mainos_1024

Märkätilat (kylpyhuoneet)
Vahinkosaneeraus

Kylpyhuoneremontti edessä – mitä osakkaan tulee tietää vastuunjaosta?

artikkelikuva: Kylpyhuoneremontti edessä – mitä osakkaan tulee tietää vastuunjaosta?

Märkätilojen remontointiin ja kunnossapitovastuun jakautumiseen liittyy yllättävän paljon epäselvyyksiä, joita selvitellään käräjillä asti.

Taloyhtiön asukkaalla on laaja oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutostöitä hallinnoimissaan tiloissa, omien seinien sisäpuolella. Jos osakas on aikeissa tehdä vain pientä pintaremonttia, siitä ei tarvitse ilmoittaa taloyhtiölle. Muutostyöilmoitus tulee puolestaan tehdä sellaisista remonteista, jotka voivat vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin tai järjestelmiin sekä naapuriasuntoihin.

Osakkaan oma remontti

Kun osakas päättää remontoida toimivan ja virheettömän kylppärin, hän maksaa kaiken aina muutostyön kuluista mahdollisiin muutoksen tuomiin ylläpitokustannuksiin. Lisäksi kylpyhuoneremontti on suoritettava hyvän rakennustavan mukaisesti.

Jos kylpyhuoneremontti sisältää vain kaappien vaihdon tai kaakeleiden maalausta, remontista ei tarvitse ilmoittaa. Kun kajotaan rakenteisiin tai suunnitteilla on tilan laajennustöitä, projektin toteutumiseen tarvitaan taloyhtiön lupa, mahdollinen rakennuslupa sekä yhtiön osoittama työn valvoja.

Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Marina Furuhjelm sanoo, että osakas saattaa helposti ajatella, että taloyhtiö maksaa rakenteiltaan ehjässä kylpyhuoneessa yhtiön vastuualueelle kuuluvat vedeneristeet. Näin ei kuitenkaan ole, mikäli osakas teettää remontin puhtaasti parantaakseen asuinmukavuutta.

”Taloyhtiö kuitenkin vastaa osakkeenomistajan teettämän remontin jälkeenkin niiden osien kunnosta, jotka lain mukaan kuuluvat taloyhtiölle, joiden toteuttamista yhtiö on valvonut, ja jotka rinnastuvat yhtiön toteuttamaan tasoon”, Furuhjelm lisää.

Kosteutta rakenteissa?

Taloyhtiö voi kuitenkin tietyiltä osin joutua remontin maksumieheksi, jos kylpyhuoneessa havaitaan todellinen korjaustarve yhtiön vastuualueelle kuuluvassa osassa. Esimerkiksi jos kosteus on päässyt leviämään puutteellisesta vedeneristyksestä johtuen kylpyhuoneen rakenteisiin, taloyhtiön tehtävä on remontoida koko tila aina perustasoon asti. Tällöin osakkaan maksettavaksi jää ainoastaan uudistukset, jotka ylittävät tämän perustason.

”On tärkeää, että taloyhtiö ei vitkuttele osakkaan kylpyhuoneessa havaittujen puutteiden kanssa. Kosteuden levitessä ajan kanssa laajalle alueella remontin hintalappu vain kasvaa”, Furuhjelm muistuttaa.

Lisätietoja: www.kak-laki.fi

Julkaistu: 11/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »