Putkiremontit (sukitus)
Taloyhtiössä tapahtuu

Kerrostalon viemärit sukitettiin Kouvolan keskustassa

artikkelikuva: Kerrostalon viemärit sukitettiin Kouvolan keskustassa

Kumputie 11:n asuinkiinteistössä Kouvolassa on kolme asuinkerrosta, kolme porraskäytävää ja 27 huoneistoa. Talon kaikkien huoneistojen viemäriputket saneerattiin sukittamalla syyskuun 2018 aikana. Töitä tehtiin samanaikaisesti eri porrashuoneissa, joten remontti saatiin valmiiksi kolmessa viikossa.

VUONNA 1964 Kouvolan keskustaan valmistuneen Kumputie 11:n asuinkiinteistön pohjaviemärit saneerattiin sukittamalla noin kolme vuotta sitten.

Syyskuussa 2018 talon viemäriremontti jatkui muiden valurautaisten viemäriputkien sukituksella.

"Päätimme teettää kiinteistössä viemäriputkiremontinennen kaikkea talon iän perusteella, mutta myös putkien huono kunto vaikutti asioihin", kertoo As.Oy Kumputie 11:n hallituksen puheenjohtaja Esko Kauppinen.

"Vuonna 2019 kiinteistön peruskorjaus jatkuu käyttövesiputkien ja sähköjärjestelmien saneerauksella. Lattiakaivot uusitaan kylpyhuonesaneerauksien yhteydessä. Lattiakaivon haara sukitetaan liitoskohdan yli."

Nyt valmistunut viemäriputkien sukitus oli siis osa isompaa linjasaneerausta, mutta se toteutettiin etukäteen erillisenä urakkana.

"Päädyimme sukitusmenetelmään, koska niin sanottu perinteinen putkiremontti olisi ollut kalliimpi vaihtoehto. Toisaalta sukituksesta on jo saatu hyviä kokemuksia: se on nopeampi ja asukkaiden kannalta kevyempi remonttitapa kuin perinteinen saneeraus, jossa talon rakenteita olisi jouduttu avaamaan", Kauppinen perustelee.

Ripeää toimintaa
Remontin toteuttajaksi valittiin Suomen Sukittajat Oy, joka onkin vuosien mittaan ollut mukana monien erikokoisten asuinkerrostalojen putkisaneeraustöissä. Puheenjohtaja Kauppisen mukaan talon asukkaat ovat suhtautuneet viemäriputkien saneeraukseen pääosin positiivisesti.

"He ymmärtävät, että remontti on välttämätön. Lisäksi remontti sujui nopeasti, kun talon kaikkien rappujen nousulinjoja sukitettiin samalla kertaa."

Kumputie 11:n remontin suunnittelija ja valvoja Ristomatti Lepola Carelia Engineering Groupista täsmentää, että huoneistoissa tehtävät työt valmistuivat kolmessa viikossa.

"Tämäntyyppisessä saneerauksessa ei tarvitse rikkoa lattiatai seinäpintoja viemäriputkien uusimista varten. Työt päästiin myös aloittamaan melkein heti - vain viikkoa sen jälkeen, kun yhtiökokous oli tehnyt päätöksen sukituksesta. Näin nopean aikataulun onnistuminen toki edellyttää asukkaiden ja osakkaiden ripeää sopeutumista tilanteeseen sekä urakoitsijan, valvojan ja isännöitsijän suotuisia työtilanteita", Lepola toteaa.

"Asukkailta ei ainakaan vielä ole tullut yhtään reklamaatiota. Teetämme vielä erillisen kyselyn asukkaiden kokemuksista."

Kokeneita asentajia
Suomen Sukittajat Oy:n toimitusjohtajan Andreas Forsblomin mukaan työmaalla on ollut samaan aikaan kuusi asentajaa sukitustöissä, siis kahden hengen asennustiimi kutakin porraskäytävää kohti.

"Ensin kaikki asunnot suojattiin, minkä jälkeen viemäriputket puhdistettiin jyrsimällä. Tämän jälkeen putket kuvattiin ja todettiin, että niiden kunto on riittävän hyvä sukitusta varten."

"Asentajillamme on jo paljon kokemusta tällaisista taloista. Meillä on myös tällä hetkellä kaksi muuta sukitustyömaata Kouvolassa", Forsblom mainitsee.

Sukitusremontissa vanhojen puhdistettujen putkien sisäpintaan asennetaan epoksihartsilla kyllästetty sukka. Asennus tapahtuu erikoistyökaluilla, jotka toimivat paineilmalla.

"Sukan kovetuttua haarakohdat porattiin auki. Tämän jälkeen voitiin asentaa haarayhteet risteyskohtiin ja sukittaa asunnon viemärin haarat."

Kun työ on valmis, kovettunut sukka muodostaa uuden ja tasalaatuisen putken. Sukitettu putki on ehjä, luja ja kestää taas käyttöä kymmeniä vuosia.

Sukituksen jälkeen putkisto videokuvattiin vielä kertaalleen ja työn laatu tarkistettiin. Lopuksi tarkastettiin vielä salaojien ja aiemmin saneeratun pohjaviemärin kunto. Kuvattu videoaineisto toimitettiin valvojalle, joka tarkasti työn laadun ja toimitti raportin taloyhtiölle.

Andreas Forsblom korostaa, että remontti tehtiin sukittamalla ja että haarakohtiin asennettiin haarayhteitä.
"Laatusyistä emme käytä muita menetelmiä".

Putkisto kestää
Sukat käsiteltiin ja valmisteltiin asennusta varten Kumputie 11:n piha-alueelle sijoitetussa asennuskontissa.

Huoneistoissa oli mahdollista asua koko remontin ajan ilman suuria häiriöitä, ja noin puolet talon asukkaista jäikin kotiin töiden ajaksi. Huoneistojen viemärit olivat kolme viikkoa pois käytöstä, mutta kiinteistön yhteiset sauna- ja wc-tilat toimivat. Talon pihalle tuotiin lisäksi suihkukontti ja asuntoihin kuivakäymälöitä.

Kiinteistön isännöitsijä Juha Pihlajasalo Kouvolan Isännöintikolmio Oy:stä arvioi saneerauksen sujuneen erinomaisesti. Tosin talon B-portaassa kaikki putkien linjaukset eivät täysin vastanneet piirustuksia, mutta tästä ei aiheutunut erityisiä ongelmia.

"Kokonaisurakka-aika jää lyhyeksi, kun kaikki porrashuoneet saneerataan samalla kertaa. Tällainen remonttitapa on myös hallinnon kannalta hyvä ja toimiva", hän toteaa.

"Epoksoitujen sukkien kuivatukseen käytettiin tavallisia pieniä ilmakompressoreita, jotka eivät aiheuttaneet kovin paljon melua. Automatiikka sammutti kompressorit tarvittaessa yöajaksi."

Monet vakuutusyhtiöt luokittelevat sukitetun putkiston täysin uutta vastaavaksi, joten kiinteistön vakuutuksesta poistuu putkiston ikävähennys.

Andreas Forsblom kertoo, että korjatulle putkistolle annetaan sukituksen jälkeen kymmenen vuoden vuotamattomuustakuu.

mukaan käyttöä noin 50 vuotta. Muun muassa some-sivuiltamme näkee, miten sukitusmenetelmällä saadaan aikaan laadukkaita remontteja asukasystävällisesti ja hyvällä fiiliksellä", hän vinkkaa.

Teksti ja kuvat: Ari Mononen

Julkaistu: 11/2018

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »