Kiinteistöhuolto (talvikunnossapito)
Piha-alue
Turvallisuus
Yhteiset tilat
Talvi tulee joka vuosi
Valmistaudu talven tuloon näillä neuvoilla!
Talvi tulee Suomeen joka vuosi yhtä varmasti. Niinpä jokaisen taloyhtiön on hyvä valmistautua talveen viimeistään sisälämmityskauden alkaessa.
KIINTEISTÖ & TALOTEKNIIKKA -lehti kysyi alan ammattilaiselta, mitkä toimenpiteet on hyvä tehdä ennen talven tuloa, yleensä jo syys-lokakuussa, mutta viimeistään ennen lumen tuloa.
Hiekka-astia täyteen ja polkupyörät kellariin Huollon työnjohtaja Simo Viirto Kontulan Huolto Oy:stä toteaa, ettei talvi aiheuta mitään erikoistoimenpiteitä, vaan normaali valmistautuminen ja asioiden tarkistus riittää. Jotkin erikoistoimenpiteet on kuitenkin hyvä hoitaa. Viirto itse vastaa 41 eri taloyhtiön kunnossapidosta.
Me huolehdimme huoltoyhtiönä siitä, että kalustomme on kunnossa talvea varten sekä tietenkin työvälineet. Lumilapiot ja hiekoitusvälineet ja muu kalusto, Viirto kertoo.
Talvea varten on huolehdittava, että hiekka-astiat ovat täynnä, kun talven ensimmäiset liukkaat saapuvat.
Hiekkaa on luonnollisesti varattavan hiekoitusta varten talveksi, Simo Viirto alleviivaa.
Talven tullen kesävälineiden siirrosta pois pihalta on huolehdittava.
Kesän ja syksyn välineet, kuten pihapenkit ja lasten leikkitelineet, kuten keinut, on siirrettävä pois, Viirto sanoo.
Samoin asukkaiden on huolehdittava polkupyörät talveksi varastoon. Pihalla ei saisi olla ylimääräistä talvella, jotta puhtaanapito onnistuu.
Rännit puhtaiksi
Ennen lumen tuloa hoidetaan myös syksyllä lehtensä pudottavien puiden lehdet pois. Viirron hoitamissa taloyhtiössä tämä on usein hoitunut nurmikkoalueilta talkoiden avulla.
Talkoot ovat hyvä keino laittaa piha-alue järjestykseen ennen talven tuloa ja lisätä asukkaiden yhteenkuuluvuutta, Viirto sanoo.
Taloyhtiöiden valtuuttamat huoltoyhtiöt huolehtivat myös luonnollisesti piha-alueiden kunnostuksesta pudonneiden lehtien osalta. Pudonneissa lehdissäkin piilee liukastumisriski.
Tietenkin me hoidamme huoltoyhtiönä pudonneet lehdet pois asfalttialueilta niin nopeasti kuin pystymme, Viirto sanoo.
Puiden lehdet tahtovat tukkia myös talojen rännejä. Niinpä onkin huolehdittava, että taloyhtiön rännit pysyvät auki ja ovat toimivia.
Rännien putsaukset ovat niitä syksyn viimeisiä hommia, mutta tärkeää ennen kuin pakkaset tulevat, Viirto sanoo.
Valaistus ja katon kunto tarkistettava
Syksyn pimeillä tai jo ennen niitä on hyvä myös viimeistään tarkistaa ulkovalaistuksen toimivuus.
Vaikka lumenmäärä vaihtelee, niin runsaslumisiinkin talviin on varauduttava. Samoin kannattaisi sopia etukäteen taloyhtiöissä, mihin kohtaan pihaa lunta kasataan.
Me huoltoyhtiössä katsomme myös lumenkaatopaikat valmiiksi eli mihin kohtaan taloyhtiössä voimme aurata talvella satavaa lunta, Viirto huomauttaa.
Viirto sanoo huoltoyhtiönsä varautuvan myös talojen kattojen putsauksiin. Samalla tarkastetaan kattojen rakenteet, että ne kestävät talven tullen lumimassoja.
Katoista on pidettävä huolta, että ne kestävät talven lumimassat. Jos lunta tulee talvella paljon, lumenpudotus on tilattava alan ammattilaisilta, hän muistuttaa.
Kattojen lumiesteet kuntoonbr> Yksi oleellinen seikka talojen kattojen huollossa ovat lumiesteet. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Kunta taas vastaa ajoratojen, pyöräteiden ja yhdistettyjen jalankulku- ja pyöräteiden talvikunnossapidosta.
On tarkistettava, etteivät lumiesteet ole vaurioituneet. Jos ne ovat vaurioituneet, ne on tietenkin viipymättä korjattava, Viirto muistuttaa.
Lumiesteet mahdollistavat turvallisen liikkumisen rakennusten läheisyydessä suojaten katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Lisäksi lumieste suojaa lisäksi katolla sijaitsevia rakenteita, kuten sadevesikouruja ja lapetikkaita.
Viimeisinä vinkkeinä ennen talven tuloa on hyvä tarkastaa myös lämmitysjärjestelmät sekä asuntojen patterien termostaattien toimivuus ennen talvikautta. Samoin on hyvä käydä läpi autojen lämmitystolpat.
Teksti: Esa Pesonen
Kuva: 123RF
Julkaistu: 11/2018