Julkisivut
Piha-alue

Säänkestävät ja helppohoitoiset aidat ja ulkoverhoukset valmistuvat vinyylistä

artikkelikuva: Säänkestävät ja helppohoitoiset aidat ja ulkoverhoukset valmistuvat vinyylistä

Vinyyli on erittäin kestävä materiaali aitoihin ja julkisivuverhoukseen. Vastamaalatulta puulta näyttävät vinyylijulkisivut ja vinyyliaidat säilyttävät värinsä ja kuntonsa vuosikymmeniä ilman uusintamaalauksia. Huolloksi riittää ajoittainen puhdistuspesu.

Ilmasto-olosuhteiden muuttuessa vesisateet lisääntyvät Suomessa etenkin talvisin. Sateiden vuoksi rakennusten julkisivut saattavat olla jatkuvasti kosteita.

”Julkisivun rakennusmateriaalit, kuten tiili tai puu, saattavat imeä kosteutta ja pahimmillaan seinä kostuu eristeitä myöten. Sademäärien kasvaessa rakennusten suojaaminen kosteudelta on entistä tärkeämpää”, sanoo yrittäjä Jukka Toivola Vinyylitalo Oy:stä.

Vinyylitalo Oy myy ja asentaa säänkestäviä vinyyliverhouksia, vinyyliaitoja, terassikaiteita ja roskakatoksia. Alan markkinajohtajan aseman saavuttanut Vinyylitalo tekee kokonaisvaltaisia julkisivuremontteja ja aitaremontteja taloyhtiöihin koko Suomen alueella.

Vinyylitalo toimii Mittenin valtuutettuna jälleenmyyjänä Suomessa ja Skandinaviassa. Kanadalainen Mitten on valmistanut laadukkaita vinyyliverhouspaneeleita yli 60 vuoden ajan pohjoisen ankariin sääolosuhteisiin.

”Vinyyliä käytetään paljon Pohjois-Amerikassa ja Kanadassa, joiden sääolosuhteet ovat samankaltaiset kuin Suomessa. Vinyyli sopii sekä pientalojen että kerros- ja rivitalojen ulkoverhoukseen”, sanoo Toivola.

Valmistaja antaa vinyylipaneeleille 50 vuoden ja vinyyliaidoille 25 vuoden takuun. Pitkän käyttöikänsä ansiosta vinyyliverhoukset ja -aidat ovat ympäristöystävällinen ratkaisu.

kuva

Vinyyli suojaa kosteudelta

”Vinyyliverhous on kuin hengittävä sadetakki, eikä vinyyli kärsi nollan molemmin puolin sahaavista kosteista säistä. Oikein asennettuna vinyyli suojaa rakennusta kosteudelta”, sanoo Toivola.

Kosteus ei imeydy vinyyliin eikä siirry rakenteisiin vinyylin läpi. Puuverhous saattaa imeä kosteutta itseensä, jolloin puu turpoaa ja maalipinnat kärsivät.

”Esimerkiksi purueristeisessä vanhassa rakennuksessa kosteus on voinut siirtyä rakenteisiin. Vinyyliverhous estää kostumisen, jolloin purueristekerroksen lämmöneristyskyky paranee ilman lisäeristeitäkin”, Toivola sanoo.

Vinyyliverhouksen ja seinän välinen tuuletusrako lisää eristävyyttä ja suojaa tuulelta. Vinyylitalon asiakkaat ovatkin huomanneet lämmityksen tarpeen vähenevän uuden verhouksen myötä.

kuva

Helppo asentaa ja edullinen huoltaa

”Vinyyliverhoilu on materiaali- ja asennuskustannuksiltaan edullisempi vaihtoehto verrattuna julkisivulevyyn, tiileen ja puuhun. Vinyylijulkisivut kestävät edustavina vuosikymmeniä, ja huollon tarve on vähäinen siinä missä puujulkisivut ja -aidat vaativat huoltomaalausta säännöllisesti”, Toivola sanoo.

Julkisivuissa käytettävät vinyylipaneelit ovat pituudeltaan 3,1–3,7 metriä ja hyötyleveydeltään 23–26 senttimetriä. Vinyylipaneelit asennetaan koolauspuihin.

”Paneelien kiinnityksessä käytettävien ruuvien kannat jäävät valmiissa seinässä piiloon. Tarjoamme asennuspalvelua koko Suomen alueella. Halutessaan paneelit voi asentaa itsekin asennusohjeidemme avulla”, Toivola sanoo.

Vinyylitalo tarjoaa asunto-osakeyhtiöille myös kokonaispakettia, joka sisältää vinyyliverhouksen, vinyyliaidat ja ikkunat. Samalla voi asentaa rakennuksen energiatehokkuutta parantavan lisälämmöneristyksen. Vinyylitalon yhteistyökumppaneiden valikoimista löytyy kaikki tarvittava jokaiseen kohteeseen.

Laadukkaan vinyyliverhouksen huolloksi riittää pesu aika ajoin. Vähäinen huollontarve tuottaa merkittäviä säästöjä vuosikymmenten saatossa.

Markkinoiden laajin sävyvalikoima

Luonnollisen näköisen pintakuviointinsa ansiosta vinyylipaneeli näyttää vastamaalatulta puuverhoilulta. Vinyylipaneelit ovat käyttövalmiita asennuksen jälkeen ilman viimeistelymaalausta, mikä tuo kustannussäästöjä.

Vinyylitalon tarjoamat värivaihtoehdot ovat markkinoiden laajimmat. Vinyyli säilyttää värinsä vuosikymmeniä muuttumattomana. Läpivärjätty vinyyli säilyttää värinsä hyvin eikä hilseile tai lohkeile.

”Vinyyliä on saatavilla niin tummissa kuin vaaleissakin sävyissä. Tällä hetkellä julkisivuissa suositaan tyylikkäitä harmaan sävyjä”, Toivola sanoo.

Vinyylitalo on remontoinut melko uusienkin 1990- ja 2000-luvuilla rakennettujen talojen julkisivuja. Julkisivut ovat kohentuneet aivan uudelle laatutasolle.

”Koolaus voidaan propata myös suoraan betonielementin pintaan. Vinyylilevyt painavat kaksi kiloa neliöltä, eli ne voidaan kiinnittää hyvinkin kevyellä rimoituksella kestävästi seinään. Rakenteelta ei vaadita suurta kantokykyä”, Toivola kertoo.

kuva

Vinyyliaita on kestävä

Aitaa uusittaessa kannattaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin. Puuaidalta näyttävä vinyyliaita kestää siistinä vuosikymmenestä toiseen, kun puuaidan käyttöikä on 8-15 vuotta ja sitä täytyy maalata muutaman vuoden välein.

”Vinyyliaidat ovat hinnaltaan puuaidan luokkaa, mutta säästöt huoltokustannuksissa ovat merkittäviä. Alumiini- ja metalliaitoihin verrattuna vinyyliaidat ovat hankintahinnaltaan huomattavasti edullisempia”, sanoo Toivola.

Vinyyliaidat sopivat väli-, terassi-, piha- ja näkösuoja-aidoiksi. Aitoja on saatavilla useissa eri korkeuksissa, leveyksissä ja erilaisilla profiileilla. Uusin on täydellisen näkösuojan tarjoava vinyylipaneelilla päällystettävä paneeliaita.

”Aitamme ovat markkinoiden tukevimpia ja kestävimpiä. Aitaprofiilimme ovat huomattavasti paksumpia kuin useilla vastaavilla tuotteilla. Profiilien sisään voidaan asentaa alumiinituki tukevuutta lisäämään”, Toivola sanoo.

kuva

Vinyyliaidan rakentaminen on helppoa

Vinyyliaita on kevyt, joten se ei vaadi yhtä tukevia perustuksia kuin puuaita, mikä alentaa rakennuskustannuksia. Aidat on kohtuullisen helppoa asentaa itsekin.

”Vinyyliaidat perustetaan yleensä betonivalulla tai maapiikeillä. Aidan korkeus ja malli määrittelevät sopivan perustustavan. Sopivat perustukset varmistavat, että aita pysyy pystyssä ja suorana”, sanoo Toivola.

Yli 130 cm korkeille aidoille Vinyylitalo suosittelee valuperustusta. Porttien tolpat perustetaan aina valamalla, jotta portti kestää käyttöä.

”Routiminen saattaa mietityttää asiakkaitamme. Kokemuksemme mukaan routiminen on vähäistä, mutta taatusti routimaton vinyyliaita voidaan rakentaa kaivamalla aitalinjalle asennusoja. Oja täytetään karkealla soralla ja kivituhkalla. Näin tolpille saadaan erittäin tukevat valut”, Toivola kertoo.

Uutuutena Vinyylitalon valikoimissa ovat huoltovapaat roskakatokset ja roska-aitaukset vinyyliaidoilla. Roskakatoksia on saatavilla ovellisina ja ovettomina kahdessa eri leveydessä. Tilauksesta katos voidaan valmistaa asiakkaan toivomassa koossa.

”Tuotteitamme on asennettu Suomessa jo tuhansiin kohteisiin ja ne on todettu toimiviksi Pohjolan vaativissa olosuhteissa”, Toivola toteaa.

Lisätietoja: www.vinyylitalo.fi ja www.vinyyliaidat.fi

Teksti: Merja Maukonen

Julkaistu: 03/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »