Piha-alue
Yhteiset tilat

Viihtyisä piha on myös toimiva ja helppohoitoinen

artikkelikuva: Viihtyisä piha on myös toimiva ja helppohoitoinen

Kuva: Unsplash


Taloyhtiön piha-aluetta uudistaessa kannattaa pitää mielessä sekä pihan viihtyisyys asukkaille että piha-alueen toimivuus kiinteistöhuollon kannalta. Uudistustöiden laajuudesta ja maaperästä riippuen uudistus voidaan aloittaa koko pihan tasoittamisella, salaojituksella tai muilla koneellisilla pohjatöillä. Salaojitus ja muut pohjatyöt ohjaavat sade- ja sulamisvedet pois rakenteista, kulkuväyliltä ja istutuksista.

Töiden laajuus ja pihan antamat mahdollisuudet riippuvat käytettävissä olevasta tilasta. Uusissa taloyhtiöissä piha-alue saattaa olla hyvin tiiviisti rakennettu.

”Iäkkäämmissä taloyhtiöissä tontit ovat yleensä suurempia ja väljemmin rakennettuja kuin nykyisin. Piha-alueen uudistusta suunnitellessa riittävä väljyys on tärkeää, jotta talvisin jää riittävästi tilaa muun muassa lumen läjittämiselle”, sanoo hallintojohtaja Jonna Räsänen Kiinteistöpalvelu Räsänen Oy:stä.

Kulkuväyliä uusittaessa on hyvä huomioida paitsi riittävä leveys aurauskalustoa ajatellen, myös pelastusteiden pitäminen avoimina. Pihalle olisi hyvä varata tilaa autojen lyhytaikaista pysäköintiä varten.

”Asukkailla ja muilla pihassa liikkujilla saattaa olla raskaita kantamuksia mukanaan. Tällöin pysäköidään lähimpään mahdolliseen paikkaan, vaikka pysäköinti ei olisi siinä sallittua. Lyhytaikaisella pysäköintimahdollisuudella ehkäistäisiin asukkaille, pelastustoimelle ja kiinteistöhuollolle harmia aiheuttava autojen parkkeeraaminen kulkuväylille. Uutta rakentaessa tai vanhaa kunnostaessa on hyvä huomioida myös yleistyvät sähköautot sekä niiden latauspaikat. Latauspaikkojen tarve on ollut kasvusuunnassa jo muutamia vuosia”, Räsänen sanoo.

kuva
Kuva: Vinyylitalo

Sopiva pintamateriaali kestää käytössä

Pihan pintamateriaalien valinnassa kannattaa huomioida sekä alueen käyttötarkoitus että huolto. Asfaltoidun pihan huolto ja kunnossapito sujuu yleensä vaivattomimmin. Laatoitusten ja kivetysten käyttöä kannattaa pohtia tarkasti käyttötarkoituksen mukaan, sillä niiden kunnossa- ja puhtaanapito on työlästä.

”Laatoitukseen saattaa esimerkiksi jäädä jälkiä ja painaumia lumiaurauskalustosta ja muusta liikenteestä, joten laatoitusta ei suositella vilkkaasti liikennöidyille alueille, joilla tehdään koneellisia lumitöitä”, Räsänen huomauttaa.

Tasaisella pihalla voi käyttää myös kivituhkaa, mutta sitäkään Räsänen ei suosittele alueille, joilla on liikennettä tai tehdään talvikunnossapitoa. Kivituhka- ja sorapihat vaativat kitkemistä ilmeensä pitämiseksi siistinä sekä aika ajoin tasoittamista uudella maa-aineksella.

”Kivituhka on edullinen pintamateriaali, mutta sen kunnossapito on työlästä. Kivituhka sopii esimerkiksi leikkipaikkojen ja nurmikoiden reunustamiseen sekä pienten, idyllisten polkujen tekemiseen. Kulkuväylillä kivituhka vaatii asfalttia enemmän huoltoa, sillä sade- ja sulamisvedet saattavat huuhtoa sitä mukanaan ja routa ja liikenne kuluttavat sitä aiheuttaen ikäviä kuoppia ja railoja väylälle”, Räsänen sanoo.

Kiinteistö- ja jätehuollon kannalta Molok-jätesäiliöt ovat toimiva ja tilaa säästävä ratkaisu jätteiden keräämiseen ja kierrätykseen. Puoliaidattujen vanhojen jätepisteiden kattaminen helpottaa jätepisteen talvikunnossapitoa.

”Jätepisteisiin jätetään jonkin verran sinne kuulumattomia tavaroita. Monissa taloyhtiöissä kannattaisi suunnitella ja tehostaa kierrätystä ja vaikkapa aika ajoin tilata pihalle jätelava, sillä kaikilla ei ole autoa, jolla kuljettaa tavarat kaatopaikalle. Näin taloyhtiön jätepisteisiin ja kellari- käytäviin ei kerääntyisi sinne kuulumattomia tavaroita”, Räsänen pohtii.

Kannot pois jyrsimellä

Pihan ilmettä voi piristää istutuksilla, ja turvallisuudesta huolehditaan poistamalla vanhat, huonokuntoiset puut. Pihapuiden kuntoa kannattaa tarkkailla, sillä kaatuessaan puu voi aiheuttaa mittavia vaurioita.

”Mikäli puiden kunto ei sitä vaadi, lupaa kaatamiseen ei välttämättä saa kaupungilta maisemallisten arvojen vuoksi. Suojeltavat puut vaikuttavat pihalla tehtäviin muutostöihin”, sanoo Räsänen.

Puun kaataminen kannattaa jättää ammattilaisille, joilla on työhön tarvittavat taidot ja välineet myös kantojen poistamiseen. Kannot vievät tilaa ja saattavat vaikeuttaa pihan käyttämistä.

”Kantojen jyrsiminen on kustannuksiltaan edullinen tapa kantojen poistamiseen”, Räsänen sanoo.

Kantojyrsimen avulla kannot jyrsitään paikoillaan puruksi, joten kantoja ei tarvitse kaivaa ylös ja kuljettaa kaatopaikalle. Kantojyrsimellä päästään ahtaisiinkin tiloihin eivätkä lähellä olevien rakenteet, kuten sokkelit, vaurioidu. Kantojyrsimen kumitelat eivät vahingoita nurmikkoa.

Kannon jyrsinnän jälkeen purun voi siistiä haravan ja lapion avulla. Puru sopii kompostiin tai sitä voi käyttää istutusten katteena pihassa. Kannon paikalle voidaan esimerkiksi istuttaa nurmikkoa, uusi taimi tai muita istutuksia.

”Piharakentamisen lisäksi kausityöt ja kunnossapito vaikuttaa pihan viihtyisyyteen ja käyttömukavuuteen. Keväällä poistamme hiekoitushiekat ja kesällä huolehdimme nurmialueista ja istutuksista. Syksyn lehdet poistetaan lehtipuhaltimien avulla ja talvikunnossapitoon kuuluvat auraaminen ja hiekoitus. Kulttuuriroskien keräämisestä pois huolehdimme ympäri vuoden”, Räsänen kuvailee.

kuva
Kuva: Vinyylitalo

Aidat viimeistelevät ilmeen

Piha-alueen ilmettä voi uusia paitsi viherrakentamisen keinoin myös uudistamalla aidat ja kaiteet. Vinyyli on nousemassa materiaalina varteenotettavaksi kilpailijaksi perinteiselle puulle.

”Vinyylistä voidaan valmistaa sekä aitoja että julkisivuja. Puurakenteet vaativat huoltoa, kun taas vinyyli on täysin huoltovapaa ja puuta kestävämpi materiaali”, kertoo yrittäjä Jukka Toivola Vinyylitalo Oy:stä.

Puupaneelin muotoon ja kuviointiin valmistetut vinyylielementit ovat läpivärjättyä ja UV-suojattua PVC:tä, joka kestää säänvaihteluita. Kanadan olosuhteissa kehitetty vinyyli kestää hyvin myös Suomen talvisia olosuhteita.

”Vinyylin väri ei haalistu eikä se hilseile maalatun puun tapaan, joten aita kestää kauniina vuosikymmeniä, kun puuaitojen käyttöikä on yleensä 10–15 vuotta. Elementeistä valmistettujen vinyyli- ja puuaitojen hankintahinta on suurin piirtein sama, mutta vinyyliaita kestää huomattavasti pidempään eikä sitä tarvitse maalata. Huolloksi riittää pesu painepesurilla”, sanoo Toivola.

Koko Suomen alueella toimivalta Vinyylitalolta on saatavilla noin kymmentä erilaista aitaelementtimallia, joiden värivaihtoehdot ovat valkoinen, hiekka ja vaaleanharmaa. Aitaelementtejä on saatavilla eri leveyksillä ja profiileilla. Suuremmalla tilausmäärällä elementit voidaan valmistaa myös täysin asiakkaan toiveiden mukaisesti.

”Asiakkaan otettua yhteyttä käymme paikan päällä katsomassa millainen kohde on ja otamme mitat. Aidat voidaan toimittaa asiakkaan toiveiden mukaan joko asennettuna tai ilman asennusta. Huhtikuulta marraskuulle kestävän sesongin aikana täytyy varautua pidempiin toimitusaikoihin asennettujen aitojen osalta. Aita-asioissa kannattaakin olla liikkeellä hyvissä ajoin, mieluiten jo edellisenä syksynä tai talvella”, kertoo Toivola.

Julkisivuelementtien värivalikoima kattaa useita kymmeniä sävyjä sekä useita erilaisia paneelimalleja. Julkisivujen osalta joissain kaupungeissa rakennussäädökset vielä hidastavat vinyylin käyttöä. Aitojen, kaiteiden ja julkisivujen lisäksi vinyyli sopii myös muihin piharakennuksiin.

”Vinyyliaitojen suosio kasvaa tasaisesti ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä”, Toivola sanoo.

Teksti: Merja Maukonen
Kuva: Unsplash

kuva">
Kuva: Vinyylitalo

Julkaistu: 04/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »