Energiatehokkuus
Vastuulliset eristystuotteet tuovat myös säästöjä
Oikein mitoitetulla ja toteutetulla talotekniikkaeristyksellä on tärkeä merkitys rakennuksen käyttäjien terveydelle, turvallisuudelle sekä asumismukavuudelle. Eristevalinnalla voidaan vaikuttaa rakennuksen energiatehokkuuteen ja edistää vastuullista rakentamista.
Pelkkä rakennusten eristäminen itsessään pienentää hiilidioksidipäästöjä vähentämällä rakennusten lämmityksestä ja viilentämisestä syntyviä päästöjä jopa 40 prosenttia.
Huolella suunniteltu ja toteutettu talotekninen eristäminen säästää energiaa ja suojelee rakenteita. Fiksut eristysratkaisut myös maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti rakennuksen elinkaaren aikana, niin energiataloudessa kuin kunnossapidossakin.
Energiankulutuksen pienentäminen näkyy rakennuksen käyttökustannuksissa merkittävinä säästöinä, toteaa Paavo Seppänen, Isoverin Teknisten eristeiden aluemyyntipäällikkö.
Isoverin taloteknisten eristysratkaisujen valikoima osoittaa, että on mahdollista tarjota korkea lämmöneristävyys vähäisillä ympäristövaikutuksilla. Isoverin tehokkaat eristysmateriaalit valmistetaan suurelta osin kierrätysraaka-aineista, niitä valmistetaan paikallisesti ja tuotteilla on M1-sisäilmaluokitus.
EPD-edelläkävijä
Elinkaarenaikaiset ympäristövaikutukset ovat tärkeitä kriteereitä rakennusmateriaalien valintoja tehtäessä. Myös rakennusten hiilijalanjäljen laskennan apuna käytetään materiaalien osalta verifioituja ympäristöselostetietoja.
Ympäristöseloste, eli EPD (Environmental Product Declaration) on elinkaariarviointiin perustuva standardoitu keino esittää tuotteen ympäristövaikutukset läpinäkyvästi, luotettavasti ja vertailukelpoisesti. EPD on kolmannen osapuolen todentama ja huomioi tuotteen koko elinkaaren raaka-aineiden hankinnasta aina tuotteen loppusijoitukseen saakka. Laadintaa ohjaavat standardit ISO 14025 ja EN 15804.
Saint-Gobain -konsernilla on yli 1 400 kolmannen osapuolen varmentamaa EPD:tä.
Myös suunnittelijapuolella kysytään EPD:stä koko ajan enemmän – monet suunnittelijat ovat tässä suhteessa valveutuneita.
Kierrätyslasin ykköshyödyntäjä
Saint-Gobain haluaa minimoida neitseellisten raaka-aineiden käyttöä; Isoverin tehtailla Hyvinkäällä ja Forssassa kierrätyslasia on hyödynnetty lasivillan valmistuksessa jo 1980-luvulta lähtien.
Saint-Gobain Finland Oy on Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä. Lasivillan valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista enimmillään 85 % on kierrätyslasia, toteaa Seppänen.
Suomalaisten kierrättämät lasipullot ja purkutalojen ikkunalasit päätyvät esimerkiksi ilmanvaihtokanavien eristeeksi ISOVER CLIMCOVER Roll -tuotteen muodossa.
Biokaasu ankkuroi tuotannon
Saint-Gobain myös parantaa tehtaiden energiatehokkuutta jatkuvasti – uusiutuvan energian hyödyntämistä unohtamatta. Forssan tehtaalla osa maakaasusta korvattiin paikallisesti tuotettavalla biokaasulla jo 2010.
Olemme saaneen biokaasua paikalliselta tuottajalta omaa putkea pitkin ja pystyneet nostamaan käyttöastetta tarpeen mukaan. Vuonna 2025 tehdas siirtyy kaasun osalta kokonaan biokaasun käyttöön.
Eristystuotteiden tuotantoprosessissa syntyvän jätteen määrää pyritään aina minimoimaan ja syntyvän jätteen määrää mitataan jatkuvasti.
Prosessijätteestä yhä suurempi osa voidaan kierrättää takaisin prosessiin tai muiden konsernin tuotteiden raaka-aineeksi, toteaa Seppänen.
Samaan rekkaan nelinkertainen lasti
Myös pakkauksilla on roolinsa hiilijalanjäljen pienentämisessä. Seppänen kertoo, että eristystuotteiden pakkaamisessa voidaan hyödyntää pakkaustekniikkaa, joka mahdollistaa eristeiden puristamisen noin yhteen neljäsosaan eristeen alkuperäisestä tilavuudesta.
Isover-eristeitä saadaan kuljetettua yhdellä kertaa jopa neljä kertaa enemmän kuin perinteistä mineraalivillaa.
Puristepakkaus vähentää kuljetuskaluston tarvetta ja kuljetuksista aiheutuvia ilmastopäästöjä. Tehokas pakkaustekniikka vähentää lisäksi muun pakkausmateriaalin ja kuljetuslavojen tarvetta, lisää Seppänen.
Lisätietoja: tekniset.isover.fi
Teksti: Sami J. Anteroinen
Julkaistu: 09/2024