Automaatio
Energiatehokkuus
Ilmanvaihto (viilennys)
Lämmitys

Lämmön talteenottoon kytketty viilennysjärjestelmä tuo helpotusta kuuman kesän asumiseen

artikkelikuva: Lämmön talteenottoon kytketty viilennysjärjestelmä tuo helpotusta kuuman kesän asumiseen

Helsingin Alppikadulla sijaitseva As.Oy Sopu hankki Smart Heatingin kiinteistöautomaatiolla ohjatun kokonaisjärjestelmän poistoilman lämmön talteenotolla, viilennyksellä ja kaukolämmöllä.


”Olemme olleet hyvin tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Arvioimme järjestelmän maksavan itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Viilennys on saanut asukkailta erityistä kiitosta ja on meille ylpeyden aihe”, As.Oy Sopun hallituksen puheenjohtaja Antti Ikävalko kertoo.

Kantakaupungin parvekkeettomissa kerrostaloissa kärsitään usein asuntojen kuumenemisesta kesäaikaan. Ongelma ratkeaa, kun taloon asennetaan Smart Heating Oy:n energiatehokas ja lämmityskustannuksia säästävä lämmön talteenotto- ja viilennysjärjestelmä. Samalla järjestelmällä lämmitetään asuntoja kylmänä vuodenaikana ja viilennetään niitä kesäaikana.

Smart Heating on patentoinut poistoilman lämmön talteenotto- ja viilennysjärjestelmän kaukolämpökohteisiin. Kun järjestelmään lisätään vielä maalämpö, päästään kaukolämmöstä irti kokonaan. Tällaisella älykkäällä hybridilämmitysjärjestelmällä on taloyhtiöiden mahdollista säästää 40 – 70 prosenttia lämmityskustannuksista.

Kaikkialle ei voi tehdä maalämpökaivoja muun muassa maanalaisten tunnelien vuoksi. Tällöinkin kaukolämpökohteisiin voidaan toteuttaa poistoilman lämmön talteenotto- ja viilennysjärjestelmä.

”Järjestelmä on ekologinen ja erittäin hyvä ratkaisu 1960–2000 rakennettuihin kerrostaloihin, joissa on koneellinen ilmanvaihto, mutta ei parvekkeita, jonne voisi laittaa perinteisen ilmalämpöpumpun”, Smart Heating Oy:n toimitusjohtaja Pertti Nissilä kertoo.

Lämmin käyttövesi viilennyksen sivutuotteena

”Poistoilman lämmön talteenottojärjestelmään kaukolämmön rinnalla ei ole aikaisemmin pystytty tekemään viilennystä. Kehittämässämme järjestelmässä lämpöpumppu kääntää viilennyskaudella tuotannon toiseen suuntaan eli tuottaa viilennyksen yhteydessä samalla lämmintä käyttövettä”, Nissilä sanoo.

Viilennystä varten järjestelmään lisätään yksi viilennysvaraaja sekä rappukäytävään viilennysverkosto ja huoneistoihin puhallinkonvektorit. Huoneistoihin puhallettava viilennys kuivattaa samalla sisäilmaa ja tekee siitä miellyttävämpää asukkaille.

”Lämmön talteenotto-/viilennyslaitteet maksavat investointikustannuksensa takaisin järjestelmän tuottamilla säästöillä. Todennäköisesti yhtiövastikkeita ei tarvitse tämän investoinnin takia muuttaa. Itse viilentämisen käytönaikainen lisäkustannus on hyvin pieni”, Nissilä toteaa.

Smart Heating toteuttaa tarvittavat energiatehokkaat lämmitysratkaisut kokonaisurakointina (KVR, SR) ja selvittää myös ARA:n energia-avustuksen mahdollisuuden. Älykäs automatiikka nivoo yhteen kokonaisjärjestelmän laitteet ja niiden järkevän toiminnan.

Katso referenssikohteemme täältä!

Lisätietoja: www.smartheating.fi

CTA

Julkaistu: 06/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »