mainos_1061

Julkisivut (ikkunat)

Milloin vanhat ikkunat kannattaa kunnostaa?

artikkelikuva: Milloin vanhat ikkunat kannattaa kunnostaa?

Etenkin vanhemmassa rakennuskannassa ja arvokiinteistöissä alkuperäiset ikkunat ovat osa talon ainutlaatuista olemusta. Kiinteistön arvoa ja arvokasta henkeä voi pitää yllä kunnostamalla ikkunat ja huoltamalla niitä säännöllisesti.

Ikkunat vaativat säännöllistä huoltoa, jotta vaurioiden eteneminen voidaan pysäyttää varhaisessa vaiheessa. Samanikäisten, vierekkäisten rakennusten ikkunat ovat saattaneet vanheta eri tavoin, ja samassa rakennuksessakin ikkunan ilmansuunta vaikuttaa ikkunan huolto- ja kunnostustarpeeseen.

”Kunnostaminen on hyvä vaihtoehto etenkin vanhassa, arvokkaassa rakennuskannassa ja suojelluissa taloissa, joissa on edelleen alkuperäiset ikkunat. Vanhoissa ikkunoissa on usein käytetty korkealaatuista puuta, ja ikkuna on käsityönä rakennettu kestämään. Kun ikkunoiden alkuperäisarvo on korkea, voi niiden käyttöikää jatkaa huomattavasti huoltamalla ja kunnostamalla”, sanoo Treuthardt Oy:n toimitusjohtaja Markus Treuthardt.

Ikkunoiden kunnostamistarve saadaan selville tekemällä kuntoarvio, joka auttaa määrittelemään millaisia huoltotöitä ikkunat vaativat. Kuntoarvion avulla alkavat vauriot havaitaan varhaisessa vaiheessa ja toisaalta vältytään turhilta korjaustoimenpiteiltä. Ikkunoiden kunnostus, korjaus ja huolto kattavat eri laajuisia toimenpiteitä.

Kevyimmillään kunnostukseksi riittää huoltomaalaus. Uusi maalipinta suojaa puuosia kosteudelta, lialta ja epäpuhtauksilta. Kunnostustöistä huoltomaalaus aiheuttaa vähiten asumishaittaa: kohteen koosta riippuen huoltomaalaukseen tarvitsee varata muutamia viikkoja.

Laajemmissa kunnostustöissä voidaan kunnostaa tarpeen mukaan muun muassa karmit, puitteet, pellitykset tai lasitus. Sisä- ja ulkopuitteet voidaan irrottaa ja viedä ne verstaalle korjattavaksi. Karmi voidaan vaurioista riippuen korjata joko paikoillaan tai verstaalla.

”Kunnostamisessa on valtavasti vaihtoehtoja.

”Kunnostamisessa on valtavasti vaihtoehtoja. Esimerkiksi vanha ulkopuite voidaan kunnostaa verstaalla ja hankkia ikkunaan uusi sisäpuite, johon voi asentaa lämpölasielementin. Rakennuksen ulkonäkö säilyy ennallaan, mutta ikkunan lämpöarvo paranee. Sopiva menetelmä kombinaatio valitaan tapauskohtaisesti”, sanoo Treuthardt.

Vanhoissa ikkunoissa haasteena on etenkin tiiveys, joka vaikuttaa ikkunoiden lämmönpitävyyteen. Huonon tiiveyden syynä ovat useimmiten riittämättömät tiivisteet. Vanhojen ikkunoiden tiiveyttä voidaan parantaa valitsemalla sopiva puitteen tiiviste ja kiinnittämällä se oikein. Tiiveyden parantaminen vaikuttaa sekä asumismukavuuteen että rakennuksen energiatehokkuuteen.

”Ellei vanhoilla ikkunoilla ole alkuperäisarvoa, voidaan lämpöarvot ja tiiveys tuoda nykymääräysten tasolle uusimalla ikkunat. Uusiminen on ajankohtaista myös silloin, kun vanhan kaksilasisen ikkunan tilalle halutaan kolmilasinen ikkuna”, Treuthardt sanoo.

Uudet puuikkunat ovat hyvä vaihtoehto, mikäli rakennuksen ulkonäkö halutaan pitää mahdollisimman muuttumattomana. Puuikkunat vaativat enemmän kunnossapitoa, kun taas puualumiini-ikkunoiden huoltoväli on pidempi. Puualumiini-ikkunoissa perinteinen ilme yhdistyy puuikkunaa parempaan säänkestävyyteen.

”Säännöllinen ja suunnitelmallinen ikkunoiden huoltaminen varmistaa, että ikkunat palvelevat vuosikymmeniä. Ikkunoiden elinkaaren pidentäminen tuo kustannussäästöjä pitkällä aikavälillä”, summaa Treuthardt.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Rakennuskonsultointi Treuthardt Oy

Julkaistu: 02/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »