mainos_1061

Katot (kattosaneeraus)

Peltikatot saneerattiin PVC-yksikerroskatteella

artikkelikuva: Peltikatot saneerattiin PVC-yksikerroskatteella

Viime vuosina Espoon Latokaskessa on uusittu useiden rivi- ja pientalojen peltikatot. Remontit parantavat kattorakenteiden ulkonäköä ja toimivuutta sekä pidentävät kiinteistöjen elinkaarta. Asunto Oy Lehtikasken niityn pientalojen kaikki katot ja osa julkisivujen yläosista päällystettiin valkoisella, Norjassa valmistetulla PVC-katemateriaalilla. Vuoden 2019 lopulla valmistuneiden korjaustöiden jälkeen vesikatoilla on käyttöikää taas ainakin 40 vuotta.

Vuonna 1989 rakennetussa As.Oy Lehtikasken niityn espoolaisessa pientaloyhtiössä Kaskimaa 2:ssa on viisitoista paritaloa, joissa on kaikkiaan 30 asuinhuoneistoa. Taloyhtiön yksi- ja kaksikerroksisten tiilitalojen katot oli alun perin maalattu valkoisiksi.

”Katot päällystettiin vuonna 2002 elastisella pinnoitteella, joka oli pikkuhiljaa lähtenyt irti. Alkoi olla se tilanne, että katoille piti tehdä jotakin”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Arto Mikkonen kertoo.

Korjaustöiden kiireellisyyttä lisäsi myös taloyhtiön yhdessä talossa todettu vesivuoto, jossa ulkopuolelta oli päässyt kosteutta ulkoseinän yläosan rakenteisiin.

”Uutta peltikerrosta ei voitu asentaa, koska kantavuusrajat olisivat tulleet vastaan – tai sitten koko katto olisi pitänyt vaihtaa kerralla, mikä olisi ollut asukkaiden kannalta hankalaa.”

”Tässä tilanteessa katoille päädyttiin asentamaan Protankate. Vesikattoihin haluttiin kestävä ja tarvittaessa helposti paikattava materiaali, joka toimisi monia monia vuosia tai vuosikymmeniä. Pysyvää ratkaisua siis haettiin”, perustelee Mikkonen.

Valintaan vaikuttivat myös materiaalin keveys ja värivaihtoehdot – samoin kuin se, että kahteen naapuritaloyhtiöön saman kadun varrella oli juuri aiemmin asennettu Protan-katot.

”Kattoremontti Kaskimaa 2:n taloissa alkoi toukokuussa 2019 ja valmistui puolta vuotta myöhemmin marraskuussa”, isännöitsijä Kai Nokelainen TH-Isännöinti Oy:stä mainitsee.

kuva

Kevyttä ja pitkäikäistä

Taloissa oli alun perin mansardikatto. Korjaustöiden yhteydessä kattojen rakennetta hieman muutettiin, ja samalla kattorakenteeseen tehtiin lisää eristyksiä.

”Koska lähialueen taloyhtiöiden samanlaisten pientalojen katot oli juuri korjattu samalla tavalla, myös tähän yhtiöön laadittiin vastaavanlaiset korjaussuunnitelmat”, asennuksista vastanneen Kattohoiva Oy:n varatoimitusjohtaja Ville Seppälä selittää.

Katoille asennettiin 2500 neliömetriä Protanin valkoista PVC-yksikerroskatetta, jota on valmistettu Norjassa vuodesta 1972 ja käytetty Suomessa kattomateriaalina vuodesta 1975.

”Protan-kattojen materiaalit on suunniteltu ja kehitetty pohjoismaisia olosuhteita varten. Erityistä huomiota on kiinnitetty materiaalien ominaisuuksiin alhaisissa lämpötiloissa. Tuotteilla on vähintään 30 vuoden elinkaariodote Pohjoismaissa, mutta ne saattavat kestää käytössä paljon pitempäänkin”, myynnin kehittämispäällikkö Helle Vuorvirta Protan Oy:stä kertoo materiaalin ominaisuuksista.

”PVC-materiaali painaa 1,5 kg neliötä kohti, joten se on myös kevyt materiaalivaihtoehto.”

”Paloturvallisuus ja ympäristöystävällisyys ovat materiaalin keskeisiä ominaisuuksia. Saumat hitsataan yhteen kuumailmapuhaltimella, jolloin asennuksessa ei tarvitse käyttää avotulta. Kyseessä on myös itsestään sammuva materiaali.”

”Protan PVC-yksikerroskate täyttää myös BROOF(t2) -paloturvallisuusvaatimukset useampien alustojen kanssa. Kattotoimialalla Protan-tuotteet myös kuuluvat kasvihuonekaasupäästöjen puolesta ympäristöystävällisimpiin. ”

Vuorvirran mukaan Protan-materiaali soveltuu hyvin Kaskimaa 2:n tyyppisiin kattoremonttikohteisiin.

”Päällyste on omiaan uusittaessa saumapeltikattoja esimerkiksi rivi- ja pientalojen korjauskohteissa. Sen hyötynä on esimerkiksi kustannustehokkuus: vanhaa kattoa ei tarvitse purkaa, eikä sääsuojalle ole tarvetta, koska villat saadaan peitettyä saman vuorokauden aikana.”

”PVC-kattoja ei tarvitse myöskään maalata. Ne ovat pitkäikäisiä eivätkä ruostu.”

kuva

Uusia lumiesteitä ja huippuimureita

Vuorvirta korostaa, että vanhoja rivipeltikattoja on huollettava säännöllisesti hiekkapuhaltamalla ja maalaamalla. Katoista saattaa lähteä pinnoite tai ne voivat alkaa ruostua ja vuotaa.

Kun ongelmallista rivipeltikattoa korjataan Protan-katteella, rivipeltien saumojen väliin asennetaan tehdasmitoitettu kova mineraalivilla. Mineraalivillan päälle asennetaan Protan SE -kermi mekaanisesti kiinnitettynä.

Saumat hitsataan kuumailmalla joten avotulta ei tarvitse käyttää. Katto voidaan viimeistellä Protanin arkkitehtonisilla profiileilla, jolloin voidaan joko säilyttää katon alkuperäinen ulkonäkö tai saada kattoon uusi ilme.

”Räystäät vahvistettiin vanerilla, minkä jälkeen räystäille lisättiin lumiesteet”, Ville Seppälä kertoo.

Katon päällystyksessä ei olisi rakenteiden takia tarvittu varsinaisesti sääsuojaa, mutta sillä suojattiin eristevilloja kastumiselta.

”Katoille vaihdettiin tässä taloyhtiössä myös huippuimurit ja niiden läpivientikappaleet. Nyt katoilla on poikkileikkaukseltaan neliönmuotoiset huippuimurit ja Protanin tehdasvalmisteiset läpiviennit”, toteaa työmaan valvojana toiminut Vili Haapasaari.

”Valmiita tehdasläpivientejä ei ollut saatavissa vanhojen huippuimureiden läpivientirakenteisiin. Huippuimurit vaihdettiin siksi, että neliskanttinen kanta on Protan-pinnoitteelle selvästi tiiviimpi asentaa kuin vanha kartiomallinen.”

Haapasaaren mukaan kattoremontissa ei ollut mitään erityisen kriittistä valvojan näkökulmasta.

”Työssä pitää vain tiedostaa materiaalien ominaisuudet ja tutustua kohteen asiakirjoihin huolellisesti, sekä käydä tarvittavaa dialogia urakoitsijoiden kanssa.”

”Tämän hankkeen lisäksi olen valvonut aiempana vuonna vastaavan kohteen Latokaskessa. Verrattuna siihen hanke onnistui täällä ilman suurempia ongelmia, niin toteutuksen kuin aikataulunkin osalta”, Haapasaari vakuuttaa.

kuva

Pitkä takuuaika

Protan-katetta käyttämällä oli mahdollista lisätä olemassa olevan peltikaton päälle lämmöneristys.

”Jos olisi tehty tiivis kermieristys, niin villa olisi käytännössä jäänyt kahden tiiviin kerroksen väliin. Tämä oli siinä mielessä paras vaihtoehto”, Vili Haapasaari arvioi.

”Huoltoyhtiöiden ja katolla kulkevien henkilöiden on tunnettava materiaalin ominaisuudet.”

Esimerkiksi katon mekaanisen kestävyyden erikoispiirteet on otettava huomioon vaikkapa huoltotöissä ja lumenpudotuksissa. Lumitöitä katolla tehtäessä suositellaan jätettäväksi vähintään 10 cm:n lumikerros katteen päälle.

Helle Vuorvirta muistuttaa, että Protan-materiaalille annetaan kymmenen vuoden takuu.

”Protan toimittaa mielellään takuutodistuksen kattourakoitsijan kautta tilaajalle. Takuutodistuksen mukana toimitamme myös Protan-katon huolto-ohjeet. ”

”Vaihtoehtona on myös 15 vuoden materiaalitakuumahdollisuus, joka edellyttää huoltosopimusta. Silloin Protanin valtuuttamat urakoitsijat käyvät pari kertaa vuodessa katolla katsomassa, että katoille tehdään oikeanlaiset huoltotoimet.”

Ville Seppälän mukaan Kaskimaa 2:n kattotyömaalla oli enimmillään töissä parikymmentä asentajaa. Kattohoiva Oy:n omien vesikattoasentajien vahvuus oli 2–3 henkilöä.

”Lisäksi paikalla oli muutamia timpureita, kaksi IV-asentajaa sekä yksi sähköasentaja. Pääurakoitsija Le Prom Oy:llä oli työmaalla myös muutamia peltipuolen asentajia, jotka tekivät samalla muitakin kattotöitä katoksien alueella”, Seppälä tarkentaa.

Teksti ja kuvat: Ari Mononen

kuva

Julkaistu: 04/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »