Turvallisuus (palo)

Alkusammutusvälineet ajan tasalle

artikkelikuva: Alkusammutusvälineet ajan tasalle

Asunto-osakeyhtiön tulee huolehtia pelastussuunnitelman ajantasaisuudesta sekä alkusammutuskaluston toimivuudesta ja riittävyydestä.

ASUINKIINTEISTÖISSÄ SUURIMPIA paloriskejä ovat sähkölaitteet ja kynttilät. Etenkin iäkkäämpien kiinteistöjen puutteellinen palo-osastointi kasvattaa palon leviämisriskiä.

”Rapussa ilkivalta ja tuhopoltot voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Porraskäytävässä oleva ylimääräinen palokuorma, kuten lastenvaunut, on paloturvallisuusriski”, sanoo asiantuntijamyyjä Mikko Tikkanen Peltacolta.

Peltaco on 35 vuotta alalla toiminut palo- ja työturvallisuuden asiantuntijatalo, joka palvelee laajasti asiakkaita kuluttajista julkiseen sektoriin.

Esimerkiksi alaovella säilytettävien lastenvaunujen palaessa porraskäytävä täyttyy jo parissakymmenessä sekunnissa myrkyllisistä savukaasuista. Kiinteistön turvallisuutta voidaankin parantaa pitämällä alaovet lukittuina ja porraskäytävä vapaana ylimääräisistä tavaroista.

”Myös ulkoiluvälinevarastossa akkukäyttöisten laitteiden latauspisteen lähettyvillä ylimääräisestä palokuormasta tulisi hankkiutua eroon”, Tikkanen lisää.

Valitse sammutusvälineet käyttötarkoituksen mukaan

”Alkusammutuskalusto on valittava tilan ja käyttötarkoituksen mukaisesti. Paikalliset paloturvaliikkeet auttavat sopivan välineistön valinnassa. Porraskäytävässä nestesammutin on jauhesammutinta parempi vaihtoehto, sillä jauhesammutinta käytettäessä näkyvyys peittyy nopeasti ja aiheutuu jälkivahinkoja”, Tikkanen sanoo.

Pikapalopostit ovat tehokkaita kiinteistöissä, joissa paloriski on korkea. Pikapalopostien kunto tulee tarkastaa vuosittain ja tehdä viiden vuoden välein koeponnistus, jolla varmistetaan, että palon sattuessa palopostista saadaan vettä.

”Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota savunpoistojärjestelmien toimivuuteen ja varmistaa, että poistumisreitit ovat turvallisia”, toteaa Tikkanen.

Alkusammutusvälineistö ja niiden sijainti kirjataan pelastussuunnitelmaan, johon asukkaat voidaan tutustuttaa aika ajoin järjestettävällä turvakävelyllä. Paloturva-ammattilaisten opastuksella voidaan myös harjoitella sammutusvälineiden käyttöä.

Teksti: Merja Maukonen
Kuva: Peltaco Oy

Julkaistu: 03/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »