mainos_1061

Märkätilat (kylpyhuoneet)

BLOGI

Seinä-wc-asennuksien aiheuttamat vesivahingot

Kirjoittaja: Marko Polvi

artikkelikuva: Seinä-wc-asennuksien aiheuttamat vesivahingot

Huolimattomien seinä-wc-asennuksien aiheuttamat vesivahingot on hiljattain nostettu mediassa esiin. Rakennuksissa oleva talotekniikka, sen ikääntyminen sekä talotekniikkaan liittyvät asennusvirheet yleisesti kytkeytyvät ikäviin tapahtumiin, sillä ne usein aiheuttavat vesivahingon.

Ympäristöministeriön asetuksessa vesi- ja viemärilaitteistoista vesilaitteiston käyttövarmuudelle on asetettu suunnitteluvaatimus, missä mahdollisten vesivuotojen havaittavuus sekä vesijohtojen ja -laitteiden tarkastettavuus, korjattavuus ja vaihdettavuus on huomioitava kohteen suunnittelussa. Tämä vaatimus pätee kaikkiin vesijohto- ja vesilaiteasennuksiin.

Kylpyhuoneen kosteustekninen rakenne on myös suunniteltava kohteen mukaan toimivaksi sekä tilan käyttäjän on ymmärrettävä erilaisten rakenteiden ja asennusten rajoitteet vedenkäytön osalta. Kylpyhuoneessakin on useita laitteita, kalusteita ja läpivientejä, joita ei tule rasittaa suoralla vesisuihkulla. Mahdolliset vuodonilmaisimet ja niiden sijoittaminen oikeisiin paikkoihin voi, rakenteesta riippuen, olla osa ennaltaehkäisyä, jolla pyritään minimoimaan syntyviä vahinkoja, mikäli järjestelmät pettävät tai niitä väärinkäytetään.

Seinä-wc on lähtökohtaisesti ihan yhtä turvallinen vaihtoehto, kuin mikään muukaan vettä käyttävä wc-istuin – se on hyvin suojattu, kestää kuormitusta, on erittäin pitkäikäinen käytössä ja helpottaa tilan ylläpitoa ja siivousta. Suomessa käytettyihin asennusmenetelmiin sovitetut mallit lisäävät asennusturvallisuutta vesiliitäntöjen osalta, jotka Suomen markkinoille suunnatuissa malleissa tehdään huuhtelusäiliön sisällä, jolloin mahdolliset vuodot putkiliitosten osalta ohjataan huuhtelusäiliöön. Seinä-wc-elementtien huuhtelutekniikkaan on sisäänrakennettu ylivuotomekanismi, mikä ohjaa säiliön sisällä tapahtuvassa vikatilanteessa vuotoveden wc-istuimeen ja sitä kautta suoraan viemäriin estäen veden pääsyn rakenteisiin.

Suomen LVI-liitto, SuLVI ry

Tuotteiden valmistusmateriaaleihin ja -menetelmiin kannattaa tuotevalinnoissa kiinnittää huomiota. Muovimateriaalien kirjo on laaja ja esimerkiksi eri muovilaaduilla on pitkäikäisyyden kannalta vaihtelevia ominaisuuksia. Yhdestä kappaleesta valettu saumaton säiliö on turvallisempi kuin saumallisena valmistettu huuhtelusäiliö.

Seinä-wc-elementeistä löytyy myös vaihtoehtoja seinärakenteisiin upotettavista malleista, joissa huuhtelusäiliön ympärillä on vuodonilmaisukaukalo, joka estää vuodot seinärakenteisiin sekä ohjaa mahdollisen vuotoveden kylpyhuoneen puolelle näkyviin. Seinä-wc:n vesiliitokset sekä huuhtelukoneisto on huollettavissa huuhtelupainikkeen kautta eli vikatilanteessa ei suinkaan seinärakennetta tarvitse purkaa, vaan huoltotyö tehdään siististi painikkeen kautta.

Asennusvirheiden ehkäisyyn auttaa asentajien ammattitaidon kasvattaminen. Geberit kouluttaa aktiivisesti asentajia sekä kehittää seinä-wc-tekniikkaa entistä helpommin asennettavaksi. Seinä-wc-tekniikka ei ole mitään uutta – niitä on asennettu jo 1950-luvulta lähtien sekä ovat wc-tekniikan tulevaisuus.

Marko Polvi
Head of Product Management Finland
Geberit Oy
Suomen LVI-liitto SuLVIn aktiivi

Julkaistu: 03/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »