mainos_1109

Energiatehokkuus
Kiinteistöhuolto
LVI

KOLUMNI

Yhteistuumin energiatehokkuutta parantamaan ja samalla ilmastotavoitteita saavuttamaan

artikkelikuva: Yhteistuumin energiatehokkuutta parantamaan ja samalla ilmastotavoitteita saavuttamaan

Kuva: Henna Koponen


Talvi tulee tänäkin vuonna, mitenkäs on lämmitysverkoston laita? Pitikö keväällä tehty päätös, että ennen seuraavaa lämmityskautta pitää tehdä esimerkiksi verkoston perussäätö tai jokin muu keskeinen parannustoimenpide. No, näin on käynyt monelle muullekin: siirtyi eteenpäin ”tärkeämpien” asioiden tieltä.

Asiaan kannattaa viimeistään nyt suhtautua kuitenkin vakavasti. Lähes aina taloteknisiin järjestelmiin tehtävät parannukset ovat tehokkain tapa parantaa energiatehokkuutta. Nämä toimenpiteet ovat myös kustannustehokkaita ja parantavat asumisviihtyvyyttä. Monesti vanhojen rakennusten peruskorjauksissa keskitytään lisäeristämiseen ja ikkunoihin. On kuitenkin tutkittu, että kustannustehokkaimpia tapoja on energiatuotto- ja talotekniikkaratkaisut. Samalla pystytään suoraan vaikuttamaan myös ilmastovaikutuksiin.

On aivan selvää, että olemassa olevan rakennuskannan päästövähennyspotentiaali on varsin merkittävä. Vanhassa rakennuskannassa oleva energiatehokkuuspotentiaali on varsin ”matalatasoista”. Tämä olisi nopeasti, tehokkaasti ja suhteellisen helposti hoidettavissa. Jos maamme kaikki käytössä olevat rakennukset perussäädettäisiin, lämmitys- ja IV-verkostot säädetään, automatiikat viritetään vastaamaan todellista, astellaan käyttövedenpaine ja virtaamat kalusteissa oikeiksi jne. Eli laitetaan laitteet toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, saavutettaisiin ilman isoja muutostoimenpiteitä jopa 10–15 % laskua energiakulutuksessa.

Toki myös nämä toimenpiteet pitää toteuttaa suunnitelmallisesti, kokonaisuus huomioiden. LVI-alan ammattilaisten kanssa suunniteltuna ja toteutettuna päästään hyvään lopputulokseen. Säästöjen lisäksi paranee myös asumisviihtyvyys. Energiatehokkuus, turhan vedenkäytön vähentäminen ja ilmamäärien säätäminen ei siis tarkoita sitä, että asukkaiden pitäisi kärsiä ja koko ajan miettiä, mitenkäs nyt pitää toimia, ettei synny turhaa kulutusta. Näillä toiminnoilla optimoidaan talon tärkein tekniikka palvelemaan käyttäjiä laadukkaasti. Säästöt tulevat tässä ikään kuin kaupanpäälisinä ja näillä voidaan mukavasti maksaa näistä aiheutuneita kustannuksia.

Rakennukset on kuitenkin tehty asumista tai jotakin muuta käyttötarkoitusta varten ja näitä toimintoja on voitava näissä tehdä. Jatkuvalla kustannusten seurannalla sekä laadukkaalla käytönaikaisella ylläpidolla päästään jo pitkälle. Aika ajoin on kuitenkin hyvä ottaa taloyhtiöiden kokouksissa esille se, että tarkistetaan ovatko säädöt kohdallaan ja laitteet kunnossa. Hyvätkin laitteet kuluvat käytössä ja usein on viisasta vaihtaa nämä jo ennen kuin ne kuuluisat tunnit ovat tulleet täyteen. Päätetään siis itse laitteen vaihtoajankohta eikä anneta tätä mahdollisuutta tälle. Se kuitenkin yleensä osuu ajallisesti hankalaan kohtaan esimerkiksi viikonloppuun.

Kirjoittaja:
Samuli Könkö
Toiminnanjohtaja
Suomen LVI-liitto SuLVI ry

Julkaistu: 11/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 4/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »