mainos_1061

Piha-alue (sähkölataus)

BLOGI

Miten hinnoittelen palvelun taloyhtiön asukkaille?

Kirjoittaja: Antti Hiekkanen

artikkelikuva: Miten hinnoittelen palvelun taloyhtiön asukkaille?

eParking.fi-palvelu toimii taloyhtiön työkaluna, kun autoileville asukkaille halutaan tarjota lataus- ja lämmityssähkö. eParking.fi-palvelun avulla sähkön käyttö voidaan hinnoitella käyttäjälle monella eri tavalla. Hinnoittelu voi perustua esimerkiksi yhdenvertaisuusperiaatteeseen, takaisinmaksuaikaan tai kulujen kattamiseen.

Blogissamme olemme aiemmin kertoneet (Case 1, Case 2), että eTolppa-järjestelmä taloyhtiöön maksaa halvimmillaan 300-400 euroa per autopaikka. Monissa taloyhtiöissä lämmityssähkö on kuulunut pysäköintipaikan vuokraan tai vastikkeeseen, sillä tähän mennessä ei ole ollut järkeviä keinoja osoittaa sähkön kulutusta suoraan käyttäjälle. Digitalisaation myötä sekin on nykyään mahdollista tehdä järkevillä kuluilla.

Yrityksemme historian aikana olemme mitanneet lämmitystolppien sähkönkulutusta ja dataa on kertynyt jo yli 10 vuoden ajalta. Kerätystä datasta olemme havainneet, että keskimääräinen autopaikan lämmitystolpan sähkönkulutus on noin 20-30 kWh kuukaudessa. Kesällä kulutus on luonnollisesti pienempää ja talvikuukausina kulutus taas nousee. Tämän kulutuksen jyvittäminen autopaikan kiinteään kuukausimaksuun on tietysti helppoa, mutta esimerkiksi polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käyttäjälle kiinteä kuukausimaksu on tarpeeton kulu. eTolppa-järjestelmän avulla autopaikan vuokra tai vastike voi siis jopa laskea.

eParking.fi-palvelussa voidaan muokata esimerkiksi:

  • sähkön hintaa lataajalle
  • sähkön hintaa lämmittäjälle
  • ilmaisten kilowattituntien määrää kuukaudessa, palveluittain
  • eko-ominaisuuden pakotus, palveluittain
  • kiinteän kuukausimaksun veloitushinta, palveluittain
  • kiinteän pysäköintipaikan vuokran määrän
  • tehorajoitus, palveluittain
  • ajastuksen maksimikesto, palveluittain

Näitä muokkaamalla luodaan käyttäjälle yleensä 2-3 palvelukorttia, joiden ominaisuudet ja hinnoittelu vaihtelevat eri käyttäjillä. Lisäksi on mahdollista määritellä, onko palvelu arvonlisäverollista vai -verotonta. eParking.fi-palvelu hyödyntää taloyhtiölle luotavaa maksunvälitystiliä eli rahaliikenteen ei tarvitse taloyhtiöiden kohdalla kulkea operaattorin kautta.

Tällöin käytetään eParking.fi-palvelun tilaajan verokantaa ja raha tuloutuu täysimääräisesti taloyhtiölle. Lisäksi palvelussa voidaan tulouttaa rahat eri osapuolille, esimerkiksi vuokra vuokranantajalle, sähkö sähkölaskun maksajalle ja latausmaksu laitteiden omistajalle. Taloyhtiöissä nämä ovat usein yksi ja sama taho.

Suosituimmat tavat eParking.fi-palvelun hinnoitteluun taloyhtiöissä ovat yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen hinnoittelu, totuttuun tapaan hinnoittelu sekä lataajien korkeampi laskuttaminen. Myös muita mahdollisia hinnoittelutapoja on olemassa.

Yhdenvertaisuus

  • kaikki sähkö laskutetaan käyttäjiltä kulutuksen mukaan samalla hinnalla
  • käytännön syistä luodaan lataus- ja lämmityspalvelut erikseen
  • ei eriteltyä tehorajoitusta palveluittain
  • ei ilmaisia kilowattitunteja tai sama määrä ilmaisia kilowattitunteja kaikille
  • ei eko-pakotusta

kuva

Totuttu tapa

  • lämmityssähkö kuuluu paikan kiinteisiin maksuihin eikä sitä veloiteta erikseen
  • lataussähkö laskutetaan käyttäjältä kulutuksen mukaan
  • latauspalvelussa voi laittaa sähköt aina tarvittaessa päälle, kun taas lämmitysajastuksen kesto riippuu ulkolämpötilasta
  • lataajalle voidaan antaa esimerkiksi 20 kilowattituntia “alennusta” joka kuukausi, koska hänkin maksaa pysäköintipaikan kiinteää maksua
  • lämmittäjälle asetetaan tehorajoitus ja eko-pakotus

kuva

Lataajat maksavat enemmän

  • tässä versiossa toimitaan pääsääntöisesti kuin edellisissä mutta lataajalle asetetaan eParking.fi-palvelussa kiinteä kuukausimaksu, jotta hän voi käyttää latausominaisuutta
  • tällä tavoin investointia saadaan nopeammin takaisin (Case 3)

kuva

eParking on taloyhtiön työkalu

Taloyhtiö voi myös päättää, haluaako se käyttää järjestelmän laskutusominaisuutta vai riittääkö pelkkä etähallinta ja mittaus pilvipalveluun. Tällöin sähkönkulutus mitataan ja rekisteröidään eParking-palveluun, ja isännöitsijällä tai muulla hallituksen sopivaksi katsomalla henkilöllä on pääsy katsomaan kulutuksia valitulla aikavälillä. Ilman laskutuspalvelua oleva ylläpitopalvelu on edullisempi.

eParking-palvelua käyttää jo yli 300 taloyhtiötä, joilla on vaihteleva määrä hidaslataus-/lämmitystolppia tai lataustolppia jopa 22 kW asti.

Kirjoittaja: Antti Hiekkanen

Julkaistu: 08/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »