mainos_998

Energiatehokkuus
LVI

BLOGI

Perusasiat kuntoon – Säästöä ei tule pelkällä energialähteen muutoksella

Kirjoittaja: Juha-Ville Mäkinen

artikkelikuva: Perusasiat kuntoon – Säästöä ei tule pelkällä energialähteen muutoksella

Viime aikoina energiatehokkuus ja uudet lämmöntuottotavat ovat nousseet keskustelussa keskiöön. Ja hyvä niin, luonnonvaramme ovat rajalliset ja ympäristökin on syytä pitää kunnossa. Lämmönjakohuoneiden uudistamisen vimmassa olisi kuitenkin hyvä muistaa lämmitysjärjestelmiemme perusteet.

Enemmän kuin yksi tukijalka

Uusien energialähteiden hyödyntäminen on nyt ja tulevaisuudessa välttämätöntä. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että fossiiliset polttoaineet eivät ole kestävä ratkaisu. Tällä hetkellä keskeisin uusi tekniikka, jolla lisätään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä, ovat lämpöpumput. Yksittäisen kiinteistön osalta tämä tarkoittaa tyypillisesti öljylämmityksen korvaamista maalämmöllä tai ilmavesilämpöpumpuilla. Näistä innostuneena helposti unohdetaan jakkaran toiset jalat, joita myös tarvitaan tasapainossa pysymiseen. Energian kulutukseen vaikuttavat myös lämmönjakojärjestelmän kunto ja käyttötottumukset.

Huono hyötysuhde vaanii vesivirroissa

Lämpöpumppujen tuottama lämmitysenergia siirretään rakennuksen eri osiin yleensä vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän avulla. Kyseessä ovat tutut patteriverkosto tai lattialämmitys, joihin liittyy lämmityksen säätöjärjestelmä. Niidenkin on toimittava optimaalisesti. Muuten edullisemmin tuotettua energiaa joudutaan käyttämään enemmän kuin oikea tarve olisi. Energian säästämisestä ei siis aina kannata puhua. Mutta mikä parasta, lämmönjako saadaan oikeaan toimintakuntoon säätämällä sen vesivirrat ja selvittämällä sopivat asetusarvot automatiikkaa varten.

Viime kädessä käyttäjä ratkaisee

Suurin energian kulutukseen vaikuttava tekijä on kuitenkin käyttäjä itse. Viime kädessä hän päättää siitä, mihin asentoon termostaatti käännetään, pidetäänkö ikkuna auki tai kuinka kauan kuumassa suihkussa ollaan. Peruskuntoisessa talossa suurin energian säästöpotentiaali löytyykin juuri asukkaissa ja muissa tilojen käyttäjissä. Käyttötapojen muutos ei tarkoita mukavuudesta tinkimistä, vaan juuri sen ylimääräisen ja turhan käytön karsimista. Tähänkin löytyy helppoja ratkaisuja. Maasta löytyy paljon yrityksiä ja oppilaitoksia, joista saa asiantuntijan illalla pariksi tunniksi selventämään asioita.

Eikä tarvitse odottaa

Nyt kun olemme joutuneet tilanteeseen, jossa likipitäen kaikkea uutta tekniikkaa joutuu odottamaan, niin on hyvä aika kiinnittää huomio näihin perusasioihin. Niiden parantaminen nimittäin sujuu ilman niitä komponentteja, joita ei ole saatavilla. Ainoa, mitä tarvitaan, on asiantuntija, joka laskee, mitoittaa ja tekee toimenpidesuunnitelmat. Näitä palveluja on juuri nyt saatavilla. Odottaminen ei ole tarpeen.

Tässä on oiva ja nopea tapa vähentää riippuvuutta tuontienergiasta ja tukea suomalaista työtä!

Juha-Ville Mäkinen
Erityisasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Julkaistu: 04/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 4/2023

KITA - Kiinteistö & talotekniikka
mainos_1017Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »