mainos_1054

LVI
Putkiremontit

Putkiremontti kannattaa käynnistää ajoissa

artikkelikuva: Putkiremontti kannattaa käynnistää ajoissa

Isännöintiliiton tietoasiantuntija Olli Rekonen kertoo, että perinteinen putkiremontti on edelleen yleisin, mutta sukitus ja muut putkien sisäpuoliset menetelmät ovat nousseet vaihtoehdoiksi.
KUVA: ISÄNNÖINTILIITTO


Putkien sisäpuoliset korjausmenetelmät ovat nousseet perinteisen putkiremontin kilpailijoiksi. Eri menetelmistä voi yhdistellä taloyhtiön tarpeisiin sopivan kokonaisuuden. Kustannustason nousu ja rahoitusvaikeudet hidastavat putkiremonttien käynnistämistä.

PUTKIREMONTTI SEKÄ muut korjaustarpeet hoidetaan suunnitelmallisesti, kun taloyhtiössä seurataan pitkän tähtäimen korjaustarvesuunnitelmaa. Korjausvelkaa ei kannata päästää liian suureksi, vaan tehdä putkiremontti ajoissa ennen putkivuotoja.

”Korjaustarvesuunnitelma varmistaa, että kiinteistöä huolletaan ja remontoidaan ajoissa. Putkiremontin tekeminen on kustannustehokkaampaa, kun se tehdään käyttövesiputkien ja viemäreiden teknisen käyttöiän puitteissa”, sanoo Isännöintiliiton tietoasiantuntija Olli Rekonen.

Isännöintiliitto edustaa isännöintialaa sekä tekee tutkimusja kehitystyötä. Isännöintiliiton tavoitteena on kehittää isännöinnin asiantuntemusta ja auttaa isännöintiä palvelemaan taloyhtiöitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Isännöintiliitossa on havaittu, että taloyhtiöissä käynnistetään hankesuunnittelu aiempaa useammin vasta putkivuotojen myötä. Putkivuodot ovat selkeä merkki putkiston teknisen käyttöiän ylittymisestä.

”Hankesuunnittelun käynnistämisestä kuluu helposti yli vuosi siihen, että varsinainen työ aloitetaan. Me Isännöintiliitossa haluammekin kannustaa taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä suunnitelmalliseen kiinteistön kunnosta huolehtimiseen”, Rekonen sanoo.

Tarkista urakoitsijan referenssit

Putkiremontin ajankohtaan ja toteutukseen liittyvät päätökset ovat taloyhtiön hallituksen vastuulla. Isännöitsijä toimii taloyhtiön hallituksen tukena ja hoitaa useimmiten hallinnolliset tehtävät. Urakoitsija hoitaa käytännön toteutuksen.

”Onnistunut putkiremontti käynnistetään riittävän ajoissa ja viestintä eri osapuolien eli hallituksen, osakkaiden, isännöitsijän ja urakoitsijan välillä on avointa ja sujuvaa”, Rekonen sanoo.

Urakoitsijan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota ja pyytää tarjous useilta luotettavilta tahoilta. Urakoitsijan referensseihin, toimintatapoihin ja osaamiseen kannattaa tutustua perusteellisesti.

Palveluntarjoajia on runsaasti, joten naapurustosta tai tuttavilta voi kysellä kokemuksia eri toimijoista. Naapurustosta voi saada hyviä vinkkejä luotettavista ja osaavista urakoitsijoista.


KUVA: KAISA LEIWO / ISÄNNÖINTILIITTO

Menetelmät valitaan taloyhtiökohtaisesti

Putkiremontin hankesuunnittelu tehdään yksilöllisesti ja taloyhtiökohtaisesti.

”Kannattaa ehdottomasti miettiä juuri omaan tarpeeseen sopivaa räätälöityä putkiremonttipakettia. Sopivan paketin räätälöimiseksi kannattaa aluksi tehdä kuntotutkimus, jossa selvitetään putkien kunto”, Rekonen sanoo.

Kuntotutkimus antaa konkreettisia eväitä, joiden pohjalta putkiremontista voidaan keskustella taloyhtiön kokouksessa. Tutkimuksen tulosten pohjalta voidaan suunnitella sopiva aikataulu ja menetelmät.

Perinteisessä putkiremontissa uusitaan käyttövesiputket ja viemärit. Perinteinen putkiremontti vaatii melko raskaita rakennustöitä talotyypistä riippuen. Toisaalta esimerkiksi betonielementtikerrostaloissa putket voidaan sijoittaa omaan asennuselementtiinsä, mikä helpottaa huoltoa ja korjausta.

”Perinteinen putkiremontti on edelleen yleisin, mutta sukitus ja muut putkien sisäpuoliset menetelmät ovat nousseet vaihtoehdoiksi. Sukitusta on tehty jo pitkään Suomessakin, eikä menetelmä näytä olevan ohimenevä trendi”, kertoo Rekonen.

”Putkiremontin yhteyteen voi liittää myös muita korjaustöitä.


KUVA: CHASTITY CORTIJO / UNSPLASH

Menetelmiä voi yhdistellä

Eri menetelmiä voi yhdistellä tarpeiden ja putkien kunnon mukaisesti. Esimerkiksi käyttövesiputket voidaan uusia perinteisellä menetelmällä ja viemäreiden osalta voidaan käyttää sisäpuolista pinnoitusta.

Sisäpuoliset menetelmät ovat perinteistä putkiremonttia nopeampia. Pinnoittaessa tehdään uusi putki vanhan sisälle, joten menetelmä ei sovellu kaikista huonokuntoisimpien putkien korjaamiseen.

”Kun putkien ja viemäreiden tekninen käyttöikä on lopussa ja putkistossa on vakavia ongelmia, kannattaa putket uusia. Jos ongelmat ovat lievempiä, voidaan käyttää sisäpuolisia menetelmiä”, Rekonen summaa.

Putkiremontin yhteyteen voi liittää myös muita korjaustöitä. Usein putkiremontin yhteydessä uusitaan myös kylpyhuoneiden tai keittiöiden pintoja ja kalusteita.

Kustannukset nousseet viime vuosina

Isännöintiliitto julkaisee vuosittain Putkiremonttibarometrin. Isännöitsijöille sekä muille alan asiantuntijoille suunnatussa kyselyssä kartoitetaan putkiremonttien hankesuunnittelua, toteuttamista sekä rahoitusta.

”Putkiremonttien kustannukset nousivat 12 prosenttia syksystä 2021 syksyyn 2022 Tilastokeskuksen hintaindikaattorin mukaan. Kustannusten nousu on mahdollisesti rauhoittumassa, mutta kustannustaso riippuu monista asioista ja on vaikeasti ennakoitavissa”, kertoo Rekonen.

Putkibarometrin mukaan putkien materiaalivalinnoissa on havaittavissa komposiittiputkien yleistymistä. Etenkin käyttövesiputkiin valitaan useammin komposiittia.

”Jopa alle 10 vuotta vanhoissa kupariputkissa on barometrin mukaan havaittu pistesyöpymiä, mikä saattaa olla yhtenä taustatekijänä materiaalivalintojen muutostrendiin”, Rekonen pohtii.

Viime keväänä julkaistun Putkiremonttibarometrin mukaan putkistovuotojen merkitys putkiremonttien hankesuunnittelun aloittamisessa on kasvanut.

”Remontteja aletaan tehdä yhä useammin viime hetkillä tai liian myöhään, jolloin kiinteistön kunnossa pito ei ole ennakoivaa ja suunnitelmallista vaan reaktiivista. Kehityssuunta ei ole toivottava, jotta korjausvelka ei kasvaisi”, Rekonen sanoo.

”Remontteja aletaan tehdä yhä useammin viime hetkillä tai liian myöhään.

Rahoitusvaikeudet lykkäävät remontteja

Remonttien lykkäämisen taustalla ovat tyypillisesti taloudelliset syyt. Kustannusten ja korkojen nousu sekä inflaatio ovat tuoneet taloudelliset syyt aiempaa näkyvämmiksi.

”Mikäli remontti on välttämätön putkivuotojen takia, saatetaan kustannuksissa joustaa alaspäin tekemällä toivottua suppeampi remontti. Suppeassa remontissa pinnoista ja kalusteista joudutaan tinkimään”, sanoo Rekonen.

Pahimmassa tapauksessa muuttotappiopaikkakunnalla sijaitsevan taloyhtiön vakuusarvo on liian matala taloyhtiölainan saamiseksi. Muuttotappiopaikkakuntien lisäksi rahoitusvaikeuksiin voidaan törmätä, mikäli taloyhtiössä on liikaa korjausvelkaa.

”Tilanne on hankala, mikäli taloyhtiölle ei myönnetä rahoitusta. Remontti voidaan rahoittaa osakkaiden säästöjen tai henkilökohtaisten lainojen avulla, mutta tällöinkin on mahdollista, että kaikki osakkaat eivät saa lainaa”, Rekonen sanoo.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta voi hakea eri tyyppisiä avustuksia. Avustusten painopiste on ollut viime vuosina energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävissä hankkeissa. Peruskorjaukseen tarkoitetulle lainalle voi joissain tapauksissa hakea valtiontakausta.

”Valtiontakausta on myönnetty vain yksittäisille lainoille, joten järjestelmä ei toimi laajemmassa mittakaavassa”, Rekonen toteaa.

Teksti: Merja Maukonen

Julkaistu: 03/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »