mainos_1061

Yleiset, Messut ja tapahtumat

Sisäilmapaja12 läpivalaisi "Lahden mallin"

Sisäilmapaja12 järjestettiin 30.11. – 1.12.2021 Lahden Sibeliustalolla. Kaksipäiväinen seminaari tarjosi monipuolisen kattauksen Lahden seudun paikallisista teemoista sekä päivänpolttavista valtakunnallisista puheenaiheista.

Sisäilmapaja12 keräsi noin 450 osallistujaa yhteensä Sibeliustalolle ja striimin äärelle.

Sisäilmayhdistyksen ja Lahden kaupungin yhteistyönä järjestetty tapahtuma piti kertaalleen siirtää pandemian takia, mutta lopussa kiitos seisoi ja Sisäilmapaja saatiin järjestettyä vielä samana vuonna, kun Lahden kaupunki on Euroopan ympäristöpääkaupunki.

Lahdessa on tehty hartiavoimin töitä sisäilma-asioiden eteen jo pitkään ja esimerkiksi moniammatillinen sisäilmaryhmä on toiminut Lahdessa vuodesta 2003 lähtien. Jouni Arola Lahden kaupungin Tilakeskuksesta totesi puheenvuorossaan, että aikaisemmin kaupungissa esiintyi paljon akuutteja sisäilmaongelmia, joista seurasi kiireellisiä tutkimuksia ja väistötilaprojekteja. Sisäilma-asiat sitoivat paljon resursseja ja niiden hoitaminen oli ”palokuntatyötä”, jossa ei ollut suunnitelmallisuutta.

Uusi suunta

Tilanne muuttui, kun Lahti omaksui pitkäjänteisen, systemaattisen sisäilmaryhmätyöskentelyn kaupunki- ja kohdetasolla. Kokonaan uusi sisäilmatoimintamalli tarkoittaa, että sisäilmatutkimukset ovat suunnitelmallisia ja ennakoivia – ja sen myötä akuutit, yllättävät sisäilmaongelmat ovat muuttuneet harvinaisuuksiksi.

Lokakuussa 2020 päivitetystä toimintamallista kertyneistä kokemuksista kertoi sisäilma-asiantuntija Jussi Hietala. Hänen mukaansa toiminta on mallin myötä kehittynyt myönteiseen suuntaan ja on aiempaa järjestelmällisempää, ammattimaisempaa, avoimempaa ja yhdenmukaisempaa. Lisäksi toiminnan tasoa ja toimivuutta arvioidaan aktiivisemmin.

Hankejohtaja Juhani Pirinen Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskuksesta nostaa esille myös terveydensuojelun ja rakennusvalvonnan yhteistyömallin, jota Lahdessa on kehitetty terveystarkastaja Jari Ahosen johdolla.

”Toimintamallin avulla sisäilmaongelmaisiksi todetut kohteet ohjataan hakemaan rakennuslupa, jonka kautta varmistetaan, että korjaukset tulee kunnolla suunniteltua, suunnittelijat ovat tehtäväänsä päteviä ja laadunvarmistuksesta on huolehdittu”, Pirinen toteaa.

”Näin ongelmakiinteistöt joko korjataan tai puretaan – eivätkä ne kierrä vuosikausia omistajalta toiselle ja käyttötarkoituksesta toiseen korjaamattomina.”

Ilmastonmuutos on haaste rakennuksille

Toisena pajapäivänä pidetyssä paneelikeskustelussa pureuduttiin kahteen teemaan, joilla on vaikutuksensa myös sisäilmaan: ilmastonmuutoksen vaikutuksiin rakentamiseen sekä kiertotalouteen.

Paneelin puheenjohtajana toimi Juhani Pirinen, ja panelisteina olivat Eira Rosberg-Airaksinen Hämeen ELY-keskuksesta, Pekka Vuorinen Rakennusteollisuus RT:stä, Jouni Arola Lahden Tilakeskuksesta, Timo Lahti ympäristöministeriöstä sekä Katja Tähtinen Rakennustietosäätiöstä.

Panelisteja puhutti ilmastonmuutoksen kiihtyvä tahti: rakennusten kosteusrasitus lisääntyy, talvisateet, helteet, myrskyt ja ylipäätään ääri-ilmiöt lisääntyvät – olemmeko me valmiita?

Paneelissa pohdittiin, että tämän päivän valveutunut rakennuttaja ottaa huomioon tulevaisuuden ja ilmastonmuutoksen vaikutukset – pelkkien rakentamismääräysten ja -ohjeiden mukaan rakennusprojektia ei voi eikä kannata toteuttaa. Timo Lahti muistutti, että mikään ei kiellä rakentamaan parempaa kuin mitä vallitseva säädöstaso vaatii – ja tähän hän myös kannusti.

Juhani Pirinen toteaa, että paljon on vielä mietittävä ja tehtävä ennen kuin rakennuskanta on ilmastonmuutoksen kestävää. ”Jos ajatellaan vaikkapa ulkovaipan rasitusta, niin tulevina vuosina viistosade yrittää painaa entistä enemmän vettä seinärakenteiden läpi.”

Paneelin toisena teemana oli kierrätettävät materiaalit ja sisäilma. EU:n tavoitteena on saada purkumateriaalit kiertoon, ja rakentamisessa se tarkoittaa myös rakennusten materiaalien kierrätettävyyttä. Tähän on kuitenkin vielä matkaa – niin meillä kuin muuallakin.

Sisäilmapajojen perinne saa jatkoa Vantaalla 23.–24.11.2022, jossa Sisäilmapaja13-seminaarin teemana on ”Strategiasta käytäntöön”.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Julkaistu: 02/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »