Energiatehokkuus
Lämmitys

Suomalainen suihkuttaa 70 litraa vuorokaudessa

- vuositasolla turhaan lotraukseen kuluu satoja euroja

artikkelikuva: Suomalainen suihkuttaa 70 litraa vuorokaudessa

Resurssiviisas taloyhtiö kantaa huolta asukkaiden vedenkulutuksesta. Vaikka puhtaasta vedestä ei olekaan pulaa Suomessa – sen säästämisestä on monia etuja, jotka näkyvät esimerkiksi suoraan pienempänä energiankulutuksena ja säästettyinä vastike-euroina.

Veden säästö ei vaadi suuria toimenpiteitä kotitalouksissa – usein pienet muutokset arjen tavoissa riittävät. Moni meistä esimerkiksi lämmittelee joka aamu muutaman ylimääräisen minuutin suihkussa, josta tulee vuositasolla jo uima-altaallinen hukkaan heitettyä vettä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän, HSY:n, energia-asiantuntija Kirsi Sivosen mukaan veden säästöllä on monia ympäristöetuja.

”Suurimmat vaikutukset tulevat lämpimän veden käytöstä, koska veden lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa. Lisäksi raakaveden hankinta- ja puhdistustarve vähenee ja jäteveden käsittelytarve pienenee. Myös veden pumppaamiseen tarvittavan energiaa säästyy”, hän tarkentaa.

Suihkuttelusta suurin lasku Suomalaiset käyttävät kotona vettä keskimäärin 140 litraa vuorokaudessa henkilöä kohden. Se on noin 14 ämpärillistä. Eniten vettä kuluu peseytymiseen, noin puolet. Neljännes valuu keittiössä ja loput wc:ssä.

Sivosen mukaan yksittäisen asukkaan vedensäästövinkit ovat yksinkertaisia.

”Lyhennä suihkuaikaa ja sammuta se saippuoinnin ajaksi. Pese täysiä koneellisia niin pyykkiä kuin astioita – ja mieti tarvitseeko aina pestä. Jos käsitiskaat altaassa – lopeta juoksevan veden käyttö ja laita altaaseen tulppa”, Sivonen neuvoo.

Vialliset laitteet tuhlaavat yllättävän paljon
Sivonen sanoo, että asukkaan on tärkeää ilmoittaa vuotavista hanoista ja pöntöistä, sillä pieneltä näyttävä vuoto tuhlaa paljon vettä.

”Esimerkiksi lankamainen vuoto 0,5 dl minuutissa tekee viikkotasolla jo 504 litraa.”

Sivonen muistuttaa, että kiinteistön omistajan ja taloyhtiön huollon on hyvä tarkistaa, että veden virtaamat eivät ole liian suuret.

”Liian suuria virtauksia voi rajoittaa vakiopaineventtiilillä. Vettä säästyy tietenkin myös vettä säästävien vesikalusteiden käytöllä”, hän neuvoo.

Asukkaiden tiedottaminen on myös tärkeä toimenpide, josta voi myös muistuttaa niin yhtiökokouksissa ja esimerkiksi yhtiöiden omissa Facebook -ryhmissä.

”Tiedottaminen ja muistuttaminen vaikuttavat käyttäytymiseen”, Sivonen päättää.

FAKTA
– Suihkun normaali virtaus on 12 litraa minuutissa.
– Veden lämmitys kuluttaa keskimäärin energiaa noin 58 kWh/m3. Kaukolämmön hinta on noin 6,5 c/kWh, vesi sekä jätevesimaksu 3,20 €/m3.
– 5 minuutin suihkussa kuluu 60 l vettä ja noin 2 kWh lämpöä. Tämä maksaa noin 20 senttiä suihkulta ja 75 euroa vuodessa. 10 minuutin suihku päivittäin vastaavasti maksaa 150 € vuodessa.

Teksti: Heli-Maria Wiik
Kuva: Pixabay

Julkaistu: 09/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »