mainos_1061

LVI

BLOGI

LVI-asennusten pätevyys – valitse viisaasti

Kirjoittaja: Juha-Ville Mäkinen

artikkelikuva: LVI-asennusten pätevyys – valitse viisaasti

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan lakiesitystä, jonka mukaan 1.1.2024 jälkeen erityisalojen työnjohtajien pätevyyden toteaisi erillinen toimielin. Samaan aikaan LVI-asennuksia saa tehdä ilman alan koulutusta. Jokin tässä nyt mättää.

LVI-asennuksen työn laadusta vastaavalta henkilöltä vaaditaan todistettava pätevyys, mikä on kaikkien etu. Mutta kenenkään etu ei ole se, että LVI-asennuksia saa tehdä ilman alan koulutusta. Valitettavaksi tilanteen tekee erityisesti se, että toimimattoman järjestelmän tai vesivahingon taustalla on useimmiten juuri asennusvirhe, joka aiheuttaa suuria taloudellisia vahinkoja.

LVI-asennukset ovat muuttuneet paljon sitten 1970-luvun. Tuolloin Leo Lastumäen tutuksi tekemä putkimiehen hahmo selvisi hyvin pelkällä voimalla. Nykyiset järjestelmät ovat noihin aikoihin verrattuna huomattavan kehittyneitä. Toimiakseen oikein niiden asentaminen vaatii kehittynyttä osaamista. Esimerkiksi nykyisten lämmitysjärjestelmien virittäminen energiatehokkaaksi tai ilmanvaihdon säätäminen terveelliseksi vaativat prosessien ymmärtämistä ja oikeita työmenetelmiä.

On aivan selvää, että ilman riittävää koulutusta nykyisiä asennuksia ei voi tehdä. Ainakaan, jos lopputuloksen halutaan olevan toimiva ja laadukas. Osaamaton henkilö ei aina aiheuta näkyvää vahinkoa, mutta asennetun järjestelmän pitäisi olla myös toimiva. Tämä korostuu erityisesti energiaremonteissa, joissa uusittava rakennuksen lämmöntuotantojärjestelmä pitäisi yhdistää toimivasti jo olemassa olevaan lämmönjakojärjestelmään. Muuten riskinä on, että säästöt jäävät saamatta ja olosuhteetkin heikkenevät.

Ongelma ratkeaisi, jos asentajalta vaadittaisiin pätevyys. Tämä on kuitenkin jäänyt haaveeksi, koska asiasta päättävät tahot kokevat sen olevan este vapaalle kilpailulle EU-alueella. Asiaa on vatvottu ja tilannetta on ihmetelty, mutta näköpiirissä ei ole muutosta. Onneksi kiinteistön omistaja voi kuitenkin päättää siitä, minkä yrityksen kanssa urakkaan ryhdytään. Niin kuin taksitolpallakin, asiakas voi valita hyväksi katsomansa palveluntarjoajan.

Tarjouspyynnön yhteydessä kannattaakin pyytää selvitystä tulevan asennustyöryhmän koulutuksesta ja kokemuksesta. Sekä siitä, miten asentajat perehdytetään juuri kyseisessä projektissa käytettäviin menetelmiin ja käyttöönottoon. Kiinteistön omistaja voi itse päättää siitä, kenen kanssa sopimus tehdään ja vaatia mukaan pätevyyteenkin liittyviä sopimusehtoja. Ei tarvitse odottaa, että valtiovalta tekisi sen omistajan puolesta. Putki- ja energiarempan tilaaja voi valita pätevät tekijät.

Juha-Ville Mäkinen
Erityisasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Julkaistu: 10/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »