mainos_1047

Isännöinti & hallitus

BLOGI

Milloin hallitusammattilaista tarvitaan?

Kirjoittaja: Keijo Kaivanto

artikkelikuva: Milloin hallitusammattilaista tarvitaan?

Mitkä ovat yleisimmät tilanteet, milloin hallitusammattilaista tarvitaan ja miten taloyhtiö voi hyötyä palkatessaan hallitusammattilaisen?

Milloin hallitusammattilaista tarvitaan?

Yleisimmät tilanteet

Kun taloyhtiöstä ei löydy hallitukselle puheenjohtajaa, tai kallis ja vaativa remontti on tulossa tai yhtiö on niin riitaisa, ettei siitä omin neuvoin selviä, voi ratkaisu löytyä ulkopuolisen hallitusammattilaisen palkkaamisesta.

Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry:n osaajaverkostoon kuuluu yli 120 asunto- ja kiinteistöalan hallinnon kokenutta osaajaa, ja määrä kasvaa. Hallitusammattilaiset ovat henkilöitä, joilla on vakuuttava kokemus hallinnosta asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöissä.

Hallitusammattilaisissa on talouden, tekniikan ja juridiikan ammattilaisia, jotka haluavat kehittää hallitustyöskentelyä ja jakaa asiantuntemustaan. Henkilöitä, jotka osaavat soveltaa hyvän hallintotavan periaatteita ja tuovat mukanaan syvällisen asiantuntemuksen.

Lisäksi AKHAn hallitusammattilaisiin kuuluu joukko asiantuntijoita, jotka eri alojen erityisosaajina ovat valmiita konsultoimaan taloyhtiöitä, mutta eivät halua toimia jäsenenä hallituksissa.

Hallitusammattilaisten tavoite

AKHAn tavoitteena on lisätä hallitustyön arvostusta kehittämällä osaamista ja jakamalla alaa koskevaa tietoa. Yhdistys edistää hyvää, ammattimaista ja eettisesti korkeatasoista asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitustyöskentelyä sekä kehittää jäsentensä ammattitaitoa hallitustyöskentelyssä.

Ensimmäinen suositus hyvästä hallintotavasta taloyhtiöille laadittiin Kiinteistöliiton ja AKHAn kesken vuonna 2011. Seuraava 63-kohtainen suositus laadittiin vuonna 2016 ja sitä laatimassa olivat edellä mainittujen järjestöjen lisäksi Isännöintiliitto ja oikeusministeriö. Suosituksesta järjestettiin laajapohjainen kysely oikeusministeriön toimesta vuonna 2018, jonka tuloksena syntyi ohjeistus suositusten käyttöönottojärjestyksestä. Päivitetty suositus ilmestyi syksyllä 2021 ja sen kustantajana toimi Kiinteistömedia Oy.

AKHA on laatinut myös hallitusammattilaisen eettiset ohjeet, joita on noudatettava hyvän hallintotapasuosituksen ohella.

Hallitusammattilaisten hyödyt taloyhtiölle

Tavallisesti hallitusammattilaista tarvitaan, kun puheenjohtaja tai osa hallituksen jäsenistä ei enää halua jatkaa tehtävässään, eikä uusia millään löydy. Hallitusammattilainen palkataan myös, kun iso remontti hankesuunnitelmineen halutaan viedä ongelmitta läpi, erityisesti jos samalla halutaan rakentaa lisäkerroksia, myydä osia tontista tai purkaa rakennuksia. Osaava hallituksen jäsen on taloyhtiölle halvempi ja sitoutuneempi vaihtoehto kuin konsultin palkkaaminen. Konsultteja ja asiantuntijoita tarvitaan silloin, kun hallituksen osaaminen ei riitä.

Oma lukunsa ovat takuukorjaukset, joiden laiminlyönneistä on osattava ajoissa reklamoida urakoitsijalle. Ammatti-isännöitsijä toki kertoo, miten pitää tehdä, mutta hän on taloyhtiön ulkopuolinen, toisin kuin hallitusvastuussa oleva jäsen.

Retuperällä olevat taloyhtiöt ottavat hallitusammattilaisen pistämään asiat kuntoon, kehityshaluinen taloyhtiö taas haluaa uusia näkemyksiä hallitusammattilaiselta. Kun kokoukset voi nykyisin pitää etänä, ei hallitusammattilaisen tarvitse aina edes tulla fyysisesti paikalle.

Ennakoiva toimintapa on paras taloyhtiöille. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen ennen kuin ollaan ongelmissa. Silloin hyöty ulkopuolisen hallitusammattilaisen palkkaamisesta on suurin.

Yksi hyödyllinen AKHAn palvelu on toimia riitojen sovittelijana taloyhtiön ja osakkaan tai asukkaan välillä niin, ettei riitoja vietäisi pitkiin ja kalliisiin oikeuskäsittelyihin.

Hallitusammattilaisen taloyhtiö löytää lähettämällä tarjouspyynnön haluamilleen AKHAn rekisterin hallitusammattilaisille (www.akha.fi) tai pyytämällä AKHAa hoitamaan kilpailutuksen. Palkkiot määräytyvät tehdyn tarjouksen ja hallitusammattilaisen ja taloyhtiön välisen sopimuksen mukaan.

Keijo Kaivanto
Asiamies, asianajaja, varatuomari
Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry

Julkaistu: 04/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »