustettuihin termostaatteihin. Yritys tarjoaa myös pistorasioihin liitettäviä älyadaptereita. Ne sopivat Ristimäen mukaan esimerkiksi lattialämmityksen kiertovesipumpun ohjaamiseen.

Ohjelmointi saattaa riittää

Avoimen KNX-taloautomaatiostandardin puolesta puhuvan KNX Finland ry:n puheenjohtajan, oy Merilux ab:n markkinointipäällikkö Mikael Sjöblomin mukaan KNX-järjestelmät voidaan nykyisin ohjelmoida hakemaan pörssisähkön hintatiedot automaattisesti.

”Logiikka tarkastaa ensiksi sähkön hinnan ja päättää sen perusteella, mitä kuormia laitetaan päälle. Myös vuorokauden edullisimpien tuntien automaattinen valinta onnistuu.”

Sjöblomin mukaan myös olemassa olevat KNX-järjestelmät voidaan päivittää hakemaan hintatiedot, mikäli laitteistossa on tähän sopiva serveri.

Miksi järjestelmiin tarvittavat päivitykset on saatu valmiiksi vasta nyt?

”Periaatteessa tarvittava tekniikka on ollut valmiina jo vuosia, mutta koska pörssisähkön hintavaihtelut olivat aiemmin pieniä ja sähkö oli muutenkin halpaa, sille ei nähty aikaisemmin tarvetta. Nyt sähkön hinnan heittelehtiessä kysyntää selvästi riittää. Onneksi kaikki KNX-talot saadaan helposti mukaan kysynnänjoustotalkoisiin”, Sjöblom sanoo.

Julkaistu Sähkömaailma-lehdessä 4/2024.

Teksti ja kuva: Mikko Arvinen

Julkaistu: 03/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »