mainos_1061

Julkisivut

JSY mukana YM:n Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmassa

Julkisivukorjaamista opastava JUKO-ohjeisto päivittyy

Teksti: Jaakko Koskinen

artikkelikuva: JSY mukana YM:n Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmassa

JUKO-ohjeistokansio on Julkisivuyhdistys - JSY ry:n kotisivuilla julkaistu laaja, vapaasti saatavilla oleva ohjeistus julkisivukorjausten läpivientiä varten. Nykyinen kansio on toteutettu vuosina 2005-2006 ja siten materiaali on osin vanhentunutta sekä puutteellista. JUKO-ohjeistokansio on nyt tarkoitus päivittää ajan tasalle, lisätä kansioon uusia korjausmenetelmiä ja muuta uutta ja ajantasaista, korjaushankkeen kannalta tärkeää tietoa.

Päivitystyön yhtenä keskeisenä tavoitteena on ohjeistokansion luettavuuden parantaminen, jotta ohjeiden hyödyntäminen olisi taloyhtiöiden ja muiden julkisivukorjaamista suunnittelevien ja toteuttavien tahojen kannalta helpompaa kuin aikaisemmin. Myös päivitetty ohjeistokansio julkaistaan vapaasti käytettäväksi Julkisivuyhdistyksen kotisivuilla.

Ohjeistokansio kattaa koko korjaushankkeen, sisältäen muun muassa tyypillisen julkisivukorjaushankkeen kuvauksen asunto-osakeyhtiön näkökulmasta. Ohjeistossa käydään läpi korjaushankkeen läpivienti hanke- ja korjaussuunnittelun kautta rakentamisvaiheeseen ja rakennuksen ylläpitoon. Korjaustavat-osiossa käydään läpi eri julkisivurakenteiden, parvekkeiden ja ikkunoiden korjaaminen.

Päivitystarvetta on niin korjaushankkeen läpiviennin osiossa kuin korjaustavoissakin (mm. uusia korjausmenetelmiä ja -materiaaleja, tarkennuksia ja parannuksia esitettyihin menetelmiin sekä toimimattomiksi tai kannattamattomiksi todettujen ratkaisujen karsiminen).

Hankkeen yhteydessä vanha materiaali käydään läpi kauttaaltaan ja ohjeistokansioon liitetään uusina tai merkittävästi päivitettävinä osioina mm:

  • purkamisen, täydennysrakentamisen ja korjaamisen välisen valintaprosessin kuvaus
  • puujulkisivujen korjaus- ja kunnostusmenetelmät sekä soveltuvuus ja sen kriteerit verhouskorjauksissa tai tuulettuvien levyjulkisivujen uusimisessa
  • eristerappausjärjestelmien korjausmenetelmät
  • lisälämmöneristysten ja julkisivurakenteen lämmöneristävyyden parantamisen energiansäästöpotentiaali

Ohjeistokansioon tulee omana osionaan yleistä tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista rakenteiden vaurioitumiseen tulevaisuudessa sekä millä menetelmillä niihin voidaan sopeutua. Tavoitteena on kasvattaa alan tietoutta mm. uusiutuvista materiaaleista sekä korjausrakentamisen vaikutuksista hiilijalanjälkeen yleisesti. Osiossa käsitellään asioita myös rakenteiden elinkaaren kannalta ja korjausrakentamista osana kiertotaloutta.

Aineisto on suunnattu ja sitä markkinoidaan mm. isännöintitoimistoille, julkisivukorjauksia suunnitteleville tahoille ja oppilaitoksille. Päivitettyä ohjeistoa esitellään erillisissä Julkisivuyhdistyksen järjestämissä koulutustilaisuuksissa.

Kirjoitustyöstä tulee vastaamaan Tampereen yliopiston Rakenteiden korjaaminen ja elinkaaritekniikka -tutkimusryhmä

Kirjoitustyöhön osallistuvat TkT Toni Pakkala, dosentti, TkT Jukka Lahdensivu, dipl.ins. Aapo Räsänen sekä tekn. kand. Jussa Pikkuvirta. Julkisivuyhdistys - JSY ry koordinoi hanketta yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Stina Hyyrysen johdolla.

Hankeen ohjausryhmä kootaan rahoittajien ja Tampereen Yliopiston edustajista. Ohjausryhmään voidaan näiden lisäksi kutsua muita ulkopuolisia asiantuntijajäseniä. Hanke käynnistyy loppuvuodesta 2022 ja kestää syksyyn 2023.

JUKO-ohjeistokansion tarkistus ja täydentäminen uusilla ja merkittävästi päivitettävillä osioilla on saanut tukea ympäristöministeriöltä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (RRF) (30% kokonaiskustannuksesta). Päivitystyöhön on myönnetty rahoitusta myös Rakennustuotteiden Laatu Säätiöltä (30% kokonaiskustannuksesta). Jäljelle jäävä osuus (40%) on tarkoitus jakaa päivitystyöhön osallistuvien yritysten sekä Julkisivuyhdistys JSY ry:n kesken.

Julkisivuyhdistys - JSY ry
Jaakko Koskinen
projektipäällikkö, korjausrakentaminen
Renovatek Oy

Lisätietoja JUKO-päivityshankkeesta täältä >>>

kuva

Julkaistu: 11/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »