mainos_1061

Paloturvallisuus edellyttää valppautta ja varautumista

artikkelikuva: Paloturvallisuus edellyttää valppautta ja varautumista

Kiinteistöissä voi olla monenlaisia paloturvallisuusriskejä. Tulipalo leviää rakennuksissa yllättävän nopeasti ja valloille päästyään aiheuttaa korvaamatonta vahinkoa. Monesti palot voivat levitä myös naapurien asuntoihin. Palovaroittimet ja alkusammutusvarusteet lisäävät turvallisuutta – kuten myös lainsäädäntö ja muut määräykset vaativat.

PELASTUSLAITOKSET OVAT tehneet selvityksiä kiinteistöjen paloturvallisuustilanteesta. Niiden mukaan esimerkiksi useimmissa vuokra-asunnoissa palovaroitin ei ole toimintakunnossa, koska varoittimien paristot ovat vanhentuneita tai jopa puuttuvat kokonaan.

Vaikka noin 85 prosentissa asunnoista on palovaroittimet, niistä noin kolmannes ei välttämättä toimi tulipalotilanteessa.

”Vuokraisännän tai taloyhtiön edustajan olisi hyvä tarkistaa kiinteistön palovaroittimien kunto. Suosittelisin asennettavaksi kymmenen vuoden käyttöön tarkoitettuja 10v-palovaroittimia, koska niistä paristoa ei voi poistaa palovaroittimen hiljentämiseksi”, johtavan pohjoismaisen paloturvallisuusalan yrityksen GPBM Nordicin Suomen-edustaja Sanna Lötjönen sanoo.

Palovaroittimet paikoilleen

Nykymääräysten mukaan asuinhuoneistossa tulisi olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 asuinneliötä kohti – siis esimerkiksi 130-neliöisessä asunnossa yhteensä kolme varoitinta. Palovaroittimien toiminnan testaaminen ja paristojen vaihto on aina asukkaan vastuulla.

Lötjösen mukaan markkinoilla on myös ketjutettavia palovaroittimia.

”Yhden varoittimen laukeaminen aiheuttaa hälytyksen kaikissa kiinteistön palovaroittimissa, mikä lisää asukkaiden turvallisuutta”, Lötjönen mainitsee.

Eniten kiinteistöihin asennetaan optisia palovaroittimia, jotka reagoivat havaitessaan ilmassa savua. Saatavissa on kuitenkin myös häkä-, kaasu- ja lämpövaroittimia.

”Palovaroittimien toiminnan testaaminen ja paristojen vaihto on aina asukkaan vastuulla.

Tulipalon sattuessa asunnosta on syytä poistua ripeästi ja soittaa hätänumerosta palokunta paikalle. Jos palo kuitenkin havaitaan jo alkuvaiheessa, sen voi saada tukahdutettua joko sammuttimella tai sammutuspeitteellä.

kuva

Oikeat sammuttimet oikeisiin tilanteisiin

Jauhesammutin on kiinteistön keskeisiä turvavarusteita.

”Sammuttimet ovat tyypillisesti 2–12 kg:n painoisia ja niissä on eriasteisia teholuokkia”, Lötjönen toteaa.

”Esimerkiksi 6 kg:n suuritehoinen jauhesammutin toimii alkusammutuksessa yleensä hyvin, kun siinä on korkein teholuokka eli 55A.”

Toisaalta osa sähköpaloista aiheutuu ladattavista litiumion- akkupaketeista, jollaisia käytetään muun muassa joissakin leikkikaluissa, elektroniikkalaitteissa sekä sähköpolkupyörissä.

”Jos akkukenno on vaurioitunut, sitä ei välttämättä näe päältäpäin, mutta vika voi aiheuttaa palovaaran akkua ladattaessa”, korostaa Lötjönen.

”Akkupaloa ei saada sammumaan jauhesammuttimella, vaan tarvitaan juuri tähän tarkoitukseen hyväksytty sammutin. Ainakin Housegard-valmistajalla on Li-ion-akkusammutin, joka on kolmannen osapuolen testaama ja hyväksymä.”

Tällaisissa erikoissammuttimissa vaikuttavana aineena on vermikuliitti. Se on luonnon mineraali, joka tunnetaan kyvystään eristää lämpöä.

”Sammutusneste muodostaa kalvon, joka viilentää akkukennostoa sekä rajoittaa ja hidastaa litium-akun tulipaloa. Sammutin rajaa paloaluetta ja sammuttaa palon, kun kennostoon päästään käsiksi”, Lötjönen kertoo.

”Mikäli kiinteistöllä on akkujen latauspiste, sen lähelle kannattaisi sijoittaa tämäntyyppinen sammutin.”

”Jauhesammutin on kiinteistön keskeisiä turvavarusteita.

Palokatko hillitsee tulipalon leviämistä

Kiinteistöjen paloturvallisuutta on mahdollista parantaa myös palokatkoilla, jotka ehkäisevät tulipalon leviämistä rakennuksen muihin osiin esimerkiksi kaapelointien läpivientiaukkojen kautta.

Palokatkoilla tiivistetään tällaisia aukkoja ja läpivientejä, jotta estettäisiin tulen ja savukaasujen pääseminen esimerkiksi ullakkotilaan ja sen kautta ehkä koko kortteliin. Ratkaisu toimii siis eräänlaisena pienimuotoisena palomuurina.

Palokatko voidaan toteuttaa monella tavalla, mutta nykyisin palokatkojen materiaalina ei enää käytetä asbestia.

”GPBM Nordic ei itse asenna palokatkoja, mutta asiantuntijaverkostomme voi tarvittaessa toimia konsulttina”, Lötjönen lupaa.

kuva
Pohjoismaisen paloturvallisuusalan yrityksen GPBM Nordicin Suomenedustaja Sanna Lötjönen sanoo, että nykymääräysten mukaan asuinhuoneistossa tulisi olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 asuinneliötä kohti.

Sammutuspeitteissä laatu tuo lisäturvaa

Jos asunnossa on alkusammutusvälineitä, ne on hyvä sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta ne löydetään helposti ja saadaan nopeasti käyttöön tulipalotilanteessa.

Lötjönen suosittaa sammutinta ja sammutuspeitettä asennettaviksi keittiöön tai sen välittömään läheisyyteen. Keittiön rasvapaloa ei pidäkään yrittää sammuttaa vedellä, vaan se on tukahdutettava esimerkiksi sammutuspeitteellä.

”Myynnissä olevat sammutuspeitteet ovat kaikki hyväksyttyjä, mutta halvimmat mallit saattavat olla ohuita ja kenties liian heikkoja. Parempi vaihtoehto olisi peite, joka on käsitelty molemmin puolin silikonilla ja joka ei niin helposti pala puhki”, Lötjönen suosittaa.

Suuriin rakennuksiin – kuten kouluihin, sairaaloihin ja muihin julkisiin tiloihin – sijoitetut sammuttimet, palopostit ja paloletkut löytyvät nopeammin, jos ne on merkitty selkeillä opaskilvillä. Tällaisissa tiloissa tarvitaan myös kilpiä, jotka ohjaavat oikeille hätäpoistumisreiteille pois rakennuksesta.

”Sammuttimetkin olisi hyvä merkitä sellaisilla kilvillä, joista näkee heti, minkä tyyppisten palojen alkusammutukseen ne on tarkoitettu”, tähdentää Lötjönen.

Teksti: Ari Mononen
Kuvat: GPBM Nordic

Julkaistu: 09/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »