mainos_1047

Piha-alue (leikkialueet, ympäristösuunnittelu)
Turvallisuus

Kutsuva piha houkuttelee viettämään aikaa ja liikkumaan

artikkelikuva: Kutsuva piha houkuttelee viettämään aikaa ja liikkumaan

KUVA: PUUHA GROUP OY


Taloyhtiön pihalla oleva leikkipaikka tekee pihasta elävän ja yhdistää sukupolvia. Leikkipaikan ja koko pihan turvallisuutta ja viihtyisyyttä voi parantaa valitsemalla laadukkaat leikkivälineet ja käyttötarkoitukseen sopivat aidat. Vinyyli on kestävä materiaali leikkipaikan aitaamiseen sekä piha- ja väliaidoiksi.

Taloyhtiön piha leikittää ja liikuttaa

Hyvin suunniteltu taloyhtiön piha-alue tukee liikunnallisuutta, yhteisöllisyyttä ja sosiaalista vuorovaikutusta. Taloyhtiössä voidaan edistää lapsiperheiden liikkuvaa elämäntapaa taloyhtiön pihalle rakennetun leikkipaikan avulla. Lähellä kotia sijaitseva leikkipaikka tarjoaa helpon mahdollisuuden liikkua ja touhuta ulkona yhdessä muiden kanssa.

”Nykypäivänä puhutaan paljon sekä lasten että aikuisväestön liikkumattomuudesta. Leikkivälineiden ja -alueiden suunnittelussa jatkuvan liikkeen periaatteella toteutettu ratamainen leikkialue innostaa jatkamaan liikkumista. Hyvin suunniteltua rataa voi mennä ympäri useita kertoja, jolloin leikki ja liike jatkuvat katkeamattomina”, sanoo Puuha Group Oy:n aluemyyntipäällikkö Emilia Anttila.


KUVA: PUUHA GROUP OY

Hyvin suunnitellut leikkivälineet kehittävät motorisia taitoja: leikkialueella voi kiipeillä, temppuilla ja tasapainotella, mikä edistää kehonhallintaa ja koordinaatiota. Kiipeilytelineet, keinut ja liukumäet kannustavat käyttämään eri lihasryhmiä, mikä kehittää voimaa ja parantaa liikkuvuutta.

Taloyhtiön pihalle voi valita eri ikäisille lapsille suunniteltuja leikkivälineitä. Pieneen pihaan voi valita leikkivälineitä, jotka tuottavat iloa mahdollisimman monen ikäisille käyttäjille. Esimerkiksi keinuja voivat käyttää niin pienet kuin isotkin lapset.

”Taloyhtiön pihalle voi valita eri ikäisille lapsille suunniteltuja leikkivälineitä.

Taloyhtiöitä kiinnostaa yksilöllisyys

Toiminnallisuuden lisäksi leikkipaikan suunnittelussa kannattaa huomioida, että leikkipaikka on kutsuvan näköinen ja sopii ympäristöön. Metsän läheisyydessä olevalle leikkipaikalle voidaan valita luonnonläheisiä sävyjä tai leikkipaikan voi suunnitella harmoniseksi kokonaisuudeksi tontilla olevien rakennusten kanssa.

”Yksilölliset, räätälöidyt leikkivälineet kiinnostavat tällä hetkellä taloyhtiöitä. Uusimpia tuulia personoinnissa ovat kuvapaneeleilla varustetut leikkivälineet. Taloyhtiökohteissa kuvapaneelien aiheina voivat olla esimerkiksi taloyhtiössä asuvien lasten tekemät piirustukset tai taloyhtiön ja asuinalueen historiasta kertovat valokuvat”, kertoo Anttila.

Historiaa esittelevät kuvapaneelit tuovat leikkipaikalle uudenlaisen elementin, joka kannustaa sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja yhdistää eri sukupolvia. Taloyhtiön iäkkäämmät asukkaat voivat muistella ja kertoa tarinoita kuvissa näkyviltä menneiltä ajoilta, ja nuorimmat asukkaat tutustuvat juuriinsa kuvien ja tarinoiden kautta.


KUVA: PUUHA GROUP OY

”Taloyhtiön ikäihmisille kuvapaneelit voivat toimia muistin virkistäjänä ja vanhusten keskinäisen yhteisöllisyyden vahvistajana. Iäkkäiden asukkaiden viihtyvyyttä voi parantaa myös sijoittamalla pihalle perinteisiä pihakeinuja, kalusteryhmiä tai shakkipöytiä”, ideoi Anttila.

Laadukas ja turvallinen leikkiväline kestää

Leikkivälineiden turvallisuus ja ympäristöystävällisyys kiinnostavat taloyhtiöiden hallituksia, sillä pihan turvallisuus ja mahdolliset tapaturmat ovat taloyhtiön vastuulla. Turvallisuutta voi parantaa valitsemalla luotettavan valmistajan valmistamia leikkivälineitä ja pihakalusteita sekä teettämällä säännöllisesti leikkipaikan turvatarkastuksen.


KUVA: PUUHA GROUP OY

”Meiltä saa halutessaan koko leikkipaikan avaimet käteen -periaatteella. Suunnittelemme leikkipaikan taloyhtiön toiveiden mukaisesti, ja toimitamme ja asennamme turvallisuusvaatimusten mukaisesti leikkivälineet, jotka suunnittelemme ja valmistamme kotimaassa”, Anttila kertoo.

Puuhan leikkivälineet, pihakalusteet ja muut tuotteet valmistetaan kotimaisten tavarantoimittajien toimittamasta puusta ja metallista. Suunnittelussa huomioidaan, että välineet kestävät julkisten pihojen käyttöastetta koko elinkaarensa ajan.

Puuhan palvelutarjontaan kuuluvat myös turvatarkastukset, joiden yhteydessä koulutettu tarkastaja voi sopimuksen mukaan huoltaa leikkivälineet. Kaikkiin leikkivälineisiin on kattavasti saatavilla varaosia, mikä pidentää niiden elinkaarta.

”Laadukkaat leikkivälineet kestävät aikaa, säätä ja käyttöä. Ennakoiva kunnossapito ja huolto varmistavat, että leikkialue kestää kauniina ja pysyy turvallisena”, lisää Anttila.

”Laadukkaat leikkivälineet kestävät aikaa, säätä ja käyttöä.


KUVA: VINYYLITALO OY

Aidattu leikkipaikka on turvallinen

Taloyhtiön pihalla olevan leikkipaikalle turvallisuutta ja viihtyisyyttä voi parantaa rajaamalla alueen sopivalla aidalla. Julkisen leikkikentän aidan on oltava vähintään 120 cm korkea. Taloyhtiön tarpeisiin voi sopia myös matalampi aita.

”Taloyhtiön pihalla olevan leikkipaikan aidan korkeus voidaan valita käyttötarkoituksen mukaisesti. Suojaisalla sisäpihalla riittää jo metrin aita, jonka yli voi helposti pitää lapsia silmällä muulta piha-alueelta. Korkeampi aita tuo turvallisuutta leikkipaikalle, jos piha ja leikkipaikka ovat kadun tai tien läheisyydessä”, sanoo Vinyylitalon yrittäjä Jukka Toivola.

Vinyylistä valmistettu aita on pitkäikäinen ja helppohoitoinen valinta leikkipaikan aidaksi. Vinyyliaita ei vaadi säännöllisin väliajoin tehtävää huoltomaalausta, vaan huolloksi riittää pelkkä muutaman vuoden välein tehtävä pesu. Vedenkestävä vinyyli ei lahoa, sitä ei tarvitse maalata ja huolloksi riittää pesu, joten leikkipaikka pysyy siistinä ja houkuttelevana.

Vinyyli on sileä materiaali, josta ei irtoa tikkuja ja jossa ei ole teräviä reunoja, joihin lapset voisivat satuttaa itsensä leikin tiimellyksessä. Vinyyli ei myöskään vaurioidu tai halkea sään vaihteluiden vaikutuksesta.


KUVA: VINYYLITALO OY

”Leikkipaikan aidaksi sopivat melko tiheäjakoiset vinyyliaitaelementit, joiden pystypuiden väliin käsi tai jalka ei mahdu ja jää jumiin. Lisäksi leikkipaikan aidassa ei saa olla teräviä rakenteita tai rakenteita, joiden päällä voi kiipeillä, jotta vältytään vaaratilanteilta”, Toivola kertoo.

Leikkialueen aidan voi halutessaan jättää avoimeksi tai varustaa aidan portilla. Jos aidalla on tarkoitus vain rajata leikkialue ja luoda alueelle turvallinen, viihtyisä tunnelma, avoin kulkuaukko riittää hyvin.

Portti parantaa leikkipaikan turvallisuutta ympäristössä, jossa leikkipaikan ulkopuolelle harhaileminen voisi aiheuttaa vaaratilanteita. Vinyyliaitoihin sopivia vinyyliportteja on saatavilla sekä lukittavina että pikalukolla varustettuina.

”Pitkäikäisen vinyylin huoltovapaus säästää sekä aikaa että kustannuksia.


KUVA: VINYYLITALO OY

Moderni vai luonnollinen?

Leikkipaikan aitojen lisäksi vinyylielementeistä voidaan toteuttaa myös piha-aidat ja väliaidat, jolloin pihasta muodostuu visuaalisesti yhtenäinen ja harmoninen kokonaisuus. Usein taloyhtiöiden raja-aidoiksi valitaan matalammat aidat, kun taas väliaidoilta kaivataan näkösuojaa.

Aitaelementtien valinnassa lähdetään liikkeelle käyttötarpeesta. Esimerkiksi saman sarjan eri korkuisista aitaelementeistä voi koostaa pihan käyttötarkoitukseen sopivan kokonaisuuden. Vinyyliaidan sileä pinta luo pihaan modernin ja linjakkaan ilmeen, joka sopii monenlaisiin ympäristöihin.

”Vinyyli saatetaan mieltää edelleen hankintahinnaltaan kalliiksi materiaaliksi, mutta nykypäivän vinyyliaitaelementit ovat erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto puuaitaelementteihin verrattuna. Lisäksi pitkäikäisen vinyylin huoltovapaus säästää sekä aikaa että kustannuksia”, Toivola lisää.

Teksti: Merja Maukonen

Julkaistu: 04/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »