mainos_1024

Energiatehokkuus
Ilmanvaihto
LVI

Sisäilmasto ja ilmanvaihtojärjestelmä kuntoon

artikkelikuva: Sisäilmasto ja ilmanvaihtojärjestelmä kuntoon

Koronapandemia on lisännyt kotona oleskelua, kun ihmiset tekevät yhä useammin etätöitä kotoa käsin. Sen myötä on herätty siihen, että asuntojen ilmanvaihto ei useinkaan riitä, kun kodeissa ollaan ympärivuorokautisesti paikalla. Myös lämpötilojen hallinta on monesti hankalaa.

VARSINKIN VANHEMMISSA rakennuksissa ollaan kaukana tämän päivän vaatimuksista niin ilman raikkauden kuin lämpötilojen energiatehokkuudenkin osalta. Heikko ilmanvaihto tuottaa väsymystä, päänsärkyä ja muita oireita, kun sisäilma ei vaihdu riittävästi eikä ilmansuodatus ole kunnossa. Jotakin pitäisi siis tehdä.

kuva
Vallox Oy:n tuotepäällikkö Juuso Nyström sanoo, että eri aikakauden kiinteistöissä on hyvin erilaisia ilmanvaihtoratkaisuja. Viime kädessä jokainen talo on yksilö, joten lähtötilanteet ja ratkaisutkin ovat yksilöllisiä. Yksiselitteistä joka paikkaan sopivaa pakettiratkaisua ei ole.
Kuva: Vallox Oy

Putkiremontin yhteydessä

Ilmanvaihtojärjestelmän remontti on varsin kallis urakka, jos se tehdään yksinään. Hintalappu laskee olennaisesti, jos ilmanvaihtojärjestelmä uusitaan putkiremontin yhteydessä. Kanavistot pitää joka tapauksessa avata vesijohtoputkia uusittaessa. On arvioitu, että peruskorjauksessa linjasaneerausten yhteydessä tapahtuva ilmanvaihtosaneeraus on noin 20–40 prosenttia edullisempi kuin erikseen tehty saneeraus.

”Eri aikakauden kiinteistöissä on hyvin erilaisia ilmanvaihtoratkaisuja. Viime kädessä jokainen talo on yksilö, joten lähtötilanteet ja ratkaisutkin ovat yksilöllisiä. Yksiselitteistä joka paikkaan sopivaa pakettiratkaisua ei ole”, Vallox Oy:n tuotepäällikkö Juuso Nyström toteaa.

Suomessa lähes miljoona kerrostaloasuntoa on edelleen varustettu painovoimaisella tai koneellisella poistoilmanvaihdolla. Parhaillaan käynnissä oleva putkiremonttibuumi koskee erityisesti 1970-luvulla rakennettua asuntokantaa. Näissä taloissa on perinteisesti huippuimurit katolla jäteilman ja erityisesti kosteuden poistoa tehostamassa märkätiloista ja keittiöistä.

Korvausilman saamiseen on näissä järjestelmissä kiinnitetty vähemmän huomiota, joten sisätiloihin syntyy helposti alipainetta, ja korvausilma tuleekin usein suurelta osin muualta kuin korvausilmaventtiileistä. Tyypillisesti suuri osa korvausilmasta imeytyy sisään hallitsemattomasti ikkunanraoista, rakenteiden vuotokohdista ja porraskäytävistä. Tämä heikentää olennaisesti sisäilman laatua.

Hukkalämpö talteen

Linjasaneerauksen yhteydessä on kannattavaa toteuttaa rakennukseen hukkalämmön talteenottojärjestelmä, jos sellaista ei ennestään ole. Järjestelmä maksaa itsensä takaisin alentuneina energiakuluina. Hallitussa tulo-poisto-ilmanvaihdossa tuloilma tulee lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtolaitteen kautta suodatettuna ja talvella lämmitettynä.

Uudet tehokkaat lämmöntalteenottolaitteet kykenevät lämmittämään tuloilman riittävän lämpimäksi lähes ympäri vuoden pelkästään poistoilman ilmaisenergialla, eikä tuloilman lisälämmitystä juurikaan tarvita.

Juuso Nyström on ollut kehittämässä Valloxin uusia Pureoilmankäsittelykoneita, jotka on varsinaisesti suunniteltu toimitilakäyttöön.

”Ne sopivat kerrostalokohteisiinkin, koska levylämmönvaihdin pitää eri ilmavirrat erossa toisistaan. Lisäksi kompaktit koneet voi jakaa lohkoihin, jolloin ne mahtuvat tavallisista ovista sisään asuntosaneerauskohteissakin”, Nyström sanoo.

”Uusien levylämmönvaihtimilla varustettujen ilmanvaihtokoneiden lämmön talteenoton hyötysuhde on korkea, noin 80 prosentin luokkaa. Kun laite ottaa 80 prosenttia hukkalämmöstä talteen, tarvitaan uutta lämpöä ainoastaan 20 prosenttia kokonaistarpeesta”, Nyström korostaa.

kuva
Kuva: Leanfil Oy

Huoneistokohtainen ilmanvaihto

Kerrostalojen ilmanvaihtosaneerausta pohdittaessa kannattaa ottaa harkintaan myös huoneistokohtaiseen ilmanvaihtoon siirtyminen. Se on mahdollista toteuttaa myös vanhempiin rakennuksiin.

”Asuntokohtainen säätömahdollisuus antaa myös enemmän mahdollisuuksia energiansäästöön.

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon ansiosta asukkaat voivat itse vaikuttaa ilmanvaihdon tehoon ja tuloilman lämpötilaan. Hajut eivät pääse leviämään asunnosta toiseen, eikä haitallista alipainetta muodostu. Tehokas tuloilman suodatus vähentää myös pölyn kulkeutumista sisälle. Lämmitetty tuloilma ja asukkaan mahdollisuus vaikuttaa ilmanvaihdon tehoon omassa asunnossaan lisäävät asumistyytyväisyyttä.

Asuntokohtainen säätömahdollisuus antaa myös enemmän mahdollisuuksia energiansäästöön. Lyhyet kanavat ja energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet mahdollistavat puhaltimien pienen sähkönkulutuksen.

Huolehdi huollosta – muista suodattimet

Aina pitää muistaa, että ilmanvaihtolaitteet tarvitsevat säännöllistä ja ohjeenmukaista huoltoa.

”Ilmanvaihdon huolto on laitehuoltoa, ilmanvaihtokanavien puhdistusta, mittaus- ja säätötyötä. Kaikkien täytyy olla kunnossa, jotta ilmanvaihto toimii oikein. Suodattimet pitää vaihtaa ohjeiden mukaisilla aikaväleillä. Nämä vaikuttavat huollon kokonaiskuvaan. Likaisten suodattimien vaihto ajallaan on tärkeä yksittäinen ilmastointilaitteiden huoltotoimenpide. Suosittelemme, että suodattimet vaihdetaan 1–2 kertaa vuodessa riippuen kohteesta ja sen sijainnista”, Leanfil Oy:n toimitusjohtaja Samu Pöri toteaa.

Pöri on yhdessä Leanfil Oy:n Tommi Lustigin kanssa kehittänyt uudenlaisen ekologisen Leanfil-pussisuodattimen. Pussisuodatin on maailman yleisin teollisuudessa ja yleisilmanvaihdossa oleva suodatintyyppi.

kuva
Kuva: Leanfil Oy

Ekologinen pussisuodatin

”Koko idea lähti omasta työstämme, kun vaihdoimme perinteisiä pussisuodattimia. Aloimme miettiä, että ei ole järkevää heittää pussin suussa olevaa metallikehystä aina sekajätteeseen pussin mukana. Oikein kierrätettynä pussiosa kuuluisi energiajätteeseen ja kaksi kiloa painava metallikehys metallinkeräykseen. Samalla pohdimme, miksi hyvä kehys pitäisi ylipäätään heittää pois.”

Ongelman ratkaisuksi miehet keksivät uudenlaisen tuotteen pussisuodatinmarkkinoille. Siinä suodatinosa voidaan helposti irrottaa kehyksestä, ja samaa kehystä voidaan hyödyntää jopa koko ilmastointikoneen elinkaaren ajan.

”Lanseerasimme Leanfil-pussisuodattimen tämän vuoden maaliskuussa ja olemme vieneet sitä eteenpäin huoltopuolen ohessa. Se on saanut paljon kiinnostusta, ja asiakkaat ovat todenneet, että tämä on järkihomma, koska se vähentää jätettä ja nopeuttaa asentajan suodattimenvaihtotyötä”, Pöri sanoo.

Leanfil-pussisuodattimien materiaali on synteettistä, patentoitua NanoWave -kangasta, jonka on valmistanut maailman johtava suodatinmateriaalien valmistaja. Materiaalissa on aaltomainen rakenne, minkä ansiosta kankaassa on pinta-alaa jopa kaksinkertainen määrä tavalliseen suodatinkankaaseen verrattuna. Siksi suodatin pystyy myös ottamaan enemmän epäpuhtauksia vastaan.

”Suodatinkankaan suuremman pinta-alan ansiosta painehäviö on tavallista suodatinta alhaisempi, mikä tarkoittaa pienempää energiankulutusta suodattimen elinkaaren aikana. Nanowave-suodatinkankaalla on myös hyvä mekaaninen kestävyys”, Pöri kertoo.

Teksti: Jari Peltoranta

Julkaistu: 11/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »