Piha-alue (sähkölataus)

Sähköauton lataus voi olla älykästä tai yksinkertaista

- Milloin tarvitaan älylaturia?

artikkelikuva: Sähköauton lataus voi olla älykästä tai yksinkertaista

Sähköauton peruslatauslaitteissa, kansainvälisemmin Wallbox-laitteissa, on nykyään varaa mistä valita. Eri merkkejä ja toimittajia on jo päätä huimaava määrä. Latauslaitteiden vertailu ei ole ollut helppoa tähänkään asti, ja mitä enemmän markkinoille tulee tarjolle niin kutsuttuja älylatureita, sitä monimutkaisemmaksi laitteiden vertailu muuttuu.

Mutta mitä nämä älylaturit sitten ovat? Tyypillisesti älylaturiksi kutsutaan sähköauton latauslaitteita, jotka keskustelevat ulkomaailman, kuten käyttäjänsä, kanssa esimerkiksi pilvipalvelun avulla. Älylaturit tarjoavat usein mittaustoimintoja, käyttäjän tunnistuksen sekä jonkinlaista kuormanhallintaa.

kuva

Mihin älylaturia tarvitaan?

Jos sähköautojen latauslaitteet jaetaan kahteen leiriin, toinen olisi älylaturit ja toinen ns. “tyhmät laturit”. Jälkimmäisen ryhmän laitteista puuttuu internet-yhteys, joten toiminnot ovat huomattavasti yksinkertaisempia. Siinä missä simppelimmät laitteet täyttävät esimerkiksi omakotitaloasujan vaatimukset mainiosti, on taloyhtiöllä usein pidempi vaatimuslista laitteen ominaisuuksista. Tällöin tarvitaan älykkäämpää laitemallia.

Taloyhtiössä, jonka parkkipaikalle asennetaan kymmenen latauslaitetta, tulee ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja, jotta laitevalinnat eivät kaduttaisi parin vuoden sisällä. Ensimmäisenä kannattaa ratkaista fysiikkaan liittyvät rajoitteet, jotka usein kohdistuvat tarjolla olevan sähkön määrään. Jos asennettavassa latauslaitteessa on ominaisuutena kuormanhallinta, voidaan käyttäjille tarjota lataustehoa sähköliittymän koon rajoissa niin, ettei sulakkeiden palamisesta tarvitse murehtia.

Toisena taloyhtiön listalla on ratkaista, miten käyttäjät ja heidän käyttämänsä energian määrä tunnistetaan ja välitetään eteenpäin. Älylaturit mahdollistavat käytetyn latausenergian automaattisen tilastoinnin, joka on helppo toimittaa isännöitsijälle kuukausittain sähköisesti. Jokainen käyttäjä on erikseen tunnistettavissa raportista, joten taloyhtiön ulkopuolista lataamista ei pääse syntymään esimerkiksi luvattomien pysäköitsijöiden toimesta. Puolivuosittain suoritettavat energiamittareiden lukukierrokset voidaan siis unohtaa.

kuva

Uusi Webasto Next -älylaturi nyt saatavilla

Omakotitaloihin erinomaisesti soveltuva Webasto Pure -peruslaturi saa nyt rinnalleen älylaturiperheen nimeltä Webasto Next. Uudet laturit sopivat erinomaisesti esimerkiksi taloyhtiöihin ja työpaikkojen parkkipaikoille. Next-älylaturi tarjoaa dynaamisen kuormanhallinnan ja käyttäjien tunnistuksen, joka tapahtuu matkapuhelinsovelluksella. Käyttäjät voivat seurata käyttämäänsä energiamäärää ja toimittaa sen helposti eteenpäin työnantajalle tai taloyhtiön edustajalle.

Next-latauslaitteet voit hankkia asennettuna niin isoon kuin pieneenkin kohteeseen olemalla yhteydessä www.webastolataus.fi-sivustolla oleviin asennusliikkeisiin.

Lisätietoja: www.kaha.fi

Webasto Next pähkinänkuoressa

 • Latausteho, maksimi: 11kW tai 22kW
 • Nimellisvirta 11kW-laite (A): 8, 10, 13, 16
 • Nimellisvirta 22kW-laite (A): 8, 10, 13, 16, 20, 25, 32
 • Latauskaapeli: Kiinteä Type2-pistoke, 4,5 m tai 7,0 m
 • Kiinnitys: Seinään, tolppakiinnitys mahdollinen lisävarustein
 • Käyttäjätunnistus: Scan&Charge -mobiilitunnistautuminen QR-koodin avulla
 • Kuormanhallinta: Dynaaminen (stand-alone), vaatii Modbus-virtamittarin syöttöön
 • Vikavirtasuojaus: 6mA tasavikavirtatunnistus integroituna laitteessa 30mA AC-vikavirtasuojaus vaaditaan asennettavaksi syöttöön (A malli)
 • Energiamittarointi: Sisäänrakennettu, 1% tarkkuudella toimiva
 • Takuu: 2 vuotta (24 kk), vaatii todistuksen asennuksen suorituksesta hyväksytyn sähköasennusliikkeen toimesta
 • Valmistusmaa: Saksa

Julkaistu: 04/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »