Kiinteistöhuolto (siivous)

Taloyhtiöiden siivous ei vain rappujen imuroimista

- siivousyritykset ulkoiluttavat jopa koiratkin

artikkelikuva: Taloyhtiöiden siivous ei vain rappujen imuroimista

Kotitalousvähennys sai seniorit ja lapsiperheet ostamaan kotitaloussiivousta. Verotuksessa siivouksesta voi vähentää 50 prosenttia. Eniten kotitalousasiakkaita kiinnostaa perussiivous.

TALOYHTIÖILLE JA kotitalousasiakkaille on tarjolla yhä enemmän siivouspalveluita. Näitä palveluita tarjoavat sekä pienet että suuret siivousalan yritykset. Kysyntä ei ole ainakaan vähenemään päin.

Siivousalan kattojärjestön SSTL Puhtausala ry:n puhtausasiantuntija Minna Kyllinen on huomannut, että yleensä kiinteistönhoito ja siivouspalvelut hoidetaan saman firman toimesta.

"Usein kiinteistönhoito ja siivous taloyhtiöissä kulkevat käsi kädessä ja palvelu ostetaan samalta yritykseltä. Tämä ei kuitenkaan ole sääntö, mutta usein käytäntönä", Kyllinen sanoo.

Isot ja pienet yritykset tarjoavat siivouspalveluita
Kyllinen määrittelee myös yritykset, jotka palveluja tarjoavat taloyhtiöille ja niiden asukkaille.

"Ne ovat siivousyrityksiä, joiden palvelukonseptiin kuuluu taloyhtiöihin tuotettavat palvelut, kuten porrassiivoukset", Kyllinen toteaa.

Siivouspalveluja tarjoavat yritykset voivat olla kooltaan hyvinkin erikokoisia. Yhtä kaikki monet yritykset ovat kiinnostuneita taloyhtiöistä ja taloyhtiöiden asukkaista asiakkainaan.

"Yritykset voivat olla isoja valtakunnallisia yrityksiä tai pieniä paikallisia yrityksiä", Kyllinen kertoo.

Kyllisen tuntuma on, että asiakkaat suosivat kuitenkin oman paikkakunnan yrityksiä isojen siivousjättien sijasta.

"Asiakkaiden mielestä ajatus voi olla, että oman paikkakunnan tutulta palveluliikkeeltä saa paremmin räätälöityä palvelua kuin isoilta yrityksiltä", Kyllinen sanoo.

Asiakkaiden mielipide ei välttämättä pidä paikkaansa, vaan heillä ei ehkä ole tietoa millaisista yrityksistä voi saada juuri sopivaa palvelua.

"Isolta yritykseltä voi saada laajempaa palvelua, kuten erilaisia erikoissiivouksia, joita pienemmät yritykset eivät ehkä välttämättä pysty tarjoamaan", Kyllinen jatkaa.

Perheet ja seniorit ostavat kotisiivouspalveluita
Pelkän porrassiivouksen lisäksi siivousalan yrityksille on kasvavassa määrin tarjolla asiakkaita myös asuntojen sisällä. Kotitalousvähennys on tuonut kotisiivouksen mahdolliseksi myös muille kuin varakkaimmille asiakkaille.

Jos arvuutellaan, ketkä siivouspalveluja tilaavat, niin totuudesta ei olla kaukana, jos mieleen tulevat heti ensimmäisenä lapsiperheet ja vanhukset. Ikääntyvillä kyse voi olla jo voimien uupumisesta ja maksukykyäkin on jo tämän päivän ikäihmisillä.

"Kun puhutaan kotisiivouksista, niin ikääntyvät pariskunnat ja yksin asuvat seniorit ovat isoin ryhmä kotisiivouspalvelujen tilaajina. Kotisiivouksia käyttävät myös paljon lapsiperheet, joissa vanhemmat ovat uraa tekevässä elämänvaiheessa", Kyllinen kertoo.

Lapsiperheet haluavat yksinkertaisesti enemmän laatuaikaa perheen kesken, kun siivoussavottaa. Lapsiperheissä kun siivous on muuten lähes jokapäiväinen urakka, vähintään viikoittainen.

"Arkea kotona halutaan helpottaa, jotta aikaa jää perheen yhdessäoloon enemmän", Kyllinen sanoo.

Perussiivous kiinnostaa kotitalousasiakkaita
Useimmat asiakkaat haluavat pelkän normaalisiivouksen, eivätkä valtavia siivousurakoita.

"Normaali kodin ylläpitosiivous eli viikkosiivous on tyypillisin tilaus, josta usein tehdäänkin sopimus pitemmäksi aikaa", Kyllinen kertoo.

Se, kuinka usein siivousta halutaan, onkin sitten jo eri asia. Joillekin riittää siivous harvemminkin.

"Siivoustaajuudet vaihtelevat asiakkaan toiveen mukaan eli joku haluaa siivouksen kerran viikossa joku kerran kuussa tai jopa harvemmin", Kyllinen sanoo.

Ja mikäpä muukaan kiinnostaa asiakkaita, kun jokaisen meidän kevään hirvitys, ikkunoiden pesu.

"Kevättä kohti mennessä niin kodeissa kuin taloyhtiöissä herätään auringonpaisteeseen, joka paljastaa likaiset ikkunat. Kevät onkin ikkunanpesujen sesonkiaikaa niin kotitalouksissa kuin taloyhtiöissä", Kyllinen sanoo.

Hyvä muistaa kotitalousvähennyksestä
Kotitalousvähennys on tuonut alalle yhä lisää yrittäjiä kotisiivouksiinkin. Siivousalan yrityksistä muistutellaan, että aina se halvin tarjous ei ole se paras. Eikä myöskään kallein.

Jotkut yritykset tarjoavat jopa ensimmäistä siivouskertaa ilmaiseksi, jos sopimus kotisiivouksesta on pidempiaikaisempi. Osa yrityksistä tarjoaa pelkän siivouksen lisäksi myös muita palveluita, koiranulkoilutuksesta lähtien. Isompien yritysten kavalkadiin kuuluu myös lastenhoitoa lapsiperheissä ja hoivapalveluitakin.

Tilaajan on muistettava tarkistaa, silloin kun kotitalous ostaa esimerkiksi siivouspalvelun yritykseltä tai yrittäjältä, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, kotitalouden on itse huolehdittava työnantajavelvoitteista. Kotitalousvähennystä haetaan verottajalta ja siivouksen hinnasta voi vähentää verotuksessa 50 prosenttia. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa vuodessa ja omavastuu on 100 euroa.

Teksti: Esa Pesonen
Kuvat: Pixabay ja 123RF

SSTL on puhtausalan kattojärjestö
SSTL Puhtausala ry:n yritys ja yhteisöjäsenet voivat olla yksityisiä palveluliikkeitä, kuntia, sairaaloita, oppilaitoksia tai muita puhtausalalla toimivia organisaatioita. Yritys- ja yhteisöjäseniä on noin 105 kappaletta vuoden 2019 alussa. SSTL Puhtausala ry on puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö, jonka tehtäviin kuuluvat alan osaamisen ylläpito, kehittäminen, oppimateriaalin tuottaminen, tiedottaminen, neuvonta ja koulutus.

Julkaistu: 01/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »