Energiatehokkuus
Ilmanvaihto

Tuloilmaikkunaventtiili esilämmittää korvausilman energiatehokkaasti ja vedottomasti

artikkelikuva: Tuloilmaikkunaventtiili esilämmittää korvausilman energiatehokkaasti ja vedottomasti

Nerokkaat Air-Termico -tuloilmaikkunaventtiilit ovat saaneet uuden entistäkin tehokkaamman ja helpommin asennettavan sukupolven, joka voidaan asentaa olemassa oleviin karmeihin ilman jyrsintää. Patentoitu ratkaisu tarjoaa samalla kertaa paremman sisäilman ja energiatehokkaan lämmön talteenoton ilman erillisiä ja kalliita lämmön talteenottolaitteistoja.

Tuloilmaikkunaventtiilien ansiosta kylmä tuloilma lämpenee ikkunoiden välissä ennen huoneeseen tuloaan. Sähköstaattinen ilmansuodatin poistaa tuloilmasta epäpuhtaat hiukkaset.

Helppo asennus

”Uusi Air Termico 1000 -tuloilmaikkunaventtiili on entistäkin matalampi, mistä huolimatta läpi virtaavan ilman määrää saatiin kasvatettua jopa 12 litraan sekunnissa. Uusi venttiili on vain noin 7 – 8 mm korkea. Näin venttiili mahtuu kapeampaankin ilmarakoon ylälistan alle, joten työstöä ei enää asennuksessa tarvita”, Dir-Air Oy:n/Air Termico Oy:n toimitusjohtaja Tapio Tarpio kertoo.

kuva
Dir-Air Oy:n/Air Termico Oy:n toimitusjohtaja Tapio Tarpio.

Uusi venttiilirakenne jää kokonaan piiloon ikkunapuitteiden väliin. Venttiilin kiinnitys puitteiden väliin tapahtuu yksinkertaisesti venttiilin runkoon sijoitetun magneetin voimalla, ilman ruuveja. Suodatinkaan ei tarvitse mitään erillistä kiinnitystä vaan suodatin vain painetaan paikoilleen, mikä tekee suodattimen vaihdosta helppoa.

Tuloilmaikkunaventtiili sopii painovoimaiseen ja koneelliseen poistoilmanvaihtoon sekä toimii myös pienillä alipaineilla.

Huomattava energiansäästö

Air Termico -tuloilmaikkunaventtiilit parantavat huomattavasti ikkunan energiatehokkuutta ja samalla huoneiston energialuokitusta. Korvausilma lämpenee hukkalämmön talteenotolla jopa 20 °C ja auringossa vieläkin enemmän. Tehokas takaisku estää lämpimän ilman takaisinvirtauksen.

Esilämmitetty tuloilma maksaa venttiilikulut takaisin säästyneinä lämmityskuluina 1 – 2 vuodessa.

”Voitimme Kuopiossa tehdyssä kaksi vuotta kestäneessä testissä lämmön talteenottokoneet peräti 31 prosenttia paremmalla hyötysuhteella vanhemmalla venttiilimallillamme. Uusi venttiilimalli on entistä tehokkaampi, mutta siitä ei ole vielä ehditty saada tarkkoja lukuja kenttätestauksessa”, Tarpio sanoo.

Uuden Air Termico 1000 -mallin suodatinpalkkeihin on vaihdettu uudenlainen säätöpelti, jolla sisään virtaava ohjaus saadaan ohjattua tiukasti ulkoikkunaa vasten. Ilman kierto tehostuu selvästi, kun se virtaa ohuena suihkuna ikkunapintoja pitkin.

Tuloilmaikkunaventtiili säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan, joten erillistä kesä/talvisäätöä ei tarvita. Uuden venttiilimallin ilmavirtaus on myös aiempaa laminaarisempi eli pyörteettömämpi, jolloin korvausilma saadaan venttiilin läpi entistä äänettömämmin. Normaaleilla käyttöilmanpaineilla venttiili on täysin äänetön.

kuva

Parempi sisäilma ja asumismukavuus

Tehokas ilmansuodatus ja esilämmitys parantavat myös huoneilman laatua. Samalla esilämmitys luo vedottoman asuinympäristön ja parantaa asumismukavuutta.

”Kun korvausilma on vedotonta, venttiilejä ei suljeta. Se on äärimmäisen tärkeää terveellisen sisäilman kannalta. Venttiilissä voi käyttää useammanlaisia ilmansuodattimia. Paras suodatin on käytännössä ollut sähköstaattisesti varattu kennosuodatin, jolla päästään jopa 99 prosentin suodatustehoon. Venttiilissä on suuri suodatinpinta-ala, jolloin otsapintanopeus voidaan pitää alhaisena ja suodatus tehostuu hiljaisemman ilmanvirtauksen ansiosta”, Tarpio toteaa.

Air-Termicon toimintaa on tutkittu jo pitkään omassa laboratoriossa ja toimivuus on todistettu myös ulkopuolisten tutkimuslaitosten, esimerkiksi VTT:n tutkimuksissa.

Lisätietoja: www.dir-air.fi

Teksti: Jari Peltoranta

Air Termico, video

Julkaistu: 06/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »