Kiinteistöhuolto
Piha-alue
Vahinkosaneeraus (tuholaishyönteiset ja -jyrsijät)
Yhteiset tilat
Tuholaisia taloyhtiössä?
Kotiin ilmestyneet hyönteiset ja rakenteissa lymyilevät jyrsivät ovat epämiellyttäviä seuralaisia, ja onkin sekä taloyhtiön että asukkaan edun mukaista ratkaista tuholaisongelma ripeästi. Torjunta-alan ammattilaisen avulla tuholaisista pääsee eroon nopeasti ja tehokkaasti.
Tavallisimpia kotien kutsumattomia vieraita ovat sokeritoukat ja paperitoukat sekä tekstiilituholaisista turkiskuoriaiset. Syöpäläisistä lutikat ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomessa. Elintarviketuholaisista useimmiten tavataan riisihäröjä ja keittiökoisia, kun taas torakoita tavataan aiempaa harvemmin. Hyönteisten lisäksi taloyhtiöissä havaitaan jyrsijöitä, jotka rapistelevat rakenteissa ja voivat aiheuttaa suuriakin vahinkoja.
Isännöitsijä saa yleensä tiedon taloyhtiöön majoittuneista tuholaisista asukkaan ilmoittaessa tuholaishavainnoista. Isännöitsijä voi madaltaa ilmoittamisen kynnystä luomalla taloyhtiöön luottamuksellisen suhteen ja rohkaisemalla ottamaan yhteyttä aina, kun jokin mietityttää.
Kodin sisätiloihin asettuneet hyönteiset voivat aiheuttaa asukkaissa voimakkaita tunteita, vaikka kutsumaton vieras olisi vaaraton. Ilmoittamista saatetaan arastella häpeän vuoksi tai kustannukset pelottavat. Tuholaisista ilmoittaminen on tärkeää, jotta ongelmaan voidaan puuttua nopeasti, sanoo yrittäjä Sanna Oinonen Tuholaistorjunta Täystuho Oy:stä.
Täystuho tarjoaa kattavia tuholaisten torjuntapalveluja laajalla toimialueella. Palvelutarjontaan kuuluvat ennaltaehkäisevät torjuntapalvelut sekä akuutit torjuntapalvelut. Täystuho antaa tilannetta kartoittaessaan toimenpidesuositukset sekä torjuntapalveluiden hinta-arvion, joten kustannukset eivät pääse yllättämään.
Tukesin hyväksyntä takaa torjujan pätevyyden
Tuholaisten torjunnassa ensimmäisenä askeleena on lajinmääritys, jotta torjunnassa onnistutaan eikä ongelma pääse leviämään muihin asuntoihin. Lajintunnistuksen tueksi isännöitsijä voi pyytää asukasta ottamaan tuholaisista kuvan ja kuvailemaan tarkemmin havaintojaan. Kuvat voi välittää torjunta-alan ammattilaiselle, joka määrittää lajin ja suosittelee oikeanlaisia toimenpiteitä.
Isännöitsijän ei tarvitse olla tilanteessa yksin, vaan meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tarjoamme maksuttoman konsultoinnin ja autamme suunnittelemaan oikein mitoitetut torjuntatoimenpiteet. Akuutit torjuntapalvelut suunnitellaan aina tapauskohtaisesti riippuen torjuttavasta lajista ja tuholaisten esiintymisen laajuudesta, Oinonen kertoo.
Tuholaisongelman laajuudesta ja tuholaislajista riippuen torjunta-alan asiantuntija voi opastaa asukasta tai kiinteistönhoitajaa tekemään ensimmäiset toimenpiteet. Jos omatoiminen torjunta ei tehoa tai ei ole tilanne huomioiden mahdollista, torjunta-alan palveluntarjoajilta löytyy järeämpiä aseita ongelman ratkaisemiseksi.
Kiinteistöhuolto voi toimia tuholaistorjujan yhteistyökumppanina kemikaalilaki huomioiden. Kemikaalilaki säätelee torjunta-alaa. Tuholaistorjuntaa ammattimaisesti tekevien yritysten tulee olla Tukesin (Turvallisuus- ja kemikaaliviraston) torjunta-alan yritysrekisterissä, ja tuholaistorjuntaa suorittavilla henkilöillä tulee olla voimassa oleva tuholaistorjujan tutkinto.
Tukesin pätevyysvaatimukset täyttävä tuholaistorjuja tuntee biosidivalmisteet ja muut torjunnassa käytettävät kemikaalit sekä välineet ja osaa käyttää niitä mahdollisimman turvallisesti ja tehokkaasti, sanoo Oinonen.
Lue lisää tuholaisten torjuntapalveluista ja ennaltaehkäisystä osoitteessa: www.taystuho.fi
Teksti: Merja Maukonen
Julkaistu: 01/2024