mainos_1061

Energiatehokkuus
Piha-alue
Turvallisuus (valaistus)
Yhteiset tilat (valaistus)

Kohti valoisaa tulevaisuutta – LED-lampuilla ja valaistuksen säädöllä vauhtia sähkönsäästöön

artikkelikuva: Kohti valoisaa tulevaisuutta – LED-lampuilla ja valaistuksen säädöllä vauhtia sähkönsäästöön

Säät kylmenevät ja sähkön tarve kasvaa. Miten suomalaisille riittää talveksi energiaa ja mihin hintaan?

SÄHKÖNKULUTUKSEN VÄHENTÄMINEN valaistuksen avulla on tärkeä toimi, kun taloyhtiö haluaa kantaa yhteiskuntavastuunsa energiansäästötalkoissa ja toimia samalla ympäristön kannalta kestävästi. Tänä syksynä tilanne on erityisen kriittinen. Sähkön hinta nousee, eikä sen riittävyydestä ensi talven kulutuspiikkien aikana ole täyttä varmuutta. Elinkeinoministeri Mika Lintilä, sanoi Ylen haastattelussa 31.10., että kiertäviä sähkökatkojakaan ei voida rajata pois keinovalikoimasta.

Huomio myös hyvin toimivan valaistuksen kulutukseen

Sähkönkäytön tehostaminen voi olla peruste melko toimivankin valaistuksen uudistamiselle, sillä valitsemalla energiatehokkaampia lamppuja ja valaisimia sekä ohjaamalla valaistusta vain sinne, missä sitä tarvitaan, valaistuksen käyttökustannukset pienenevät.

Myös valaistuksen huono laatu tai heikko kunto, kuten vilkunta, liian vähäinen valon määrä tai epäviihtyisä valon värisävy voivat luoda tarpeen valaistuksen uudistamiselle. Valaistuksen uudistustarve tulee vastaan viimeistään valaisimien käyttöiän loppupäässä tai rakennuksia tai piha-alueita peruskorjattaessa.

Professorin vinkit energiatehokkaaseen valaistukseen

Aalto yliopiston älykkäiden rakennusten teknologioiden ja palveluiden professori Jaakko Ketomäki antaa energiatehokkaaseen ulko- ja sisävalaistukseen kolme neuvoa.

”Ensimmäisenä on valittava energiatehokkaat valonlähteet. Tämä tarkoittaa nykyään ledejä. Mieluiten vielä niin, että valaisin on alun perin suunniteltu käytettäväksi ledeillä”, hän sanoo.

Toinen asia on itsestäänselvyys.

”Oikea ohjaus ja se, että valaistus palaa vain silloin, kun sitä tarvitaan. Esimerkiksi varastoissa ja käytävillä valot voivat sammua ja piha-alueilla himmentyä. Ledit tekevät valaistustason ohjauksesta myös taloudellisesti kannattavaa. Aiemmin tämä ei esimerkiksi ulkoalueilla ollut oikein mahdollistakaan, kun käytössä olivat elohopea- ja suurpainenatriumlamput.”

Kolmanneksi on löydettävä sopiva valotaso.

”Toisin sanoen ei valaista enempää kuin on tarvis”, Ketomäki sanoo ja lisää: ”Ja bonuksena: ihan joka paikkaa ei tarvitse valaista.”

Valaistuksen käyttöajan ohjaus

Valaistuksen käyttöajan ohjauksella valaistusta ohjataan käyttötarpeen mukaisesti. ”Valaistusta voidaan ohjata esimerkiksi hämäräkytkimellä, läsnä- tai poissaolo-ohjauksella, kelloohjauksella, porrasvaloautomaateilla tai avainkorttilukijoilla. Valaistuksen ohjauksella saavutettava energiansäästö riippuu tilan tyypistä, käyttötarkoituksesta sekä ohjausjärjestelmän tyypistä ja asetuksista. Säästöön vaikuttaa suuresti myös tilojen käyttöprofiili, joka vaihtelee paljon”, sanoo valtion kestävän kehityksen yhtiön, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Valaistuksen määrällinen ohjaus

Suur-Uskin mukaan määrällinen ohjaus on valaistuksen tarpeenmukaista säätöä niin, että saatavilla olevan päivänvalon lisäksi käytetään tilan valaistusta vain sen verran, että asetettu valaistusvaatimus toteutuu.

”Määrällinen ohjaus voi olla myös valaistusvoimakkuuden säätöä toiminnan mukaisesti, kuten esimerkiksi auditorioja neuvottelutiloissa. Tällöin ensisijaisena tavoitteena ei ole energiansäästö, vaan säästöä saavutetaan lisähyötynä”, hän tarkentaa.

Ӏlykkyys mahdollistaa monipuolisen valaistustilanteiden hallinnan.

Määrällisen ohjauksen menetelmiä ovat esimerkiksi manuaalinen himmennys, tilanneohjaus, vakiovalo- tai päivänvalo- ohjaus ja poissaolovalaistus, jossa valaistus himmennetään läsnäolotiedon avulla pienemmälle tasolle, jos tilassa ei oleskella.

Suur-Uski sanoo, että ohjausperiaatteella saavutettava energiansäästö riippuu päivänvalon saatavuudesta, johon vaikuttavat muun muassa ikkunoiden ilmansuunnat, rakennuksen sijaintipaikkakunta, ikkunarakenne, ikkunapinta-ala, ikkunan yläreunan korkeus, tilan syvyys, lasipinnan valon läpäisyominaisuudet ja ulkopuoliset varjostavat rakenteet sekä ohjausperiaatteesta, anturien määrästä ja sijoituksesta, tilojen käyttöajasta ja ohjausjärjestelmän asetuksista.

kuva

Älykäs valaistuksen ohjaus

Suur-Uskin mukaan valaistuksen laatua, käyttömukavuutta ja energiatehokkuutta voidaan parantaa merkittävästi älykkäillä valaistuksen ohjausjärjestelmillä, jotka automaattisesti huomioivat muutokset päivänvalossa ja reagoivat liikkeeseen sekä läsnäoloon valaistusalueella. Älykkyys mahdollistaa monipuolisen valaistustilanteiden hallinnan ja valaistuksen energiatehokkaan käytön.

Langattoman ohjausjärjestelmän etuja ovat joustavuus, ohjausmahdollisuudet, muokkaamisen ja laajentamisen helppous sekä merkittävät säästöt asennuskustannuksissa. Langattomat ohjausjärjestelmät tuovat kustannustehokkaan vaihtoehdon etenkin saneerauskohteiden valaistusjärjestelmien uusimiseen, koska järjestelmän käyttöönotto on nopea ja sujuva.

Ohjauksella on mahdollista saavuttaa myös valovirran aleneman kompensoitumisesta saavutettava 10–25 prosentin säästö.

”Valonlähteen valovirranalenemasta johtuva ylimitoitus on kompensoitavissa vakiovalo-ohjauksella tai älykkäällä vakiovalotoiminnolla varustetulla virtalähteellä”, hän tarkentaa.

Investoiminen tuo säästöä

Energiakriisin myötä asumiskulut ovat kasvaneet. Moni taloyhtiö haluaisi säästää ja selvitä resurssiiviisaasta valaistuksesta mahdollisimman pienin investoinnein. Mitä Suur-Uski vastaa niille taloyhtiöille, joissa taloudelliset investoinnit tekevät erityisen tiukkaa?

”Valaistuksessa säästäminen on vaikeaa ilman investointeja. Kun käytössä on LED-valaistus, säästetään jo valaistuksen käytön energiakuluissa ja ledivalaistusta on mahdollista ohjata entistä tarkemmin, jolloin myös ohjaus tuo entistä suuremmat säästöt energiakuluihin. Myös huoltoväli pitenee, joten huoltokustannukset ovat entistä edullisemmat ja sitä kautta saadaan myös säästöä”, hän päättää.

Käytä Valtti-elinkaarilaskuria

Jos taloyhtiön tavoitteena on hankkia markkinoiden energiatehokkain ratkaisu, energiatehokkuus voidaan nostaa keskeiseksi tarjousten vertailukriteeriksi. Tarjousten vertailu helposti onnistuu Valtti-laskurilla, jonka käyttöä voi edellyttää myös suunnittelijalta. Laskurin voi ladata Motivan kotisivuilta.

Valtti-laskuri on tarkoitettu valaistushankinnan elinkaarikustannusten vertailuun, kun käytettävissä on tarjouksia tai alustavia hintatietoja valaistavan kohteen valaistusratkaisusta. Laskennassa huomioidaan muun muassa investointi-, energia-, huolto- ja kunnossapitokustannukset.

Valtti-laskuri on EU:n hankintadirektiivin mukainen elinkaarikustannusten laskentatyökalu. Se on avoimesti saatavilla ja kehitetty yhteistyössä alan yritysten, hankkijoiden ja alan asiantuntijoiden kanssa.

Teksti Ja Kuvat: Heli-Maria Wiik

Julkaistu: 11/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »