mainos_1054

Julkisivut

Julkisivukorjaamiseen tulossa uutta opasmateriaalia

artikkelikuva: Julkisivukorjaamiseen tulossa uutta opasmateriaalia

Julkisivuyhdistyksen 26:s vuosi on käynnistynyt puheenjohtajavaihdoksen merkeissä, sillä uutena hallituksen puheenjohtajana on aloittanut Stina Hyyrynen A-Insinöörit Suunnittelu Oy:stä. Stina Hyyrynen seuraa vuodesta 2017 hallituksen puheenjohtajana toiminutta tutkijatohtori Toni Pakkalaa Tampereen yliopiston Rakenteiden korjaamisen ja elinkaaritekniikan tutkimusryhmästä.

Stina Hyyrynen on vuosien varrella ollut mukana mm. Talvikorjausoppaan ja MuRaKu – oppaan ohjausryhmissä. Talvikorjausopas julkaistiin vuonna 2018 nimellä by 70 Julkisivujen ja parvekkeiden talvikorjaus. Muurattujen ja rapattujen julkisivujen kuntotutkimusohje by 75 ilmestyi viime vuoden lopussa. Sen jatkoksi tehdään myös tilaajan ohje, joka julkaistaan lähiaikoina.

Stina Hyyrynen on työuransa aikana toiminut A-Insinööreissä ulkovaipparakenteiden kuntotutkijana ja korjaussuunnittelijana, projektipäällikkönä ja Tampereen korjaussuunnitteluyksikön ulkovaipparakenteiden kehityspäällikkönä.

Uusin nimitys on suunnittelutoimialan ulkovaipparakenteiden teknologiavastaava.

”Sitä kautta olen päässyt jonkin verran tutustumaan uudispuolen haasteisiin. Työkohteet ovat vaihdelleet asuinkerrostaloista kirkkoihin, 2000-luvulta 1500-luvulle,” korjausrakentamiseen erikoistunut Stina Hyyrynen kertoo.

”Julkisivuyhdistyksen vuoden 2022 tutkimushankkeista odotan erityisesti päivitystä JUKO-aineistoon, mikä on ollut tärkeä tietolähde urani alkuaikoina”, Stina Hyyrynen vielä toteaa.

Julkaisuja, oppaita ja ohjeita julkisivukorjaamisen tueksi

JUKO-ohjeistokansio on Julkisivuyhdistyksen kotisivultakin löytyvä opas, joka on tarkoitettu ammattilaisille ja esimerkiksi kiinteistön korjaamista suunnitteleville asunto-osakeyhtiöille. Ohjeistokansio on aikoinaan toteutettu auttamaan julkisivukorjausten läpivientiä laadukkaasti ja onnistuneesta. Nyt tuo julkaisu on tarkoitus päivittää ja täydentää sitä tarpeellisilta osin. Ohjeistokansiota täydentää hyvin myös kotisivulla oleva Betonivauriovideo, joka kertoo betonijulkisivujen vaurioitumisesta ja vaurioiden korjaamisesta.

Ohje kuntotutkimuksen tilaamiseen

Rakenteiden korjaamisen ja elinkaaritekniikan tutkimusryhmän MuRaKu-projektissa on tuotettu uusi ohjeistus muurattujen ja rapattujen julkisivujen kuntotutkimuksen toteuttamiseksi. Lisäksi työn alla on tilaajan ohje, jossa muuratun tai rapatun kiinteistön omistajia tai edustajia opastetaan, mitä kuntotutkimukselta tulee osata vaatia ja miten eri tarjouksia voi verrata.

Kovalle alustalle rapattujen julkisivujen kuntotutkimusta käsittelevässä kansallisessa ohjeistuksessa on ollut tietojen päivitystarvetta jo pitkään. Lisäksi merkittävänä puutteena on ollut, ettei siinä käsitellä rappausalustan vaurioitumista, rappausalustasta aiheutunutta rappauksen vaurioitumista tai puhtaaksimuurattuja julkisivuja.

”Uuteen julkaisuun on pyritty kokoamaan kattavasti eri rakenteiden ominaispiirteitä sekä niiden vauriomekanismeja, jotta kuntotutkijalla on riittävä tietous oikeiden kuntotutkimusmenetelmien valintaan”, Toni Pakkala toteaa.

By 70:n ja tilaajan ohjeen kirjoittajina ovat toimineet Tampereen yliopiston tutkijat dosentti, TkT Jukka Lahdensivu, TkT Arto Köliö, TkT Toni Pakkala sekä DI Antti-Matti Lemberg sekä YAMK Matti Eronen Conditio Oy:stä.

Lisätietoja: www.julkisivuyhdistys.fi

Teksti: Riina Takala-Karppanen, sihteeri
Kuva: Peter Lind

Julkaistu: 02/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »