mainos_1061

Putkiremontit

Linjasaneeraus vaatii osaamista ja asennetta

artikkelikuva: Linjasaneeraus vaatii osaamista ja asennetta

Linjasaneeraus kiinteistössä tarkoittaa yleensä kokonaisvaltaista putkiremonttia. Tyypillisesti kerrostalon linjasaneerauksessa uusitaan ainakin vesijohdot, viemärit ja päällekkäiset kylpyhuoneet, mahdollisesti myös keittiöitä ja erilaisia kaapelointeja. Remontti kannattaa teettää juuri oikeaan aikaan. Edessä on vaativa urakka niin tilaajille kuin töiden tekijöillekin.

VIIME VUOSINA yhä useammissa taloyhtiöissä on ymmärretty, että linjasaneerausten kanssa ei kannata viivytellä liikaa. Jos remontti myöhästyy niin paljon että putket menevät todella huonoon kuntoon, kiinteistön arvo todennäköisesti putoaa merkittävästi.

”Tietoisuus ja suunnitelmallisuus ovat onneksi lisääntyneet taloyhtiöiden hallituksissa”, sanoo LVI-Teknisten Urakoitsijoiden (LVI-TU) erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen.

Toisaalta, vaikka putkiremontti haluttaisiin teettää ajallaan, taloyhtiöillä saattaa nykyään olla entistä enemmän haasteita rahoituksen järjestämisessä.

”On hyvä varata aikaa tarvittavien vakuuksien selvittämiseen ja lainaneuvotteluihin, varsinkin jos kiinteistö sijaitsee pienellä paikkakunnalla. Ylipäätään kiinteistöjen arvot ovat viime aikoina olleet laskusuunnassa, mikä hankaloittaa remonttilainojen saamista”, Mäkinen arvioi.

”Tietoisuus ja suunnitelmallisuus ovat onneksi lisääntyneet taloyhtiöiden hallituksissa.

Ajoitus ratkaisee

Oikea aika kiinteistön linjasaneeraukselle riippuu usein monista tekijöistä. Toki jos putkivuodot aiheuttavat talossa jo vesivahinkoja, remontilla voi olla kiire.

”Monesti asioita on vaikeata ennakoida. Ammattinsa osaavat isännöitsijät ja kuntokartoitusten tulokset auttavat remonttien ajoituksessa ja päätöksenteossa”, neuvoo Mäkinen.

”Tyypillisesti kiinteistön putkien järkevä käyttöikä saattaa olla noin 30–40 vuotta. Kuitenkin käytännössä on havaittu, että paikallinen vedenlaatu voi vaikuttaa putkien syöpymiseen ja niiden elinkaaren pituuteen.”

”Käytössä voi olla myös sellaisia putkia, jotka ovat kestävyydeltään keskimääräistä heikompia. Usein nämä seikat selviävät vasta linjasaneerauksen aikana.”

Jos remontti viivästyy liikaa, odotusaikana voi kertyä paljon ylimääräisiä korjauskustannuksia. Lisäksi itse remontti maksaa enemmän, jos putket ovat ehtineet jo huonoon kuntoon.

”Parasta olisi toteuttaa remontti juuri silloin, kun sille alkaa olla tosiasiallinen tarve. Kannattaa käyttää tietoa ja harkintaa. Joskus näkee sellaistakin, että taloyhtiöille markkinoidaan putkiremontteja liian varhaisessa vaiheessa”, varoittaa Mäkinen.


LVI-Teknisten Urakoitsijoiden (LVI-TU) erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen: ”Parasta olisi toteuttaa remontti juuri silloin, kun sille alkaa olla tosiasiallinen tarve. Kannattaa käyttää tietoa ja harkintaa. Joskus näkee sellaistakin, että taloyhtiöille markkinoidaan putkiremontteja liian varhaisessa vaiheessa.”
KUVA: LVI-TU RY

Lisätyöt harkintaan

Toisinaan taloyhtiön näkökulmasta voi olla järkevää yhdistää putkiremonttiin myös muita kiinteistön korjaustöitä.

”Linjasaneerauksesta tulee joka tapauksessa iso työmaa. Silloin voi samalla olla kannattavaa esimerkiksi vaihtaa kylpyhuoneiden laatoituksia tai uusia keittiöitä”, Mäkinen pohtii.

”Toki silloin asukkaat joutuvat avaamaan kukkaroitaan enemmän. Etukäteen on hyvä selvittää, millaisia rahallisia vaikutuksia ja etuja remonttien yhdistämisellä olisi.”

Tyypillisesti tämänkaltaiset lisätyöt ovat osakkaille valinnaisia, jolloin heillä on myös mahdollisuus vaikuttaa omassa asunnossaan uusittavien seinä- tai laattapintojen väreihin ja malleihin.

Mikäli kiinteistössä on tulossa linjasaneerauksen ohella muunlaisiakin korjausurakoita, joskus voi olla kannattavaa ajoittaa niitä samaan ajankohtaan LVI-töiden kanssa.

Jos kerran seinä- ja lattiapintoja joudutaan joka tapauksessa avaamaan vesi- ja viemäriputkien uusimisen takia, voisi olla luontevaa uudistaa saman tien vaikkapa telekaapeleita tai väliseiniä. Tosin eri urakoitsijoiden toteuttamien erityyppisten urakoiden keskinäisestä yhteensovittamisesta voisi aiheutua ylimääräistä päänvaivaa ja aikatauluongelmia.

”Linjasaneeraus vaatii hyvää ennakkosuunnittelua.

Laaja-alaista ennakkosuunnittelua

Käytännössä linjasaneeraus voidaan tehdä useammalla kuin yhdellä tavalla. Perinteisessä linjasaneerauksessa vanhat putket uusitaan kokonaan.

Jos kuitenkin putket ovat vielä kunnostettavissa, ne voidaan uusimisen sijaan sukittaa tai pinnoittaa. Myös erilaiset hybridiratkaisut – joissa vaikkapa osa putkista uusitaan ja osa sukitetaan – ovat mahdollisia. Oikeat ratkaisut riippuvat paljon taloyhtiön olosuhteista, käytetyistä putkimateriaaleista ja putkien kulumisasteesta.

Eri vaihtoehtoja on syytä tutkia ja pohtia hyvissä ajoin etukäteen, jotta yhtiökokous osaa tehdä oikeita ja tarkoituksenmukaisia remonttipäätöksiä. Kannattaa siis kerätä tietoja, kysellä käytännön kokemuksia ja kuulla suosituksia laaja-alaisesti päteviltä asiantuntijoilta.

Linjasaneeraus vaatii hyvää ennakkosuunnittelua myös siksi, että korjaustöihin voi liittyä yllättäviä riskitekijöitä.

”Rakenteita rikottaessa voi löytyä vaarallisia materiaaleja, esimerkiksi asbestia. Silloin remontti vie enemmän aikaa ja siitä tulee hankalampi. Kiinteistön tiloja joudutaan suojaamaan, jotta haitalliset aineet eivät pääse leviämään remonttikohteen ulkopuolelle”, varoittaa Mäkinen.

”Jo ennen remontin alkua tiloissa on syytä tehdä asbestikartoitus, jos talossa epäillään olevan asbestia. Yllätykset korjaustöiden aikana ovat aina pahasta.”

Mahdollisen asbestipurkutyön tekijöiksi tarvitaan sellaisiin töihin erikoistuneita urakoitsijoita.

Sukitus lyhentää remonttiaikaa

Kun putkia sukitetaan, apuna käytetään yleensä paineilmageneraattoria sekä sukitustykkiä tai sukitusrumpua. Paineilmalla puhalletaan epoksilla käsitelty polyesterisukka olemassa olevaan vanhaan viemäriputkeen, minkä jälkeen sukka kovettuu vanhan putken sisään. Sukan kovettumisprosessia on mahdollista nopeuttaa esimerkiksi höyryttämällä.

Kovettumisen jälkeen vanhan putken sisäpuolelle muodostuu ikään kuin uusi viemäriputki, jonka laskennallinen käyttöikä on useita kymmeniä vuosia. Sukitusmenetelmä nopeuttaa putkiremonttia, joten se on asukkaiden näkökulmasta kevyempi menetelmä kuin putkien vaihtaminen.

”Riippuu paljolti kohteesta, onko kannattavaa pinnoittaa putkia uudestaan vai pitäisikö putket uusia kokonaan. Vesijohtoja pinnoitetaan Suomessa vain harvoin, kun taas viemäriputkien sukitukset tai ruiskuvalupinnoitukset ovat tavallisempia. Joskus asioihin vaikuttaa myös se, miten helposti putkiin päästään käsiksi”, Mäkinen mainitsee.

”Remonttikustannuksissa ja -ajassa saadaan säästöä, jos rakenteita ei tarvitse rikkoa. Sukitus ei toisaalta vahvista mekaanista rakennetta. Korjaaminen sukittamalla ei ehkä ole järkevää sellaisessa tilanteessa, jossa putkissa on paljon syöpymiä.”

”Yllätykset korjaustöiden aikana ovat aina pahasta.

Hinnat ovat nousseet

Putkiremontin hinta riippuu käytetyistä materiaaleista, remontin laajuudesta sekä toteutustavasta. Tilastokeskuksen keväällä 2023 julkaisemien tietojen mukaan korjausrakentamisen hinnat nousivat vuoden kuluessa 11,8 prosenttia edellisen vuoden lukemista. Hintamuutoslukema perustuu kiinteistönomistajilta saatujen tietojen yhdistettyyn keskiarvoon.

”Remonttien kokonaiskustannukset voivat vaihdella paljonkin. Viime aikoina rakennusmateriaalien hinnat ovat eläneet aika arvaamattomasti”, Mäkinen toteaa.

”Kahden viime vuoden aikana materiaalihinnoissa on ollut jopa kymmenien prosenttien korotuksia. Varsinkin tämä on nostanut remonttien keskihintoja.”

Erityisesti sota Ukrainassa on Mäkisen mukaan vaikuttanut paljon materiaalien hintoihin ja saatavuuteen. Nyttemmin on kuitenkin löydetty vaihtoehtoisia tavarantoimittajia, joten toimitusajat ovat hiukan lyhentyneet.

”Uudisrakentaminen on hiljenemässä, joten kapasiteettia LVI-remontteihin olisi kyllä tarjolla. Nyt voisi oikeastaan olla otollinen hetki ryhtyä toteuttamaan korjausrakentamishankkeita”, Mäkinen suosittaa.

Teksti: Ari Mononen

Julkaistu: 11/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »