Energiatehokkuus

Taitotalon koulutus takaa menestymisen talotekniikka-alan työmarkkinoilla

artikkelikuva: Taitotalon koulutus takaa menestymisen talotekniikka-alan työmarkkinoilla

Suomen johtava talotekniikkakouluttaja Taitotalo ei pysähdy korona-aikanakaan. Taitotalo tarjoaa laaja-alaisen koulutustarjonnan talotekniikka-alalla toimiville esimerkiksi sähkötekniikasta, LVIalalta ja rakentamisesta. Poikkeustilanteessa etäoppimista on kehitetty ja lähikoulutusta uudelleenjärjestetty niin, että opiskelijat voivat luottaa koulutuksen toimivan koronatilanteen jatkuessakin.

”Talotekniikka-alalla on ratkaiseva merkitys Suomen energiatehokkuustavoitteiden saavuttamisessa, joten alan osaamista kannattaa aina hankkia lisää, ja mielellään etunojassa ennen säädösten kiristymistä. Koulutuksemme takaa työmarkkinoilla menestymisen ja ajan kärjessä pysymisen teknologian ja säädösten muuttuessa”, koulutuspäällikkö Pertti Huhtanen Taitotalosta toteaa.

Yli 40 000 vuosittaisen opiskelijan Taitotalo on Suomen suurin talotekniikan aikuiskouluttaja, jolla on laajasti koulutusta talotekniikka-alan perustutkinnoista ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin. Lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia lyhyitä täydennyskoulutuksia sekä koulutusta erilaisten pätevyyksien ja sertifikaattien hankkimiseksi. Tarvittaessa Taitotalo järjestää myös rekrytoivaa koulutusta eri organisaatioille.

”Olemme työelämän kehittämiskumppani. Tärkeintä on, että ammatissa olevat ihmiset pystyvät kehittymään työssään”, Huhtanen toteaa.

Koulutus toimii myös korona-aikana

Koronapandemia iski voimakkaasti koulutusalalle keväällä. Lähiopetus pysähtyi, ja Taitotalossakin jouduttiin opettelemaan uudenlaisia opetuskäytäntöjä.

”Koronakevään aikana harjoittelimme paljon etäoppimista. Etäoppiminen toimi hyvin niin kauan kuin ei tarvittu työsaliharjoittelua. Talotekniikan opettajat lähtivät aluksi korjaamaan tilannetta siten, että he kulkivat itse työsalissa GoProkamera kypärässä ja näyttivät videon kautta, miten tehtävä tehdään käytännössä”, Huhtanen kertoo.

kuva
”Talotekniikka-alalla on ratkaiseva merkitys Suomen energiatehokkuustavoitteiden saavuttamisessa, joten alan osaamista kannattaa aina hankkia lisää”, toteaa koulutuspäällikkö Pertti Huhtanen Taitotalosta.
Kuva: KUVA: Lari Jarnefelt / Felt Fotografi

Näin pystyttiin jonkin verran paikkaamaan vajetta työsaliharjoittelussa. Keväällä testattiin alustavasti myös työsaliharjoittelun aamu- ja iltavuoroja. Perättäisinä päivinä pidettiin aina puolen päivän työsaliryhmiä, jotta työkalut ja salit ehdittiin desinfioida ryhmien välillä. Tämä oli kuitenkin kuormittavaa kouluttajille.

”Niillä opiskelijoilla, joilla opiskelut jatkuvat syksyllä, on valitettavasti jonkin verran kertynyttä työsalityön oppimisvelkaa, mutta olemme värvänneet syksyksi lisää väkeä työsaliopetukseen ja muuallekin. Saamme sekä pysyviä että määräaikaisia opettajavoimia ja lisäksi konsultteja avuksi”, Huhtanen kertoo.

”Opetus- ja kulttuuriministeriö yrittää korjata korona-ajan vaurioita ja he kysyivät koulutuslaitoksilta, miten haasteista on selvitty. Siinä yhteydessä kävi ilmi, että meillä on vain 13 keskeyttänyttä keväällä, kun opiskelijoita on kaikkiaan noin 40 000, joista tutkinto-opiskelijoitakin tuhansia. Todella pieni keskeyttäneiden määrä kertoo osaltaan, että olemme selvinneet hyvin”, Huhtanen korostaa.

Itsenäinen opiskelu verkossa tuntuu sujuvan varsin mallikkaasti Taitotalossa.

”Koko ajan mietimme menetelmiä, ettei verkko-opetuksesta tulisi liian puuduttavaa. Olemme esimerkiksi tahdittaneet sitä 20 minuutin pätkiin ja kehittäneet verkkoon aktivoivaa toimintaa”, Huhtanen sanoo.

Uusiutuva energia tuo koulutustarpeita

Uusiutuvan energian nopea kehitys ja alan lakimuutokset tuottavat kokeneemmillekin talotekniikka-alan konkareille erilaisia lisäkoulutustarpeita.

”Rakennamme parhaillaan Hiomotie 6:n kiinteistöön uusiutuvan energian oppimiskeskusta. Sinne kootaan kaikki se teknologia, millä meidän pitäisi tulevien vuosikymmenien energiahaasteesta selvitä, eli aurinkovoima, maalämpö, lämpöpumput ja miksei kylmätekniikka ja tavanomainen lauhdelämmön talteenottokin”, Huhtanen kertoo.

Taitotalolla oli jo aikaisemmin tämän tyyppistä toimintaa, mutta toiminta keskeytyi tilaongelmien vuoksi. Nyt toiminta käynnistetään uudelleen.

”Voimme kouluttaa oppimiskeskuksessa satoja opiskelijoita vuoden sisällä. Koulutustapa ja koulutuksen kesto vaihtelevat sen mukaan, haluavatko opiskelijat tehdä pari vuotta kestävän perustutkinnon, vai tulevatko he täydentämään osaamistaan ammattitutkinnolla tai erikoisammattitutkinnolla. Koulutusta on myös tarjolla erilaisten pätevyyksien ja sertifikaattien hankkimiseksi”, Huhtanen kertoo.

Uusiutuvan energian vaatimuksia on jo nykyisin mukana talotekniikan perustutkinnossa.

kuva

”Siellä on esimerkiksi tutkinnonosa Lämmityslaiteasennus, jossa uusiutuvat energialähteet ovat osa tutkintoa. Nykyisinhän käytetään lämmityksessä erilaisia hybridijärjestelmiä, jotka hyödyntävät aurinkoenergiaa, maalämpöä ja ilmaläm- työelämän osaajia! pöpumppuja”, Huhtanen kertoo.

Taitotalon tiivis koulutus voi olla esimerkiksi kolmen päivän pituinen ilmastoinnin mittauksen ja säädön sertifiointikoulutus. Kolmen päivän aikana ehtii tekemään näyttökokeenkin. Työntekijä voi sertifikaatilla osoittaa omaavansa pätevyyden ilmastoinnin parantamiseen.

Energiatodistus tuli pakolliseksi 12 vuotta sitten, mutta senkin osalta alkaa jo seuraava sukupolvi olla tulossa koulutettavaksi.

Pikakoulutuksia säädösten muuttuessa

”Energiatehokkuusasetukset ovat muuttuneet, minkä vuoksi tarjoamme puolen päivän koulutuspaketeista lähtien pikakoulutuksia uudistuvan energian lainsäädännön ympäriltä. Kaikkien pätevyyksien hankkiminen ei edellytä koulutukseen osallistumista. Esimerkiksi energiatodistuksen laatijan pätevyyden voi saada läpäisemällä FISE Oy:n tentin”, Huhtanen kertoo.

Hänen mukaansa tilaajapuolella on varsin paljon epäselvyyttä, miten uudishankkeissa ja korjaushankkeissa tulisi toimia uusien asetusten ja normien mukaan, joten niiden ympärillä on monenlaisia koulutustarpeita, joihin Taitotalolla on ratkaisu.

Teksti: Jari Peltoranta
Kuvat: Istockphoto

Julkaistu: 11/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »