Automaatio
Energiatehokkuus

Vedensäästöllä on vaikutusta

Helppokäyttöinen vesitehokkuuspalvelu keventää energiakustannuksia ja ohjaa kohti vastuullisempaa vedenkäyttöä

artikkelikuva: Vedensäästöllä on vaikutusta

Veden jakelun, lämmityksen ja jätevesijärjestelmän kustannukset muodostavat yhden kiinteistönhallinnan suurimmista kulueristä. Taloyhtiön vedenkulutustavat ja vedenkäytön ongelmakohdat selvittämällä vedestä aiheutuvia kuluja on mahdollista pudottaa nopeasti jopa 30 %.

Vesi on rajallinen luonnonvara, jonka kysyntä kasvaa jatkuvasti. Motivan Kestävä vedenkäyttö -tutkimuksen mukaan suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa vettä 130 litraa päivässä. Maailman vesivarantojen ehtymisen, ilmastonmuutoksen etenemisen ja pilviin kivunneiden energiakustannusten takia tarve veden säästämiselle on ajankohtaisempaa kuin koskaan, mutta vain harvassa taloyhtiössä tiedetään, mistä oma vedenkulutus nykyisellään muodostuu.

Vedenkäyttöön liittyvien tottumuksien ja tapojen lisäksi taloyhtiöiden tyypillinen vedenkulutuksen lisääjä on huomaamatta jäänyt vesivuoto. Vuotojen merkitystä ei tule vähätellä: vesitehokkuusyhtiö Smartvattenin mukaan 50 % asuinrakennuksista koki vuoden 2022 aikana vähintään yhden vesivuodon.

kuva

Paljain silmin vaikeasti havaittavat mutta vedenkulutuksen kannalta merkittävät vuodot jäävät asukkailta ja manuaalista mittaustyötä tekevältä huoltohenkilökunnalta usein havaitsematta. Tämä kasvattaa turhaa vedenkulutusta keskimäärin 1,7 litralla minuutissa. Hukkaan valuva vesi nostaa kuukausittaisia kuluja jopa 1 000 eurolla – puhumattakaan kiinteistölle aiheutuvista vahingoista ja niiden korjaamisesta.

Pienillä muutoksilla merkittäviä säästöjä

Vedenkulutusta tilakohtaisesti seuraava vedenmittausjärjestelmä on tehokas ratkaisu niin yksittäisten kiinteistöjen kuin laajojen kiinteistökokonaisuuksien vedenkäytön hallinnointiin. Älykkäästi toimiva palvelu kerää vedenkulutusdataa reaaliajassa ja hälyttää mahdollisista vuodoista välittömästi.

Palvelun keräämän datan ansiosta myös muut taloyhtiön vedenkulutuksen kipupisteet, kuten vanhentuneet laitteet, havaitaan hetkessä, ja niihin voidaan puuttua vettä säästäviä hanoja, suihkupäitä ja WC-istuimia asentamalla. Älykkään vedenmittausjärjestelmän ansiosta vesi voidaan myös laskuttaa kulutuksen mukaan.

Kulutuksenmukaisella vesilaskutuksella, automaattisilla vuotohälytyksillä ja vesikalusteiden päivittämisellä taloyhtiön vesikustannukset putoavat jopa 30 %. Energiasäästössä tämä tarkoittaa peräti kymmenen prosentin säästöä. Rahassa mitattuna vuosittainen säästö on tuhansia euroja, jotka voidaan kohdentaa jatkossa taloyhtiön muihin menoihin.

Tuloksia ei tarvitse odottaa pitkään, sillä säästöjen kertyminen alkaa heti palvelun asentamisen jälkeen. Vedenkäytön kokonaiskuvaa selkeyttävän palvelun vaikutukset mitataan myös ajassa ja huoltotöiden laadussa. Kun aiemmin manuaalisesti kerätty tieto löytyy automaattisesti yhden alustan alta, huoltohenkilökunnan työ nopeutuu ja inhimillisten virheiden riski vähenee.

kuva

Vastuullinen taloyhtiö satsaa vedenkulutuksen vähentämiseen

Veden säästäminen ei ole tärkeää ainoastaan kulujen vähentämisen näkökulmasta. Vaikka tuhansien järvien maassa ajatus maailman vesivarantojen loppumisesta voi vaikuttaa kaukaiselta, myös suomalaisilla taloyhtiöillä on tärkeä rooli vastuullisen vedenkäytön edistämisessä. Muuttuvassa maailmassa energia- ja vesitehokkuus on entistä useammin myös välttämätöntä – ja kiinteistön arvonnostaja. Siksi osakkaat ovat jatkuvasti valmiimpia satsaamaan energiaa ja vettä säästäviin toimenpiteisiin.

Kokenut vesitehokkuuskumppani tukee taloyhtiön vedensäästöä paitsi kulutusta mittaavilla ja vuodoista hälyttävillä laitteilla, myös opastamalla kohti vastuullisempaa vedenkäyttöä. Tässä avainasemassa ovat taloyhtiön kanssa yhteistyössä rakennettava vesitehokkuussuunnitelma ja palvelun vaikuttavuutta vahvistava asukasviestintä. Lopputuloksena syntyy pysyviä muutoksia, joista kiittää kukkaron lisäksi ympäristö – asumismukavuudesta tinkimättä.

Lisätietoja: Smartvatten.fi

Smartvatten on kasvava vuonna 2013 perustettu Pohjois-Euroopan johtava vesitehokkuusteknologian toimittaja. Kehitämme, valmistamme ja myymme kiinteistöalalle ja vesilaitossektorille tuotteita ja palveluita, jotka kattavat veden koko kiertokulun. Luomme vesitehokkaan tulevaisuuden, jossa puhdasta vettä arvostetaan ja sen vastuulliseen käyttöön pyritään jatkuvasti ja kaikkialla maailmassa. Meillä on yli 110 työntekijää kahdeksassa eri maassa ja toimitilat Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Hollannissa ja Saksassa. Olemme yritys, jossa niin työntekijät kuin sidosryhmämme ovat sitoutuneita auttamaan globaalin vesikriisin ratkaisemisessa yhdessä innostuen, asiantuntevasti, yhteistyöllä ja vastuullisesti.

Julkaistu: 02/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »