mainos_1024

Julkisivut
Märkätilat
Yhteiset tilat

Tiili-, kivi- ja laattarakenteet tuovat taloihin laatua ja lujuutta

artikkelikuva: Tiili-, kivi- ja laattarakenteet tuovat taloihin laatua ja lujuutta

Erilaiset tiilet, laatat ja luonnonkivet antavat suunnittelijoille mahdollisuuden toteuttaa näyttäviä ja monipuolisia rakenneratkaisuja niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Tiilet ja kivet ovat tunnetusti varsin pitkäikäisiä rakennusmateriaaleja.

Suomessa rakennettiin paljon tiilikerrostaloja 1900-luvun alkupuoliskolla. Betonielementtien käyttö paljolti syrjäytti tiilet kerrostalorakentamisessa 1970-luvulla, mutta elementtitalojen julkisivut ovat sittemmin monesti tarvinneet perusteellisia korjaustöitä. Useita taloja on jo jouduttu purkamaankin.

”Oikealla tavalla toteutetut ja huolletut tiilirakennukset ovat lähes ikuisia. Uskon vahvasti, että tiilirakentaminen taas yleistyy Suomessa”, sanoo arkkitehti Pauli Siponen AVARRUS Arkkitehdit Oy:stä.

Helsinkiläinen AVARRUS on muun muassa suunnitellut Oulunkylään Muurarimestari-asuintalon, johon tulee massiivinen tiilirunko ja useita tiilirakentamiseen liittyviä erikoisratkaisuja. Talon rakennustyöt alkoivat kesällä 2022.

”Uudisrakennushanke on osa Helsingin kaupungin ’Kehittyvä kerrostalo’ -ohjelmaa. Siinä toteutetaan massiivitiiliseinäinen asuintalo, joka pyritään saamaan mahdollisimman helpoksi huoltaa”, Siponen selvittää.

Hänen mukaansa tiili ei saisi olla rakennuksissa pelkästään kuori, joka peittää muista materiaaleista tehtyjä ulkoseiniä.

”Kun talo halutaan rakentaa pitkäikäiseksi, massiivinen tiilirunko on järkevä ratkaisu. Rakenne itsessään on jo kestävä. Lisäksi pienistä osista koostuvan seinän mahdollisia vaurioita voidaan helposti korjata.”

kuva

Vankkoja tiiliseiniä

Oulunkylässä asuinrakennuksen runko rakennetaan punatiilisestä reikätiilestä pääosin kahden kiven paksuisena.

”Kadun puolella paksuus on kaksi ja puoli kiveä. Valkotiilinen kuorikerros on ajateltu niin sanotuksi uhrikerrokseksi, joka voidaan tarvittaessa uusia purkamalla ainoastaan päällimmäinen kerros”, Siponen täsmentää.

”Tiilijulkisivun on tarkoitus toimia ainakin sata vuotta, minkä jälkeen pintakerros voidaan muurata uudestaan. Sitten talo kestää taas käytössä ainakin toiset sata vuotta.”

”Kun talo halutaan rakentaa pitkäikäiseksi, massiivinen tiilirunko on järkevä ratkaisu.

”Porrashuoneiden ja kerhotilojen seinissä näkyy puhtaaksimuurattua tiilipintaa talon sisällä. Asuntojen sisäpinnat on tasoitettu ja rapattu, koska rakenteen tulee olla riittävän tiivis.”

Muurarimestari-talon väliseinät ja välipohjat päädyttiin tekemään betonista, muun muassa ääneneristävyyden parantamiseksi.

Taloon on suunniteltu kolmelle sivulle parvekkeet, jotka osaltaan suojaavat julkisivuja sään vaikutuksilta. Samalla parvekkeet lisäävät asumisviihtyvyyttä. Entisajan tiilitaloissa parvekkeita oli tyypillisesti vähemmän.

Moni-ilmeisyyttä tiilillä ja kivillä

Nykyrakentamisessa ei ole kovin usein toteutettu tiilirakenteisia ilmanvaihtohormeja, mutta Muurarimestari-taloon sellaiset rakennetaan. Taloon tulee myös painovoimainen ilmanvaihto, joka on varmatoiminen ja energiaa säästävä ratkaisu.

”Perinteinen tiilirakenteinen hormi on hyvä esimerkiksi äänenvaimennuksen kannalta. Samalla voidaan hyödyntää tiilen kosteudensitomiskapasiteettia”, Siponen perustelee.

”Tiili myös varastoi lämpöä. Kesäaikaan rakennuksen tiilikuori lämpenee, kun taas talvella radiaattorit pitävät kuorta lämpimänä.”

Siposen mielestä tiilien modulaarisuus on arkkitehtien näkökulmasta myönteinen ominaisuus, joka tuo paljon uusia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia rakennussuunnitteluun.

”Tiiliä on montaa kokoa, ja laadunvarmistus ja mittatarkkuus ovat kehittyneet. Tiilistä voi tehdä vaikkapa reliefejä.”

”On myös käsinlyötyjä tiiliä, jotka tuovat rustiikkisuutta talojen ilmeeseen. Tiilipintoihin saadaan vaihtelevuutta ja moni-ilmeisyyttä”, Siponen muistuttaa.

Pitkään kestävät talot ovat myös ympäristöystävällisiä, mikä nykyisin on olennainen kysymys.

”Olisi hyvä, jos myös luonnonkivien käyttö rakentamisessa yleistyisi. Esimerkiksi kova graniitti on kestävä materiaali”, vakuuttaa Siponen.

”Monesti luonnonkiveä käytetään esimerkiksi perustusten kivisokkeleissa. Myös liuskekivikatot ovat hyviä tuotteita, kunhan aluskatteet tehdään kunnolla.”

kuva

Isot laatat suosittuja

Myös laatat ovat pitkäikäisiä rakennustuotteita. Monesti niitä asennetaan asuntojen kylpyhuoneisiin, olohuoneisiin ja keittiöihin.

Laatta-asiantuntija Aleksi Mesiranta Vehoniemen Laattamyymälä Oy:stä kertoo, että laattoja toimitetaankin paljon suoraan kuluttajille ja yrityksille.

”Merkittäviä laattojen käyttäjiä ovat myös hotellit, kauppakeskukset ja toimistotalot. Hotelleissa laattoja tyypillisesti asennetaan kylpyhuoneiden lisäksi muun muassa aulatiloihin – niin lattioihin kuin seiniinkin.”

”Nykyisin yhä enemmän laattoja tarvitaan myös esimerkiksi omakotitalojen olohuoneiden ja muiden kuivien tilojen lattioihin”, Mesiranta toteaa.

Hänen mukaansa varsinkin isokokoiset laatat ovat tänä päivänä suosittuja.

”Monesti halutaan isoja ja näyttäviä pintoja, jotka jäljittelevät esimerkiksi erilaisia luonnonmateriaaleja. Laattapinta voi näyttää vaikkapa marmorilta, kalkkikiveltä tai luonnonkiveltä. Myös pienempien rustiikkityylisten laattojen kysyntä on viime aikoina lisääntynyt.”

”Toisinaan hotellikäytössä tarvitaan pienempikokoisia laattatyyppejä, joita ei välttämättä ole saatavissa vakiona. Voimme kuitenkin teettää tietyistä laatoista pienempiä kokoja, jolloin laatat leikkautetaan tehtaalla sopiviksi”, Mesiranta mainitsee.

”Laatat ovat ekologisia ja pitkäikäisiä tuotteita.

Laatta kestää käyttöä

Oikeiden laattatyyppien valinnassa voidaan käyttää apuna suunnittelupalvelua.

”Kuluttajille Vehoniemen Laattamyymälä laatii 3D-mallinnuskuvia kylpyhuoneista, jolloin tilan lopullinen ilme nähdään jo ennen ostopäätöksen tekemistä”, sanoo Mesiranta.

”Monet asiakkaat ovat ennalta etsineet laattamalleja internetistä ja tietävät jo valmiiksi, millaisia laattoja haluavat. Usein toivotaan viimeisten trendien mukaisia laattatyyppejä, mutta toisinaan etsitään myös tavallista rohkeampia ratkaisuja”, arvioi Mesiranta.

Hänen mukaansa laatat ovat hyvä pintaratkaisu, koska ne ovat ekologisia ja pitkäikäisiä tuotteita. Ne kestävät kovaakin käyttöä ja soveltuvat teknisesti monenlaisiin asennuskohteisiin.

”Erityisen lujia ovat varsinkin kuivapuristelaatat. Ne kestävät kovaa kuormitusta ja sopivat asennettaviksi jopa autoliikkeiden lattioihin.”

Keraamisten laattojen puhtaanapito on helppoa, sillä niiden imukyky on erittäin matala. Niinpä lika ei imeydy laattoihin.

”Keraamisten laattojen huoltoon riittää pelkkä siivous. Laattakokojen kasvun ansiosta saumoja tulee vähemmän, mikä myös helpottaa siivousta. Laatat ovat lisäksi nykyään yleensä mitallistettuja, jolloin saumasta tulee erittäin huomaamaton ja kapea.”

”Laatoissa tulee ottaa huomioon tilaan vaadittava liukuesteluokitus, jotta lattia sopii käyttötarkoitukseensa ja on turvallinen”, Mesiranta huomauttaa.

Laatta on ympäristöystävällinen rakennusmateriaali, jonka elinkaarikin on pitkä. Laattojen valmistuksessa käytetään myös kierrätysmateriaaleja.

”Lisäksi laatoitetun tilan ilme säilyy, koska laattoja ei juuri tarvitse vaihtaa. Laattojen pinta ei kulu, eivätkä laatat haalistu auringossa”, korostaa Mesiranta.

Teksti: Ari Mononen

Julkaistu: 01/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »