Katot (kattosaneeraus)
Kiinteistöhuolto

Oikea suojauskäsittely pidentää tiilikaton ikää

artikkelikuva: Oikea suojauskäsittely pidentää tiilikaton ikää

Kun tiilikatolla on ikää noin kymmenen vuotta, tiilikatteen suojapinta alkaa usein olla jo kulunut. Sen jälkeen tiilet alkavat imeä vettä, mikä johtaa rakenteellisiin vaurioihin. Tiilikaton suojauskäsittely usein pidentää katon elinkaarta merkittävästi. Katon kunnostus myös lisää kiinteistön arvoa.

AbaTech Oy/Tiilikatto.info:n toimitusjohtaja Jukka Rissanen muistuttaa, että huokoinen ja kostea tiilikatto on erityisen altis pakkasrapautumiselle.

”Pakkasrapautuminen on merkittävin tiilikaton elinikää lyhentävä seikka.”

”Nykyiset talvet, joissa lämpötilat vaihtelevat jatkuvasti, rasittavat kattoja erityisen paljon.

Tiilikatoille voi helposti kertyä myös sammalta ja muuta kasvustoa. Tällaista kasvua edesauttavat osittain leudot ja talvet ja teollisuuden vähentyminen: ilma on puhtaampaa hengittää, mutta samalla kasvusto katoilla on runsaampaa.”

Väärin tehty pesu voi kuitenkin vahingoittaa kattoa.

”Monesti pesussa käytetään liian kovaa painetta suhteessa vesimäärään. Oikean paineen/vesimäärän saaminen edellyttää ammattipesureita”, Rissanen varoittaa.

Kun tiilikatto pestään oikein, tarvitaan noin 20 litraa vettä minuutissa 150–200 barin paineella tiilen kunnosta riippuen.

Kuivumisen jälkeen katto olisi hyvä käsitellä suoja-aineella, jolloin vähennetään katon happamoitumista ja pakkasrapautumista. Samalla ehkäistään vesi- ja homevaurioita.

”Käytämme suoja-aineena liuotinpohjaista kyllästettä Dyny-Tiilisuojaa, jossa ei ole lainkaan vettä. Aine imeytetään tiileen noin 6 mm:n syvyyteen. Silloin katto toimii rakennusteknisesti oikein:
katon hengittävyys säilyy, mutta kosteus pidetään tiilen ulkopuolella”, Rissanen selittää.

Käsittely suojaa kattoa säänvaihteluilta ja parantaa tiilikaton kestävyyttä. Tällöin katon käyttöikä pitenee parhaassa tapauksessa kymmenillä vuosilla.

Tiilikaton suojauskäsittely on usein noin neljä kertaa edullisempi vaihtoehto kuin kattotiilien vaihtaminen.

”Tehtaan suojapinta alkaa kulua pois uusista tiilistä heti ensimmäisenä talvena. Myös jälkikäteen tehdyt uusintamaalaukset kuluvat nopeasti. Dyny-Tiilisuojan toimivuus perustuu muun muassa siihen, että vaikuttavat aineet tulevat tiilen sisään. Kaikki, mitä pintaan laitetaan, kuluu pois.”

Dyny-Tiilisuojalla on suojattu suomalaisia kattoja jo 1990-luvun lopulta. Niiden joukossa on ollut myös monenlaisten arvorakennusten tiilikattoja ja seiniä, muun muassa Suomenlinnassa. ”Periaatteemme on, että katon on oltava 20 vuoden päästä vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin ennen suojauskäsittelyä”, Rissanen linjaa.

Lisätietoa: www.tiilikatto.info

Teksti: Ari Mononen

kita.fi - Tiilikatto.info

Julkaistu: 07/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »