mainos_1061

Automaatio
Energiatehokkuus
Sähkösaneeraus

Aurinkosähkön ja automaation mahdollisuudet

Rakennuksen sähkösaneeraus edessä taloyhtiössä?

artikkelikuva: Aurinkosähkön ja automaation mahdollisuudet

Kokonaisvaltainen taloyhtiön sähköremontti on ainoa tapa varmistaa kiinteistön turvallisuus, jos vanhojen sähköjen yleiskunto sitä vaatii.

SÄHKÖSANEERAUS TEKEE kiinteistöstä nykyaikaisen ja turvallisen. Vanhoja sähköjärjestelmiä ei ole mitoitettu nykyajan tarpeisiin, ja maadoitus puuttuu usein kokonaan.

Jos päädytään saneeraamaan koko sähköjärjestelmä, se uudistetaan kokonaisvaltaisesti sisältäen johdotuksien vaihtamisen, uudet sähkökalusteet ja nykyaikaisen sähkökeskuksen asennuksen. Turvallisuuden lisäksi tärkeä osa sähkösaneerausta on järjestelmän modernisointi tämän päivän käyttötottumuksia ja tarpeita vastaavaksi.

Sähköjärjestelmän käyttöikä on keskimäärin 20–40 vuotta. Jo 30 vuotta vanhan sähköjärjestelmän komponentit, johdot ja liitokset alkavat olla jo kuluneet ja 40-vuotiaassa sähköjärjestelmässä on jo merkittäviä ja akuutteja sähköpalo- ja sähköiskuriskejä.

Aurinkosähkö käyttöön

Sähkösaneeratessa taloyhtiön on mahdollista ottaa aurinkosähkö käyttöön. Taloyhtiössä voi tuottaa aurinkosähköä eri tavoin. Yleisintä on, että taloyhtiö omistaa ja ohjaa järjestelmää ja hyödyntää tuotannon kiinteistösähkön kulutuksessa. Kiinteistösähköä on esimerkiksi hissien, ilmastoinnin, yhteisten tilojen valaistuksen ja taloyhtiösaunan käyttämä sähkö.

Nykylainsäädännön puitteissa aurinkosähkön jakaminen osakkaiden käyttöön vaatisi taloyhtiöiltä sähkömittariremontin, koska taloyhtiön olisi siirryttävä ns. takamittarointiin. Tarvittavat älykkäät sähkömittarit, jotka mahdollistavat aurinkosähkön tuotannon laskennallisen jakamisen asukkaiden omaan käyttöön on jo olemassa, mutta tämän hetkinen lainsäädäntö estää tämän ns. hyvityslaskennan.

”Kiinteistöautomaation avulla voidaan säästää energiaa ja parantaa asumismukavuutta.

Aktiivinen aurinkoenergian talteenotto tapahtuu aurinkokeräimillä, jotka liitetään rakennuksen lämmitysjärjestelmään tai aurinkopaneeleilla, joista saatu sähkö voidaan liittää osaksi kiinteistön sähköverkkoa. Aurinkolämpöä voidaan hyödyntää myös passiivisesti suuntaamalla rakennus ja sen ikkunat oikein jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa.

Asuinkerrostalon aurinkosähköjärjestelmä liitetään yleiseen sähköverkkoon. Aurinkopaneelien tuottama tasasähkö muunnetaan 230 voltin vaihtosähköksi. Siitä tarvittava osa hyödynnetään itse kiinteistössä, jolloin se korvaa osan ostosähköstä. Aurinkosähköpaneelit voidaan kiinnittää rakennukseen pintaasennuksena tai upottaa seinä- tai kattorakenteisiin. Järjestelmä voidaan asentaa joko jälkikäteen tai saneeraushankkeiden ja uudisrakentamisen yhteydessä, jolloin arkkitehti voi suunnitella ne kiinteäksi osaksi rakennusta.

Automaatio avuksi

Sähköjenkin osalta taloyhtiötä on mahdollista automatisoida. Automaatiolla voidaan tarkoittaa monia eri asioita. Rakennuksissa on ollut jo pitkään jonkinasteista automaatiota esimerkiksi lämpötilan ja valaistuksen ohjauksessa. Tyypillisesti kuitenkin kiinteistöautomaatiojärjestelmällä tarkoitetaan koko rakennuksen taloteknisiä järjestelmiä säätävää järjestelmää, johon ei ole liitetty yksittäisen huoneiston toimintoja.

Kiinteistöautomaation avulla voidaan säästää energiaa ja parantaa asumismukavuutta.

Markkinoilla on paljon erilaisia ja eritasoisia järjestelmiä ja vaihtoehtojen määrä on suuri. Taloyhtiön kannattaa pyytää hankintaan apua puolueettomalta asiantuntijalta.

Rakennuksen rakenteeseen asennettaville järjestelmille paras asennushetki on muun saneerauksen yhteydessä. Automaatiojärjestelmän hankintaa tai laajennusta on hyvä miettiä sähkösaneerauksen yhteydessä, jolloin valitaan järjestelmät ja laitteet vuosikymmeniksi eteenpäin. Tyypillisesti automaatiojärjestelmä lisää urakan kokonaiskustannuksia vain hieman, ja järjestelmä maksaakin itsensä nopeasti takaisin säästyneinä energiakustannuksina lisäten samalla käyttömukavuutta.

Lähteet: Tukes, Motiva, ymparisto.fi

Teksti: Esa Pesonen
Kuva: Pixabay

Julkaistu: 11/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »