Energiatehokkuus
Ilmanvaihto
Lämmitys (LTO - lämmön talteenotto)

Air Termico -tuloilmaikkunaventtiileillä sisäilma kuntoon ja säästöjä energiakuluissa

artikkelikuva: Air Termico -tuloilmaikkunaventtiileillä sisäilma kuntoon ja säästöjä energiakuluissa

Dir-Air Oy:n/Air Termico Oy:n toimitusjohtaja Tapio Tarpio


Air Termico -tuloilmaikkunaventtiilit tarjoavat edullisen, toimivan ja energiatehokkaan ratkaisun asuinhuoneistojen sisäilman, asumismukavuuden ja -terveyden parantamiseen. Kylmä tuloilma lämpenee ikkunoiden välissä ennen huoneeseen tuloaan. Sähköstaattinen ilmansuodatin poistaa tuloilmasta epäpuhtaat hiukkaset.

Rakennusten huono sisäilma on ollut kestoaihe mediassa viime vuosina. Huonosti toimiva rakennuksen ilmanvaihto aiheuttaa paljon sisäilmaongelmia.

”Lämpöä talteenottavat tuloilmaventtiilit ovat toimiva ja edullinen ratkaisu terveelliseen ja miellyttäväksi koettuun ilmanvaihtoon”, Dir-Air Oy:n/Air Termico Oy:n toimitusjohtaja Tapio Tarpio sanoo.

Vuonna 1992 perustettu Dir-Air Oy/Air Termico Oy on suomalainen raitisilmaventtiilien valmistaja ja energiatehokkaan korvausilman asiantuntija. Yritys kehittää, valmistaa, myy ja asentaa muun muassa Air Termico ja Air-In® -korvausilmaventtiileitä, äänenvaimennusratkaisuja sekä ovivirtaussäleikköjä, jotka ovat laajalti patentoituja eri maissa.

Kannattava investointi

Asuinrakennuksen suurin lämpöhäviö tapahtuu ilmanvaihdon kautta. Koneellisessa ilmanpoistossa on taattava riittävä puhtaan korvausilman saanti. Tavallisen venttiilin kautta tuleva korvausilma tuo helposti mukanaan vedon tunteen sisälle, koska ilma tulee kylmänä kautena sisään lämmittämättömänä.

Air Termico -tuloilmaventtiiliä käytettäessä vedon tunnetta ei synny, koska ulkoa otettava tuloilma esilämpenee ikkunapuitteiden välissä ennen sisään tuloaan. Kovalla pakkasella lämpenemä voi olla jopa 20 ºC ja nollakelilläkin kymmenisen astetta. Tämä näkyy lämmityskustannuksissa.

”Air Termico-tuloilmaikkunaventtiilin takaisinmaksuaika on tyypillisesti noin 1 – 2 vuotta, eli investointi maksaa itsensä takaisin säästyneinä lämmityskuluina hyvin nopeasti ja tuo siitä eteenpäin merkittävät säästöt joka vuosi”, Tarpio toteaa.

kuva

Air Termico-ikkunaventtiilien investointikustannus on asennuksineen arvonlisäverottomana 125 – 170 euron luokkaa kohteesta riippuen. Hintaan sisältyy tällöin venttiili ja asennus ulkopuitetiivistyksineen. Tuloilmaventtiilien hankinta on pieni lisäkustannus ja -työ esimerkiksi putkiremontin ohessa tehtynä.

Asennus on nopea ja säilyttää ikkunan ulkopinnan ennallaan esimerkiksi vanhoissa suojelluissa arvotaloissa. Sisältä päinkään muutos ei ole silmään tarttuva.

Asumisterveys ja -mukavuus paranevat

Air Termico -ikkunaventtiilit tarjoavat energiasäästöjen lisäksi paremman sisäilman ja asumismukavuuden, millä voi olla energiansäästöä suurempi merkitys asukkaiden elämisen laadun kannalta. Samalla ikkunan rakenne paranee äänenvaimennuksen osalta.

kuva

”On tosi tärkeätä muistaa, että sisäilman hiilidioksidipitoisuudet nousevat, jos huoneistossa ei ole kunnollisia korvausilmaventtiileitä ja ilmanvaihtoa. Kohonnut hiilidioksidipitoisuus tuottaa paljon haittoja, kuten väsymystä ja päänsärkyä. Huono korvausilma voi tuottaa sisäilmaan myös mikrobeja ja pölyhaittoja, jotka aiheuttavat paljon erilaisia ongelmia. Liian kostea sisäilma voi puolestaan tuottaa rakenteisiin kosteusvaurioita.”

Air-Termico-venttiileissä on perinteisiä venttiilejä paremmat ja suuremmat sähköstaattisesti varatut ilmansuodattimet, jotka takaavat puhtaamman ilman ja tehokkaamman ilmavirtauksen kuin tavalliset suodattimet.

Tarpio toivottaa suunnittelijat ja taloyhtiöiden edustajat tervetulleiksi Dir-Airin/Air Termicon tehtaalla sijaitsevaan testilaboratorioon Hyvinkäälle. Siellä voi omakohtaisesti tutustua tuotteisiin ja nähdä hyvin havainnollisesti tavallisten venttiilien ja Air-Termico-venttiilien erot ympärivuotisissa mittauksissa.

Lisätietoja: www.dir-air.fi

Teksti: Jari Peltoranta

kuva
Marraskuu 2019, Air-in Laboratorio

Julkaistu: 01/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »