mainos_1095

Kalusteet ja varusteet (kylpyhuone, saniteettitilat)
Märkätilat (kylpyhuoneet)
Sisäpinnat ja tilaosat (kivi, laatta, tiili, puu, laminaatti)

Kylppäri 2024

artikkelikuva: Kylppäri 2024

Kuva: shutterstock


Tulevaisuuden kylpyhuoneiden designissa irrotellaan maltillisesti – samalla kun vastuullisuus kiihdyttää edelleen. Prointerior kysyi viideltä asiantuntijalta, mitkä trendit sykähdyttävät kylppäreissä ja vessoissa nyt ja jatkossa.


Olli Päivärinta Opdeco Oy:stä katsoo, että pelkistetty, skandinaavinen linjakkuus on edelleen valttia kylpyhuoneissa. ”Ulkonäkö ja käyttöominaisuudet edellä mennään”, hän toteaa.

Opdecon Pisara-kylpyhuonemallisto onkin suunniteltu yhdessä suomalaisten sisustusarkkitehtien kanssa juuri tähän markkinarakoon. Kattavasta mallistosta löytyvät yhteensopivat allaskaapit, sivukaapit, peilikaapit, valopeilit ja lisävarusteet.


KUVA: OPDECO OY

Päivärinnan mukaan tämän päivän asiakas on vaativa, laatutietoinen – ja haluaa kustomoida kylppärikokemuksensa.

”Räätälöitävyys on tärkeä asia asiakkaille ja olemme panostaneet tähän puoleen”, kertoo Päivärinta.

Pisara Custom -mallit antavat asiakkaalle mahdollisuuden toteuttaa yksilölliset toiveet ja haaveet. ”Eri värejä, tasoja, allasmalleja ja lisävarusteita yhdistelemällä voi luoda todella näyttäviä, persoonallisia kokonaisuuksia”, toteaa Päivärinta.

Väreinä pintansa pitävät vanhat tutut valkoinen, harmaa ja musta. ”Materiaaleissa savutammi ja tammi ovat suosittuja.”

Kestääkö kaluste kosteutta?

Päivärinnan mukaan kauniistakaan kylppäristä ei kuitenkaan ole pitkäksi aikaa iloa, mikäli se ei kestä kosteutta. Hän lähti jo vuonna 2015 kehittelemään kylppärikalustesarjaa, joka ei halkeile ja turpoa kosteusrasituksen alla.

”Tiesin, että tällaiselle tuotteella olisi kysyntää markkinassa”, hän kertoo. Kotimaisesta koivusta jalostettu Lamiwood-innovaatio näki viimein päivänvalon 2020, kun ensimmäinen Pisara-mallisto lanseerattiin. Lamiwood on osoittautunut rasitus- ja kosteustesteissä lyömättömän kestäväksi – ja näkyvien pintojen lämmin mattaviimeistely luo kalusteisiin houkuttelevan ja ylellisen tuntuman.

”Tavoitteena oli tuoda julkiskalusteiden kestävyys koteihin – ja tässä onnistuimme hyvin.”

Päivärinta toteaa, että tämän päivän asiakas arvostaa kestävän kehityksen teemoja, eikä halua kylppärikalustetta, joka päätyy roskalavalle parin vuoden jälkeen.

”Se on pahimman luokan tuhlausta. Pisara on suunniteltu ja rakennettu niin, että sen elinkaari on 20–25 vuotta.”

”Räätälöitävyys on tärkeä asia asiakkaille.


KUVA: OPDECO OY

Kotimaisella kärjellä

Lisäksi kotimaassa valmistetun tuotteen hiilijalanjälki pysyy alhaisena. ”Meillä on tehtaat Kuusamossa ja Vantaalla. Muualta Euroopasta tulevat vain altaat ja valaisimet”, kertoo Päivärinta.

Opdeco tekee sekä kuluttaja- että projektimyyntiä. Päivärinta kertoo, että esimerkiksi rakennusliikkeet arvostavat kylppäreitä, joista ei tule saman tien reklamaatiota.

”Moni nykykylppäri myydään sellaisilla saatesanoilla, että muistakaa kuivata kaikki kalusteet käytön jälkeen – harva niin kuitenkaan tekee, ja kalusteet vettyvät pilalle jo ennen kuin takuu on ummessa”, hän kuvailee.

Myös vuokra-asuntopuolella on huomattu Pisara: näyttävä ulkonäkö ja kestävyys on timanttinen yhdistelmä myös tässä markkinassa.

Kehitystyö jatkuu edelleen: tulevaisuuden Pisara-mallisto hyödyntää 90% kierrätyskomposiittia. ”Lamiwoodin uusi versio tulee olemaan vielä parempi”, lupaa Päivärinta.


Sanna Lahtivesi Novosan Oy:stä on julkisten vessojen asiantuntija ja vastaa Novosanin projektimyynnistä. Hän katsoo, että etenkin julkisten vessojen kehitys on pahasti jumissa – ja on ollut sitä jo vuosia.

”Mitään varsinaisia trendejä ei julkisen puolen vessoissa edes ole. Harmaa ja valkoinen ovat ja pysyvät väreinä, niin kalusteissa kuin tilan ilmeessä. Samoja tuotteita ja ratkaisuja määritetään vuodesta toiseen, vaikka tiedossa on, etteivät ne tule välttämättä kestämään”, hän harmittelee.

Lahtiveden mukaan vessoista voitaisiin saada irti niin paljon enemmän – alkaen ihan vessanpytystä.

”Markkinoille on jo pitkään tehnyt sijaa äly-WC-istuimet, joissa on perusominaisuuksina mukana huuhtelu ja kuivaus.” Kaukana ei ole sekään päivä, jolloin digipönttö tutkii virtsasta, pitäisikö kenties torjua nestehukkaa tai alhaista verensokeria – teknologia mahdollistaa sen jo nyt.

Jo juurtumassa oleva innovaatio on ekohana, jossa vettä tulee sopivalla virtauksella ja maltillisen lämpöisenä – jotta vettä ja energiaa säästetään. ”Ekohanat ovat yksi osa vastuullisuutta, jonka täytyy lähteä jo ihan suunnittelijan pöydältä. Veden- ja energiansäästöratkaisut ja materiaalit pitää valita kestävästi”, linjaa Lahtivesi.


KUVA: NOVOSAN

Tavoite: verraton vessa

Novosan suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää julkisia vessoja sekä tarjoaa niihin laatutuotteet. Tavoitteena on WC, joka muuttaa ihmisten käsitystä julkisista vessoista. Miten ylivertainen vessakokemus sitten tehdään? – Lahtiveden mukaan Novosan luottaa palvelumuotoiluun, joka luovii sujuvasti näkyvän ja näkymättömän välillä. Valaistus, värimaailma, materiaalit, tuoksu ja tunnelma… kun kaikki saadaan pelaamaan saumatta yhteen, ollaan jo lähempänä onnistunutta lopputulosta.


KUVA: NOVOSAN

Käytännön esimerkki: älä laita roska-astiaa lattialle, vaan asenna se seinälle – tämä tekee siistijän työstä helpompaa ja lattian siivouksesta vaivattomampaa. Toinen vinkki: valitse käsipaperi siten, ettei turhaa sotkua ja paperisilppua leviä joka puolelle WC-tilaa.

Lahtivesi toteaa, että kosketusvapaat automaattiratkaisut toimivat julkisissa saniteettitiloissa hyvin: automaattihanat ja -saippua-annostelijat, käsienkuivaajat sekä kosketusvapaat huuhtelupainikkeet ovat fiksu peliliike esimerkiksi kauppakeskusten vessoissa.

”Oikein valitut tuotteet parantavat WC-tilojen hygieniaa, toiminnallisuutta ja turvallisuutta”, hän summaa.

”Myös julkiset WC-tilat täytyy suunnitella.

Onko julkinen WC totuus yhteiskunnasta?

Lahtivesi tietää hyvin, että julkinen WC jää useammin mieleen pahassa kuin hyvässä – mutta entä jos tämän kelkan saisikin käännettyä niin, että ”aistien täyslaidallinen” toisikin mukanaan jotain positiivista?

”Kun WC-tila on toimiva, siisti, kestävä ja turvallinen, ollaan jo aika pitkällä”, hän toteaa. Jo yhdellä istumalla julkisessa WC-tilassa voi havaita yhteiskuntamme ongelmat – sellaiset asiat kuin vandalismi, koulukiusaaminen ja huumeidenkäyttö linkittyvät valitettavan usein WC-tiloihin.

”Esimerkiksi kouluista puhutaan ’oppimisympäristöinä’ samaan aikaan, kun vessat ovat karuimmillaan oikeita kiusaamiskeskuksia. Tämä meidän pitää pystyä muuttamaan.”



Rocko Wall Tiles – kivikomposiittilevyn suurikoko miellyttää käyttäjiä ja asentajia. Asennettaessa tulee vain pystysaumoja ja koko huonekorkeus saavutetaan yhdellä levyllä.
KUVA: HARTMAN RAUTA OY

Aila Saharinen Hartman Rauta Oy:stä toteaa, että kylpyhuoneiden trendeissä korostuvat isot, helppohoitoiset pinnat. ”Isot laatat ja vähän saumoja on edelleen suosiossa”, Saharinen toteaa.

Yksi viimeaikojen hitti on kivikomposiittilevyt, jotka ovat myös asentajan mieleen. ”Komposiittilevyt voidaan asentaa suoraan vanhojen kaakeleiden päällekin tarvittaessa. Niistä tulee meille paljon kyselyjä.”

Värien suhteen kaikkein voimakkaimpien yhdistelmien – jotka löytyvät usein musta-valkoinen-akselilta – valtakauden jälkeen on lähdetty pehmeämpään ja hienovaraisempaan suuntaan. ”Hiekanväriset ja vaalean beigen väriset sisustusratkaisut ovat valtaamassa alaa kylppäreissä”, tietää Saharinen.

”Materiaaleissa vahvoilla on luonnon tammi ja tummat pähkinäkalusteet – yleensäkin puu on kylppäreissä iso juttu nyt. Myös sormipaneelit ovat tehneet paluun”, toteaa Saharinen ja lisää, että yksi ’vanha tuttu’ on sovinnolla jätetty vaihtopenkille:

”Peilikaapit eivät ole nyt suosiossa.”

Pitkän linjan rautakauppa

Hartman on suomalainen perheyritys, jonka rautakauppakokemus alkaa vuodesta 1862. Hartmanin valikoimiin kuuluvat mm. rakennustarvikkeet, sisustustarvikkeet, puutavarat ja levyt sekä teräkset, työkalut ja teollisuustarvikkeet. Yhtiön kuudesta outletistä neljässä tehdään yritysmyynnin lisäksi myös kuluttajamyyntiä. Espoon ja Tampereen toimipisteet ovat keskittyneet projektimyyntiin, mutta toimivat myös verkkokaupan noutopisteinä kuluttaja-asiakkaille.

”Palvelemme rakennusalan ammattilaisia, jälleenmyyjiä, rakennustuoteteollisuutta sekä julkista sektoria”, summaa Saharinen, joka itse on toiminut yritysmyynnissä kohta 10 vuoden ajan, erikoisalanaan arkkitehtuuriset tuotteet ja julkiset kohteet. Vuosikymmenessä arkkitehtien mielenmaisema vaikuttaisi muuttuneen entistä pedantimmaksi, osaksi digitalisaation myötävaikutuksella.

”Tuotteesta halutaan kaikki tiedot hyvin tarkasti, alkaen vaikka käytetyistä kemikaaleista.”

Vastuullisuus korostuu nyt monin tavoin. ”Ympäristötekijät painavat vaa’assa paljon ja sellaiset asiat kuin hiilidioksidipäästöt ja allergiat ovat enemmän tapetilla.”

Julkisen puolen projekteissa etsitään ratkaisuja, jotka kestävät aikaa – kahdella eri tavalla. ”Designin täytyy olla jotain muuta kuin ihan vain hetken hurmaa – kohteet tehdään kestämään vuosia. Toinen juttu on sitten tietenkin kestävien materiaalien käyttö.”

”Ympäristötekijät painavat vaa’assa paljon.


KUVA: HARTMAN RAUTA OY

Hintatietoinen asiakas

Niin projekti- kuin kuluttajapuolellakin hintalapulla on nyt väliä. ”Hyvin tarkasti mietitään sitä ratkaisua: mitkä materiaalit, mikä hinta? Kustannustehokkuutta haetaan selvästi.”

Välillä oikean kokonaispaketin metsästys voi viivästyttää projektistartteja, etenkin nyt kun talouden pyörät pyörivät nihkeämmin. ”Nyt ollaan projektimyynnissä ikään kuin suvannossa ja odotellaan, että rakentaminen pääsee taas parempaan vauhtiin. Kaikesta huomaa, että nyt tehdään vain se välttämätön, eikä paljon muuta.”

Hartmanin valttina on tarjota asiakkaille kilpailukykyistä, luotettavaa ja ammattitaitoista palvelua. Asiakaslähtöiset konseptit ja palvelut sekä toimiva logistiikka täydentävät kuvan.

”Varasto- ja jakeluverkostollamme voimme varmistaa tavaratoimitusten sujuvuuden”, toteaa Saharinen.

Jatkuva kehitystyö on yksi toiminnan ankkureista. ”Tällä hetkellä kehitämme yhdessä RT Tuotetiedon kanssa palvelupakettia, jonka avulla alan ammattilaiset pääsevät tietoon helpommin käsiksi.”

RT Tuotetieto -palvelu tarjoaa tuotetietojen ylläpidon ja julkaisun sekä mahdollistaa tuotteiden vertailun ja projektin tuotedokumentaation hallinnan. Hartman on yksi kolmesta rautakaupasta, joka on mukana Rakennustiedon digihankkeessa.



KUVA: SAVO DESIGN & TECHNIC OY

Myyntijohtaja Vesa Jaakkola Savo Design & Technic Oy:stä kertoo, että monessa tämän hetken kylppäriprojektissa yhdistetään moderneja designelementtejä luovasti retro- tai countryhenkisiin elementteihin.

”Viherkasveilla tuodaan kylpyhuoneeseen keidasmaista tunnelmaa”, Jaakkola toteaa.

Jaakkolan mukaan kodikkuutta kylpyhuoneeseen saadaan mm. heijastamattomilla mattapinnoilla ja mattaväreillä. Myös kylpyhuoneen valaistuksella ja esimerkiksi valopeilillä on helppo luoda kylpyhuoneeseen tunnelmaa:

”Tämä onnistuu erityisesti silloin, kun valaistustehon himmentämisen lisäksi myös valon värilämpötilaa on mahdollista säätää omiin tarpeisiin, tilanteeseen ja mielialaan sopivaksi. Savolta tällaisia säädettäviä valopeilejä saa näppärällä höyrynpoistollakin varustettuna.”

Yhtenä pienten kylpyhuoneiden kestotrendinä on maksimoida säilytystila ja käyttää niukka lattiapinta mahdollisimman tehokkaasti ja järkevästi hyödyksi.

”Ovaalin muotonsa ansiosta esimerkiksi Savon suurikokoinen maljaallas Kaita sopii kapeankin tason päälle”, vinkkaa Jaakkola. ”Myös isoilla peileillä saadaan tilantunnetta pieniin kylpyhuoneisiin.”


KUVA: SAVO DESIGN & TECHNIC OY

Fiksua vastuullisuutta

Vastuullisuus näkyy tuoteinnovaatioissa esimerkiksi allas- ja suihkuhanojen vedenkulutuksessa. ”Älykkäät vettä ja energiaa säästävät hanat ovat vastuullinen valinta kylpyhuoneeseen, samoin kuin kierrätetyistä tai kestävästi tuotetuista materiaaleista valmistetut kylpyhuonekalusteet”, toteaa Jaakkola. ”Myös WC-istuimissa on vettä säästäviä, älykkäitä huuhteluratkaisuja.”

Jaakkolan mukaan trendeissä näkyy edelleen – ja luultavasti ”ikuisesti” – tietty minimalismi, mutta sen rinnalla värit ovat tulossa taas.

”Tämä koskee niin pastellivärejä, maanläheisiä värejä kuin räväkämpiäkin värejä, kuten vihreä tai petrooli, joilla kylpyhuoneesta saadaan luotua omaa persoonaa kuvastava tila.”

”Metalleissa eri värejä yhdistellään luovasti toisin kuin aiemmin, kun esimerkiksi hanan ja vedinten piti olla mahdollisimman lähelle samaa sävyä”, huomauttaa Jaakkola.

”Mustalla saadaan kontrastia neutraalimpien värien kanssa.”

Jaakkola katsoo, että erilaisilla kuvioiduilla tapeteilla tai erikokoisilla laatoillakin voidaan luoda sitä omaa, halutunlaista fiilistä kylpyhuoneeseen.

”Kylpyhuonelaatoituksiin ovat tulossa yhä enemmän myös geometriset muodot ja laattoihin tekstuuripinnat.”

”Luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä, näkyy allaskalusteissa ja -tasoissa paljon.

Luonto eka, luonto vika

Savolla on huomattu, että luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä, näkyy allaskalusteissa ja -tasoissa paljon. ”Esimerkiksi Savon tasoon integroitava Kaavi-allas antaa mahdollisuuden käyttää tasona luonnon materiaaleja, kuten esimerkiksi luonnonkivitasoa, joka luo ylellisen tunnelman kylpyhuoneeseen.”

”Yllätyksiä markkinassa tulee vastaan harvakseen. Yksi sellainen oli kuitenkin laatikostojen yleistyminen kylpyhuoneissakin entisten alakaappien sijaan”, pohtii Jaakkola. Entä mitä trendejä sitten on tulossa seuraavana?

”Valopeilien yleistymisen myötä peilikaappien käyttö kylpyhuoneissa vähenee. Pistorasiat sähköhammasharjoille, partakoneille ja muille kylpyhuoneen pienkoneille tulevatkin siksi mukaan kylpyhuoneen laatikostojen varusteluun”, Jaakkola arvioi.



Pukkila Färgblock on ruotsalaisen suunnittelija Tekla Evelina Severinin vuoden 2024 pirteä laattauutuus.
KUVA: LAATTAPISTE-PUKKILA OY

Projektipäällikkö Mervi Wallasvaara Mervi Wallasvaara Laattapiste-Pukkila Oy:stä katsoo, että kylpyhuonetrendit muuttuvat hiljalleen, kun esimerkiksi hotellien ja ravintoloiden kylppärilook leviää koteihin.

”Esimerkiksi suurlaattojen käyttö on siirtymässä myös kuluttajapuolelle.”

Raflaavampaakin kylppäri-ilmettä lienee luvassa: esimerkiksi värilliset WC-istuimet ja muut posliinikalusteet tekevät tuloaan.

”Vessanpönttö voi olla vaikka musta, harmaa tai beige”, toteaa Wallasvaara.

Paljon riippuu tietenkin projektin spekseistä: tehdäänkö harmonista kylppäriä, jonka pitää sopia mahdollisimman moneen makuun, vai saako irrotella ja ottaa riskejä?

irrotella ja ottaa riskejä? ”Jos suunnittelijalla on vapaammat kädet, niin värejä kyllä käytetään – samoin kuin vaikkapa 3D-kuviointeja ja erilaisia pintastruktuureja.”

Hygieniaboostia, kiitos!

Laattapuolella antibakteeriset tuotteet nostavat päätään. ”Helposti puhtaana pidettävä pinnat ovat suosiossa”, vahvistaa Wallasvaara.

Kunnianhimoisemmat kylppäriprojektit pyrkivät myös piilottamaan putkistoja ja muuta märkäinfraa katseelta rakentamalla ne mahdollisuuksien mukaan seinän sisään.

Kylppäri on tietenkin myös ”fiilisjuttu”. Keraamisen laatan tekstuuri ja se, miltä laatta tuntuu kättä vasten, on edelleen isossa roolissa.

”Luonnollisuus ja aitous ovat niitä asioita, joita materiaaleilta haetaan.” Tämä voi tarkoittaa vaikkapa luonnonkiveä (tai luonnonkivikuosia) materiaalina ja koivunvihreää värinä – eli enemmän kuin nyökkäys biofiilisen suunnittelun suuntaan?

Wallasvaara uskoo, että monet suunnittelijat ankkuroivat kylppärikonseptin suomalaiseen luontoon – ainakin osin – tiedostamattaan. ”Märkätiloihin tuodaan luontoa, jotta siitä saadaan turvallinen kotipesä”, hän pohtii.

”Helposti puhtaana pidettävä pinnat ovat suosiossa.

Hiilijalanjälki alas!

Myös vastuullisuuskysymykset kiinnostavat entistä enemmän alalla.

”Suunnittelijat ja rakennuttajat ymmärtävät ekologisten valintojen merkityksen jo varsin hyvin”, arvioi Wallasvaara.

Keraamisen laatan valmistus vaatii paljon energiaa, joten hiilijalanjälkeä on pyritty pienentämään eri tavoin. ”Yksi keino on tehdä laatta, joka on teknisesti kestävä ja visuaalisesti näyttävä, mutta entistä ohuempi”, Wallasvaara kertoo.


KUVA: LAATTAPISTE-PUKKILA OY

Laattapiste-Pukkila on lanseerannut verkkokauppaansa uuden työkalun, joka helpottaa asiakkaiden ostoksia, kun he haluavat kiinnittää huomiota kodin remontoinnissa tai rakentamisessa hyödynnettävien materiaalien ekologisuuteen.

Uusi työkalu mahdollistaa tuotteiden vertailun niiden valmistuksesta aiheutuneen hiilijalanjäljen perusteella. Hiilijalanjälki perustuu tuotteen ympäristöselosteen EPD:n (Environmental Product Declaration) kohtiin A1-A3, joka kattaa raaka-aineiden hankinnan, kuljetuksen tehtaalle ja valmistuksen.

Verkkokaupan uusi toiminnallisuus auttaa vertailemaan tuotteita valmistuksesta aiheutuneen hiilijalanjäljen perusteella ja tekemään luotettavaan tietoon perustuvia päätöksiä ja valitsemaan erilaisiin projekteihin ympäristöystävällisiä ja vastuullisia tuotteita.

Uuden työkalun lisäksi Laattapisteen ekologisten tuotteiden valikoima on kasvanut viime aikoina: esimerkiksi kylpyhuoneen ulkopuolelle kuiviin tiloihin on tarjolla entistä laajempi valikoima hiilinegatiivisia tekstiililaattoja. Tämä tarkoittaa, että näiden innovatiivisten tuotteiden valmistuksesta aiheutuva hiilijalanjälki on miinuksella, ilman tarvetta kompensaatioille (EPD A1-A3).

”Teemme paljon töitä ekologisempien vaihtoehtojen eteen”, vahvistaa Wallasvaara.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Julkaistu: 05/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »