Kiinteistöhuolto
LVI

KOLUMNI

Tarina aina ajankohtaisesta aiheesta tai oikeastaan kahdesta

Kirjoittaja: Samuli Könkö

artikkelikuva: Tarina aina ajankohtaisesta aiheesta tai oikeastaan kahdesta

Kuva: Henna Koponen


Useasti asia menee näin, kas sokeri, tms. on loppu ja leipoa pitäisi. Onneksi sain kuitenkin juuri laitettua astiat koneeseen ja tämän käyntiin. Niin ja pitääkin laittaa pyykkikonekin päälle, säästän aikaa, kun koneet käyvät kauppareissun aikanakin.

No nyt on tarvikkeet kaikkeen. Olipas samalla mukava nähdä vanha tuttukin, siinähän se vierähti kolmevarttia mukavasti jutustellessa kahvikupin ja voisarven äärellä.

Liiankin tuttu arkinen juttu. Mutta menikö kaikki nyt kuitenkaan aivan oikein. Hyvä jos huomasit heti, ettei. Kodinkoneitahan ei ilman valvontaa jätetä käyntiin. Ei edes sen ”nopean” kauppareissun ajaksi. Vaikka se kone on ilman ongelmia toiminutkin jo monta vuotta, riski yllättäville vahingoille on aina olemassa koneen ikään katsomatta. Vesivahinko yllättää aina, sitä ei kukaan halua luoksensa. Ei pyydettynä eikä pyytämättä. Omilla toimilla on kuitenkin helppo näitä ehkäistä. Käytetään koneita oikein, ohjeiden mukaan ja vettä käyttävien laitteiden hanat suljetaan ohjelman päätyttyä, niitä ei auki jätetä.

Toinen huomion arvoinen asia on sitten siinä, kun kone asennetaan tai vaihdetaan uuteen.

Oma ongelmansa on se, että ”pienet” sähkö- ja LVI-työt halutaan tehdä itse, koska ammattilaisen ajasta ja taidosta ei haluta maksaa. Putkimieheksi tai sähköasentajaksi ei tulla netistä ohjeita selaamalla. Omatekoiset viritykset saattavat toimia hetken, mutta kodinkoneista esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneet saattavat huolimattomien liitosten ja tätä kautta syntyvien vesivuotojen takia aiheuttaa mittavat vahingot. Käytä siis ammattilaista!

Näillä toimilla pystytään tehokkaasti ehkäisemään yllätyksellisiä vahinkoja. Näiden torjunnalla on myös isot taloudelliset vaikutukset. Vesivahinkoja tapahtuu kaikesta huolimatta vuositasolla noin 30 000 kappaletta. Näistä joka viides on astianpesukoneista lähtöisin. Sellaista vakuutustuotettakaan ei taida markkinoilta löytyä, mikä korvaisi aina kaikissa tapauksissa 100 % vahingon aiheuttamista kuluista. Puhumattakaan muusta harmista ja mahdollisista itselle tärkeiden asioiden tai esineiden tuhoutumisesta, joilla on korvaamaton tunnearvo.

Tämä meni nyt valistuksen puolelle, mutta hyvä niin. Omilla asenteilla ja toimintatavoilla on merkitystä. Loppuun vielä lyhyt tarina, joka sattui silmiini. Liian nopeasti ei kaikkiin tarjouksiin kannata tarttua.

”Tässä yksi toteutuneista tapauksista: Ovikello soi ja siistin näköiset miehet ilmoittivat alueella tehtävän viemäritarkastuksia. Miehet tarkastivat vessan kautta ja sanoivat, että onneksi tuli nyt katsottua, ennen kuin todelliset ongelmat ilmenevät. Hintakin tuli nopeasti keittiön pöydän ääressä laskettua, kun ”kokeneet” miehet olivat kyseessä. Hinnaksi ilmoitettiin 34 000 euroa, ja kyseessä oli 100 neliön omakotitalo. Sopimuskin saatiin näppärästi heti aikaiseksi, kun ammattimiehillä on aina kaikki mukana ja hommat hanskassa.”

Samuli Könkö
Toiminnanjohtaja
Suomen LVI-liitto SuLVI ry

Julkaistu: 09/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »