mainos_1054

Energiatehokkuus
Julkisivut

Julkisivuyhdistyksen JUKO-päivityshanke on yksi EU-rahoitteisista ”vähähiilisyyshankkeista”

artikkelikuva: Julkisivuyhdistyksen JUKO-päivityshanke on yksi EU-rahoitteisista ”vähähiilisyyshankkeista”

Energiatehokkaat korjaukset hillitsevät ilmastonmuutosta. Lisäksi kun pidetään oikea-aikaisella korjaamisella rakenteet pidempään kunnossa ja vähennetään turhaa purkua, sillä säästetään luonnonvaroja ja hillitään ilmastonmuutosta.

"JUKO-Ohjeistokansion päivittämisen tavoitteena on lisätä tietoutta mm. uusiutuvista materiaaleista ja korjausrakentamisen vaikutuksista hiilijalanjälkeen yleisemminkin”, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen toteaa näkökulmana, miksi Julkisivuyhdistys on lähtenyt mukaan EU-rahoitteiseen vähähiilisyyttä edistävään ohjelmaan.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi juuri julkisivurakenteisiin mm. lisääntyvän saderasituksen myötä. JUKOn päivityksessä tuodaan myös esille nykytietämyksen mukaiset ratkaisut, jotka soveltuvat paremmin tulevaisuuden ilmastoon”, Stina Hyyrynen jatkaa.

Ohjeistokansion tarkistaminen ja täydentäminen uusilla ja merkittävästi päivitettävillä osioilla on saanut tukea ympäristöministeriöltä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (RRF).

Korjausmenetelmät ja materiaalitieto ajan tasalle

JUKO on ollut vapaasti Julkisivuyhdistyksen sivustolta ladattava ohjeisto laadukkaan julkisivuremontin läpiviemiseen. Nyt siitä tehdään helppokäyttöisempi. Sisältö päivitetään ajan tasalle, lisätään tietoa uusista korjausmenetelmistä ja materiaaleista sekä muuta ajantasaista korjaushankkeen kannalta tärkeää tietoa. Siinä tuodaan esiin myös hyväksi todettuja korjausmenetelmiä.

Ohjeistokansioon tulee omana osionaan yleistä tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista rakenteiden vaurioitumiseen tulevaisuudessa sekä millä menetelmillä niihin voidaan sopeutua. Osiossa käsitellään asioita myös rakenteiden elinkaaren kannalta ja korjausrakentamista osana kiertotaloutta.

Päivitykseen on saatu rahoitusta myös RTL-säätiöltä. Lisäksi hanketta rahoittavat päivitystyöhön osallistuvat yritykset, joita on nyt mukana 17. Hanke valmistuu syksyyn mennessä.

Kiertotaloutta ja digitaalisuutta edistämällä vähähiilisyyteen

Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelma tukee vuosina 2021–2023 yhteensä 40 miljoonalla eurolla yrityksiä ja muita toimijoita vähähiilisten ratkaisujen kehittämisessä rakennusalalle. Ohjelmalla edistetään myös ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Ohjelmassa on 36 hanketta, joissa kehitetään uudisrakentamiseen erilaisia digitaalisia suunnittelutyökaluja, hiilijalanjälki- ja päästölaskureita, erilaisia tietokantoja ja ohjelmistoja sekä kehitetään ilmaston hillitsemiseen ja sopeutumiseen tähtääviä liiketoimintamalleja ja kiertotalouteen liittyviä ratkaisuja.

Taloyhtiöille suunnatuista hankkeista yksi esimerkiksi on As Oy Hiililaskuri, jossa kehitetään päästölaskuri. Sen avulla taloyhtiö saa tietoa omasta hiilijalanjäljestä ja asumisen ilmastovaikutuksista.

Taloyhtiö- ja isännöintikentälle on kehitteillä digitaalinen energiaprojektimarkkinapaikka, jossa taloyhtiöt ja energiaprojekteihin tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset kohtaavat. Pilotissa testataan myös, vauhdittaako ja helpottaako digitaalinen markkinapaikka taloyhtiöiden energiaprojektien hankintaa ja sitä kautta taloyhtiöiden vähähiilistymistä.

Kiertotalous on vahvasti mukana esimerkiksi hankkeessa, jossa selvitetään pientalon rakentamisessa uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden kokonaisprosessia. Rakennustuotteista on tarkoitus koota myös ympäristötietokanta, minkä avulla esimerkiksi suunnittelija voi hakea, verrata ja kilpailuttaa tuotteita hiilijalanjälkitietojen ja teknisten ominaisuuksien perusteella.

Julkisivuaiheisista voi mainita aurinkoseinä -hankkeen, jossa on tarkoitus lisätä mahdollisuuksia aurinkoseinä-tyyppisten julkisivujen toteutukseen rakennuksissa ja siten vähentää rakennusten energiankäyttöä ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Lisätietoja JUKOsta
hallituksen puheenjohtaja
Stina Hyyrynen
stina.hyyrynen@ains.fi

Tutustu hankkeisiin: www.kirailmasto.fi/tilannehuone

Julkisivuyhdistys r.y.

Julkaistu: 02/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 1/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »